"Vognkort del 2": Ikke oppbevar det i bilen

"Vognkort del 2" er et verdipapir og må oppbevares trygt i hjemmet.

DEL 2: Skal ikke ligge i bilen, da det er et verdidokument. Foto: JOGRIM AABAKKEN
DEL 2: Skal ikke ligge i bilen, da det er et verdidokument. Foto: JOGRIM AABAKKEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som en del av en EU-forordning, innførte norske myndigheter i 2004 en helt ny vognkort-standard. Mens det gamle vognkortet bare besto av én del - og skulle oppbevares i bilen - består det nye vognkortet av to deler.

"Del 1" skal kunne fremvises ved trafikkontroll, teknisk kontroll og lignende og skal derfor oppbevares i bilen. Glemmer du dette, risikerer du et gebyr.

"Del 2" derimot, er et bevis for at du faktisk eier bilen din og kan sammenlignes med et skjøte. "Vognkort del 2" er derfor et verdipapir og bør oppbevares hjemme - like sikkert som du oppbevarer pass, vitnemål og andre viktige papirer.

Bilene som bryter oftest sammen

Vanskelig å forfalske

"Del 2" inneholder informasjon om både deg og bilen din og er takket være vannmerke, fluoriserende tråder og mikroskrift vanskelig å forfalske. "Vognkort del 2" inneholder også en pinkode og en "Melding om eierskifte". Ved salg av bilen skal sistnevnte fylles ut og du må levere "Vognkort del 2" på trafikkstasjonen. Først når "Del 2" er mottatt på trafikkstasjonen, vil denne godta og registrere et eierskifte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.