Koster deg 914 kroner

Vinterferien med bompenge-sjokk

Denne helga startet vinterferien over store deler av landet. Mange drar til fjells eller til sjøen og det kan ende med et realt bompenge-sjokk.

KOSTER DEG 914 KRONER: Turen fra Sandvika utenfor Oslo til Otta i Gudbrandsdalen og hjem, koster deg nå 914 kroner dersom du kjører dieselbil uten bombrikke. Foto: Rune Korsvoll
KOSTER DEG 914 KRONER: Turen fra Sandvika utenfor Oslo til Otta i Gudbrandsdalen og hjem, koster deg nå 914 kroner dersom du kjører dieselbil uten bombrikke. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste månedene har det vært en solid økning i bompengene flere steder i Norge. Det viser en sjekk DinSide har gjort på fire populære ferie-strekninger i landet. Kjører du strekningen fra Sandvika utenfor Oslo til Otta i Gudbrandsdalen og tilbake, med en bensinbil uten Autopass, kostet det 830 kroner i høst. Nå koster det 892 kroner.

Kjører du en dieselbil, koster det deg nå 914 kroner å kjøre denne strekningen, mot 858 i fjor høst. Har du bombrikke i bilen er økningen noe mindre.

Her er det dyrest

Dette er den klart dyreste bompenge-strekningen i Norge. På den 300 kilometer lange strekningen fra Sandvika rett utenfor Oslo opp Gudbrandsdalen til Otta, passerer du til sammen 19 bommer. Det samme antallet på veien hjem igjen.

SPARER 302 KRONER: Har du en Autopass-avtale, sparer du 259 kroner tur-retur Sandvika - Otta i Gudbrandsdalen med bensinbil – 302 kroner med dieselbil. Kjører du elbil koster det 97 kroner med og 738 kroner uten brikke. Foto: Rune Korsvoll
SPARER 302 KRONER: Har du en Autopass-avtale, sparer du 259 kroner tur-retur Sandvika - Otta i Gudbrandsdalen med bensinbil – 302 kroner med dieselbil. Kjører du elbil koster det 97 kroner med og 738 kroner uten brikke. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Også elbilistene får nå kjenne på at også de må betale mange kroner for å passere bommene. På den samme strekningen kostet det 96,80 kroner i høst, mens dette nå er økt til 187,20 kroner med bombrikke.

Alle tallene er ifølge bompengekalkulator.no, som skal gi den best oppdaterte oversikten over bompengene i Norge. Den leverer data om bompriser til flere andre nettsteder, blant annet ruteplanleggeren til Norges Automobil-Forbund.

Dyr tur på fjellet

Vi har også sett på strekningene fra Stjørdal til Oppdal, Fyllingsdalen i Bergen til Geilo og Lillestrøm til Stavern. Mye av de samme prisøkningene finner vi igjen på disse strekningene. Ikke noen steder er det lenger gratis med elbil i bommene.

Også de som kjører fra Fyllingsdalen utenfor Bergen og opp til Geilo, får en klekkelig bompenge-regning. Tur-retur koster det 524 kroner med bensinbil uten Autopass-avtale og 379 kroner med rabattavtalen og bombrikke.

HUSK DETTE: Dersom du kjører elbil, må du ha bombrikke for å få rabatt i bommene. Hvis ikke betaler du nesten det samme som en bensinbil. Foto: Rune Korsvoll
HUSK DETTE: Dersom du kjører elbil, må du ha bombrikke for å få rabatt i bommene. Hvis ikke betaler du nesten det samme som en bensinbil. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Unngå elbil-tabben

Det er med andre ord mye penger å spare på å skaffe seg en Autopass-avtale og bombrikke.

Det største bompenge-sjokket er det likevel ferske elbil-eiere som kan få. Får å få de rabattene som du tross alt fortsatt får med elbil, må du ha en Autopass-avtale og bombrikke. Har du ikke det, får elbilene omtrent den samme taksten som en bensinbil. Det vil si at du ryker på 764 kroner på turen opp Gudbrandsdalen eller 454 kroner fra Bergen til Geilo tur retur.

Blir enda dyrere

Synes du det er dyrt å kjøre i Gudbrandsdalen nå, er det liten trøst å hente. Det skal bli enda dyrere. Prosjektet Moelv–Lillehammer-Øyer, med blant annet ny bru over Mjøsa, er under planlegging.

Her er det foreløpig ingen bommer, men når veien er ferdig, etter planen i 2025, kommer det nye bommer på denne strekningen, ifølge Øyvind Moshagen, prosjektdirektør i Nye Veier E6 Innlandet. Han har tidligere fortalt om de nye bommene til Dinside:

DEN DYRESTE STREKNINGEN: Mange kjører Gudbrandsdalen i vinterferien, uten å være klar over at dette er den dyreste bompenge-strekningen i Norge. Her er det 19 bommer bort og det samme hjem dersom du kjører fra Sandvika. Ill: Bompengekalkulator.no
DEN DYRESTE STREKNINGEN: Mange kjører Gudbrandsdalen i vinterferien, uten å være klar over at dette er den dyreste bompenge-strekningen i Norge. Her er det 19 bommer bort og det samme hjem dersom du kjører fra Sandvika. Ill: Bompengekalkulator.no Vis mer

Flere nye bommer

– Vi planlegger fire nye bommer på denne strekningen. Bommene blir plassert på Mjøsbrua, mellom Biri og Vingrom, mellom Øyresvika og Storhove og mellom Ensby og Øyer, forklarte Moshagen.

Dette kan gi enda et par hundrelapper i bompenger på denne strekningen.

SÅ MYE BETALER DU I BOMMENE

- Med Autopass Uten Autopass
Sandvika-Otta-Sandvika (606 km)
Bensinbilkr 633,60kr 892,00
Dieselkr 612,80kr 914,00
Elbilkr 187,20kr 764,00
Lillestrøm-Stavern-Lillstrøm (323 km)
Bensinbil169,60kr 312.00
Dieselkr 163,20kr 296,00
Elbilkr 35,20kr 184,00
Fyllingsdalen/Bergen-Geilo-Fyllingsdalen (496 km)
Bensinbilkr 379,20kr 524,00
Dieselkr 388,80kr 546,00
Elbilkr 186,40kr 454,00
Stjørdal-Oppdal-Stjørdal (296 km)
Bensinbilkr 235,20kr 294,00
Dieselkr 235,20kr 294,00
Elbilkr 33,28kr 294,00

Kilde: Bompengekalkulator.no. Avreise fredag 18. februar, retur fredag 25. februar om ettermiddagen.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer