- Vinterdekk på regnværsføre kan få fatale konsekvenser

Kjør på sommerdekk så lenge du kan, er rådet.

LIVSFARLIG: Vinterdekk på sommerføre gjør det ekstra mye lettere å få vannplaning.  Foto: NTB Scanpix/ Olav Olsen
LIVSFARLIG: Vinterdekk på sommerføre gjør det ekstra mye lettere å få vannplaning. Foto: NTB Scanpix/ Olav Olsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange skifter i de nærmeste ukene over til piggfrie vinterdekk fordi sommerdekkene er slitt ut etter sommeren. Det gjør bilen din vanskeligere å manøvrere, noe som er med på å sette andre i fare.

- Å kjøre på sommerføre med vinterdekk kan få store konsekvenser om ulykken først er ute. Sjansen for at du havner i ulykke dobles nærmest om du kjører på feil dekk, forteller Jan Ivar Engebretsen i NAF.

Engebretsen har gjennom årenes løp gjennomført flere tester som går på dekkenes oppførsel.

- Vi gjorde et forsøk hvor vi kjørte i 80 kilometer i timen på våt asfalt når det var 6 varmegrader ute. I det tilfellet ble bremselengden 12,5 meter lengre enn med sommerdekk. Seinere repeterte vi testen i 20 varmegrader, og senket farten til 50 kilometer i timen. Da ble bremselengden hele 14 meter lengre med vinterdekkene.

Over halvparten positive til påbud om sommerdekk

I følge Michelins årlige SIFO-undersøkelse om norske bilisters dekkvalg, kommer det frem at omlag 1,4 millioner av oss kjører med piggfrie dekk. Dette viser at vi nå er mer miljøvennlige enn noen gang før, hvilket er positivt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer