Helt siden i fjor høst har det vært krise hos Toyota. Det begynte med løse gulvmatter og fortsatte med skumle gasspedaler. Så kom påstandene om løpske Priuser etterfulgt av stryk-karakter til en stor Lexus-SUV. Denne uken meldte Automotive News at Toyota innrømmer at Lexus GX 460-har uheldige egenskaper, slik Consumer Reports Magazine avdekket. Og nå viser det seg at Lexus-problemet også får konsekvenser for norske LandCruiser-eiere.
Kjempebot
Nylig meldte også Automotive News at Toyota har godtatt å betale en bot utstedt av U.S. Transportation Department pålydende drøye 16 millioner dollar. Boten skal være utskrevet fordi det amerikanske samferdselsdepartementet mener Toyota skulle ha informert myndighetene om gasspedalproblemene innen fem dager etter at selskapet ble klar over dem. Ifølge Automotive News brukte Toyota fire måneder.
Vi ber alle besvare avstemningene 1, 2 og 3. I den fjerde avstemningen ber vi deg velge det alternativet som passer deg (A, B, C eller D).
Rettssaker
Tidligere har også Toyota-topper blitt innkalt til høringer både i Representantenes hus og i Senatet. Så langt har Toyota tilbakekalt rundt 8 millioner biler og haugevis av rettssaker vil trolig dukke opp de kommende månedene. Alt ligger med andre ord til rette for at 2010 blir et annus horribilis for den japanske bilprodusenten.
Preller av?
Et av de mest interessante spørsmålene som dukker opp i kjølvannet av Toyotas problemer, er selvsagt om all den negative omtalen har skadet Toyotas renommé alvorlig. Eller har Toyota i løpet av de siste tiårene klart å opparbeide seg et så ekstremt godt omdømme at den negative omtalen faktisk vil prelle av?
Gjør det godt - hver gang
Om noen bilprodusent skulle klare seg gjennom en slik krise, så må det være nettopp Toyota. I sammenheng med artikkelen "De villedende bilundersøkelsene" konkluderte vi med at det nærmest er umulig å si noe sikkert om de ulike bilmerkenes kvalitet. De ulike bilmerkene kommer nemlig svært ulikt ut i forskjellige undersøkelser - med to viktige unntak; Toyota og Renault. Renault kom svært negativt ut i samtlige av undersøkelsene vi analyserte - mens Toyota hver gang oppnådde svært gode resultater.
Til tross for at vår hovedkonklusjon ble at bilundersøkelsene må leses med en stor dose skepsis, bekreftet vår analyse altså den folkelige oppfatningen om at Toyota lager uvanlig solide og feilfrie biler.
Knekk?
Det blir selvsagt svært spennende å følge med på hvordan de siste månedenes begivenheter påvirker Toyota globalt. Mest interessant fra vårt synspunkt, er imidlertid hvilke konsekvenser den negative omtalen får for Toyota i Norge. Har Toyotas gode navn og rykte fått seg en alvorlig knekk? Eller har år med opparbeidet goodwill festet seg så godt i den norske folkesjelen at vi er villige til å overse påstander om manglende kvalitetskontroll og potensielt farlige egenskaper når det gjelder Toyota?
Pekepinn
Det er nettopp dette vi håper du og de andre DinSide-leserne kan hjelpe oss med å få en liten pekepinn på. Vår avstemning er selvsagt verken vitenskapelig eller statistisk holdbar på noen som helst måte. Hvis mange nok svarer, kan det likevel være interessant å følge med på resultatene i de avstemningsobjektene vi publiserer i dag.
15,4 prosent
Den ultimate indikatoren vil selvsagt på sikt være bilsalget. Hvordan har det egentlig gått med Toyota de siste månedene?
Vel, i henhold til Opplysningsrådet for Veitrafikkens (OFV), hadde Toyota ved utgangen av mars 15,4 prosent markedsandel i det norske personbilmarkedet. Det er faktisk en bedring sammenlignet med 2009 (14,8 prosent) og innebærer at Toyota leder foran erkerival Volkswagen (14,9 prosent).
Negativ trend
OFVs registreringsstatistikk viser imidlertid at den beste måneden var januar, da Toyota oppnådde fantastiske 19,5 prosent markedsandel. I februar var markedsandelen 14,2 prosent og i mars var den nede i 12,8. Dermed ser vi en negativ trend. Denne trenden kan imidlertid ha mange forklaringer, blant annet vet vi at Toyota Norge grunnet jernbaneproblemer i Sverige har hatt leveringsproblemer for enkelte modellers vedkommende. Og det er verdt å merke seg at også hovedkonkurrent Volkswagen har opplevd en negativ trend i første kvartal, om enn mindre tydelig (15,7 - 15,5 - 13,8).
Vi lover uansett at vi vil følge godt med på Toyota-salget de kommende månedene.
Kilder: Automotive News Europa, Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV)
Les også: