Beste bilstol 2022:

Vinneren er framovervendt

Bare ett barnesete fikk full pott da tyske Adac testet 30 modeller.

TESTVINNER: Cybex Anoris T i-Size scoret svært høyt på sikkerhet i Adacs test av bilstoler. Foto: Øystein B. Fossum
TESTVINNER: Cybex Anoris T i-Size scoret svært høyt på sikkerhet i Adacs test av bilstoler. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hele 30 bilstoler er testet av tyske Adac denne våren, organisasjonen som tilsvarer NAF her i Norge.

«Gledelig» skriver Adac om at 19 av setene oppnådde vurderingen god, mens ytterligere seks modeller fikk tilfredsstillende.

Fire modeller fikk strykkarakter, men ingen av dem ser ut til å selges i særlig grad her til lands.

LOV Å TRYKKE: Det finnes mange knapper i en bil, og noen av disse er nok velkjente, men kjenner du til knappen som kan redde liv? Video: Celina Stamper / NTB Vis mer

Vinner med kollisjonspute

Bare ett sete fikk toppkarakteren veldig god, og det det var Cybex Anoris T i-Size. Det er en Adac-vurdering som sjelden gis, og det ekstra spesielle er at dette er et framovervendt sete for barn fra 76-115 centimeter.

For som kjent anbefales det både her til lands og andre steder at barnet sitter bakoverlent de første fire årene.

Det er den innebygde airbagen barnet har foran seg som gjør forskjellen Adacs test. Den utløses på bare 25 millisekunder og fylles med luft i løpet av ytterligere 15 millisekunder, altså 40 millisekunder totalt (fire hundredeler).

Setet fra Cybex har innebygde LED-indikatorer som alle lyser grønt når alt er festet som det skal. Foto: Øystein B. Fossum
Setet fra Cybex har innebygde LED-indikatorer som alle lyser grønt når alt er festet som det skal. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer

– På grunn av den faste Isofix-forbindelsen mellom setet og kjøretøyet og den gode koblingen av dummyen til setet (gjennom kollisjonsputen), bremses dummyen nesten samtidig med kjøretøyet - som i et godt bakovervendt barnesete - og alle målinger er tatt på hode, nakke og bryst. Belastninger indikerer lav eller svært lav risiko for skade, er Adacs konklusjon (vår oversettelse).

Bilstolen fra Cybex får en samlet vurdering på 1,5 (i Tyskland er det vanlig å gi lavere karakterer jo bedre produktet er), og på sikkerhet får setet hele 0,9 poeng på både slagbeskyttelse foran og sidekollisjonsbeskyttelse, som testes i henholdsvis 64 og 50 kilometer i timen. Det er de beste delkarakterene her siden Adac la om testmetodikken i 2020.

Hva gjelder negative bemerkninger går det først og fremst på at setet er tungt og krever mye plass i kjøretøyet. Det kan heller ikke monteres med belte. I Norge har Anoris T i-Size en veiledende utsalgspris på 8499 kroner.

Dette er de beste setene

I tabellen under ser du setene som kom best ut i Adacs test:

Modell Barnets høyde Totalkarakter
Cybex Anoris T i-Size76-115 cm1,5
Besafe iZi Modular RF X1 (+base)61-105 cm1,7
Cybex Aton B2 i-Size (+base)45-87 cm1,7
Maxi-Cosi CabrioFix i-Size (+base)45-75 cm1,7

En rekke seter følger rett bak med totalkarakteren 1,8, mens de som stryker får karakteren 4,6 eller høyere. Vurdering av alle setene finner du hos Adac.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer