Vil stramme inn

Natt til søndag mistet flere bilførere førerkortet etter å ha kjørt altfor fort i Gol. UP-sjefen vil gjøre som danskene og ta bilen fra de verste råkjørerne.

STANSET MANGE: Flere bilister i svært høy hastighet ble natt til søndag stanset flere stedet i landet. I Gol ble to bilister målt til over 170 kilometer i timen på riksvei 7. Foto: Gorm Kallestad / NTB
STANSET MANGE: Flere bilister i svært høy hastighet ble natt til søndag stanset flere stedet i landet. I Gol ble to bilister målt til over 170 kilometer i timen på riksvei 7. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

– Vi ser jo hen til Danmarks lovgivning, sier Utrykningspolitiets sjef Knut Smedsrud til NRK.

I Danmark strammet Folketinget for to år siden inn på såkalt vanvidskørsel i færdsels- og straffeloven. Politiet fikk da mulighet til å beslaglegge og auksjonere bort kjøretøyer som ble brukt blant annet til å kjøre altfor fort.

Det danske justisdepartementet opplyste i mars at nesten 2.000 kjøretøyer er beslaglagt i de to årene som er gått etter at innstrammingene i lovverket ble vedtatt.

Reglene innebærer blant annet at politiet skal beslaglegge førerens kjøretøy på stedet der villmannskjøringen har funnet sted, uavhengig av eierforhold.

Villmannskjøring i dansk lov

Dette er kriteriene for vanvidskørsel i dansk lov:

* når farten passerer 200 kilometer i timen

* når farten er minst 100 kilometer i timen og samtidig minst det dobbelte av fartsgrensen,

* fyllekjøring med over 2 i promille

* uaktsomt drap under særdeles skjerpende omstendigheter

* når føreren utviser særlig hensynsløs atferd

* når føreren forsettlig forvolder nærliggende fare for noens liv eller helse

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer