Vil stille strengere krav ved øvelseskjøring

Den som skal øvelseskjøre med eleven, kan måtte registrere seg.

ØVELSESKJØRING: Det kan komme strengere krav til de som skal øvelseskjøre med elevene som skal ta førerkort. Foto: NTB Scanpix
ØVELSESKJØRING: Det kan komme strengere krav til de som skal øvelseskjøre med elevene som skal ta førerkort. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En proposisjon om forslag til endringer i vegtrafikkloven som er til behandling i Stortinget, foreslår at det skal stilles større krav til de som skal øvelseskjøre med elevene som skal ta førerkort.

Målet er blant annet å bidra til å forhindre ulovlig opplæringsvirksomhet.

Nye krav til ledsager

I proposisjonen som ble lagt fram av Samferdselsdepartementet i desember, skriver de at hvilke krav som skal stilles til ledsager, må vurderes nærmere i forskriftsarbeidet.

Aktuelle krav til ledsager kan være at vedkommende må registreres, delta på kurs, lese veiledning og bekrefte at vedkommende er kjent med ansvaret, eller at ledsager må oppgi navnet på de elevene han/hun skal være ledsager for. Forslaget åpner også for å stille krav til eleven, for eksempel krav om at eleven navngir sine ledsagere, skriver departementet i proposisjonen.

– Vi har tatt opp denne problemstillingen i flere år og er godt fornøyd med at det nå kommer tiltak for å stoppe ulovlig øvelseskjøring, sier Torgeir Abusdal, administrerende direktør i Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund til Aftenposten (innlogget tjeneste).

Useriøse aktører

I november i fjor gikk Statens vegvesen ut og ba om tips om useriøse trafikkskoler. I desember var også politet ute og advarte mot useriøse førerkort-aktører, som lokker med rimelig føreropplæring via sosiale medier.

I proposisjonen fra Samferdselsdepartementet, skriver de følgende om useriøse virksomheter, som driver med ulovlig opplæring:

Virksomheter som driver ulovlig opplæring tilbyr ofte opplæring mot vederlag kamuflert som øvingskjøring med ledsager. Dette kan være fordi de ikke tilfredsstiller kravene til trafikkskoler eller fordi de ikke ønsker å være en godkjent trafikkskole med de krav og kostnader dette innebærer.

Statens vegvesen mener det er grunn til å anta at enkelte godkjente skoler samarbeider med slike virksomheter, for eksempel ved at den godkjente skolen melder inn gjennomført obligatorisk opplæring, gjennomført ved en ikke-godkjent virksomhet. Hvis slikt samarbeid avdekkes, vil den godkjente skolen miste sin godkjenning umiddelbart og bli anmeldt. inneholder forslag til endringer i vegtrafikkloven om føreropplæring og opplæring av utrykningsførere og yrkessjåfører.

Strengere krav i Sverige

Aftenposten viser også til at de i Sverige krever at både elev og ledsager må godkjennes av myndighetene før de kan begynne øvelseskjøringen.

Den svenske transportstyrelsen skriver på sine nettsider at det er viktig at du godkjennes som ledsager for hver enkelt student du skal øve med. Ellers kan det sees på som ulovlig trafikkskoleaktivitet eller kjøring. Kjører eleven med en som ikke er godkjent, risikerer hun i verste fall at førerkortet blir tilbakekalt.

I Sverige kan du heller ikke være ledsager hvis du eksempelvis har fått beslaglagt førerkort i minst tre måneder de siste tre årene på grunn av en brudd av en viktig trafikkregel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer