Foreslår nye piggdekk-regler

Vil tillate flere pigger i piggdekk

Samferdselsdepartementet sender ut et nytt forslag på høring, som innebærer å tillate flere pigger i piggdekk, som i våre naboland.

FLERE PIGGER? Dersom forslaget som nå er sendt på høring, blir vedtatt, kan norske piggdekk i framtiden få flere pigger enn med dagens piggdekk-regler. Foto: NTB Scanpix
FLERE PIGGER? Dersom forslaget som nå er sendt på høring, blir vedtatt, kan norske piggdekk i framtiden få flere pigger enn med dagens piggdekk-regler. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Fredag ble det lagt fram et nytt forslag fra regjeringen som åpner for å tillate flere pigger i norske piggdekk.

– Vi foreslår nå å likestille våre regler med Sverige og Finland, og tillate flere pigger også på norske piggdekk, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen, i en pressemelding

Ut på høring

Vegdirektoratet sender nå på høring forslag til nye regler for piggdekk på bil, buss, lastebil og tilhenger til disse, samt moped og motorsykkel. Forslaget går ut på å tillate flere pigger på dekkene slik at reglene blir i samsvar med Sverige og Finlands regler.

– Vi ønsker å endre reglene slik at vi får et harmonisert nordisk regelverk. For forbrukere innebærer endringene at man kan kjøpe piggdekk i alle land, og bruke de på tvers av landegrensene, sier Solvik-Olsen.

Han legger til at det også for produsentene er av stor betydning å kunne forholde seg til ett harmonisert regelverk, slik at man unngår å måtte utvikle dekk etter ulike regelsett.

Dette går forslaget ut på

Det er usikkerhet rundt veislitasje og produksjon av svevestøv som har hindret norske myndigheter i å innføre det samme regelverket som i Sverige og Finland, hvor flere pigger er tillatt. Nyere forskning viser nå at det ikke nødvendigvis er en direkte sammenheng mellom antall pigger, veislitasje og svevestøvproduksjon, ifølge Samferdselsdepartementet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer