Volkswagen Passat 1.9 TDI stasjonsvogn

Passat har i en årrekke vært blant de mest populære familiebilene her til lands. Noen hevder den er kjedelig, men høy sikkerhet, drivstoffgjerrige motorer og god plass er som musikk i ørene for en småbarnsfamilie.

Publisert
Sist oppdatert

Vi følger en norsk småbarnsfamilie i jakten på ny bil. Bilene blir nøye vurdert med hensyn til plass, sikkerhet, utseende, kjøreopplevelse, praktiske løsninger og valuta for pengene. Du finner bakgrunnen og oversikten over testede biler her.

Vi var lykkelige eiere av en Passat en gang. Det var en stasjonsvogn fra 1993, en Passat-årgang som visstnok hadde flere feil enn både eldre og nyere modeller. Vår var derimot usedvanlig pålitelig og snill mot lommeboka de årene vi eide den, ekstremt bensingjerrig og gav oss aldri ubehagelige overraskelser etter besøk i service-hallen.

Den gamle Passaten er sårt savnet den dag i dag.
Den gamle Passaten er sårt savnet den dag i dag. Vis mer


Bilen led forresten en trist skjebne, den endte sine dager i en tømmerstabel i veikanten en glatt vinterdag for tre år siden. Bak rattet satt en kollega som hadde lånt den for å transportere noen slektninger til Gardermoen. Hun kom heldigvis uskadet fra det ublide møtet med stabelen, til tross for at tømmerstokkene fant det for godt å rulle én etter én over biltaket. Bilen ble deretter kondemnert, og forsikringsoppgjøret i etterkant ble selvsagt uvanlig dårlig.

Nye muligheter

Joda. Vi innrømmer at den 10 år nyere Passaten er en del lekrere...
Joda. Vi innrømmer at den 10 år nyere Passaten er en del lekrere... Vis mer


Modellen vi har testet er en Trendline Business-utgave av den populære stasjonsvognen med 1,9 liters TDI-motor som yter 100 hestekrefter. Trendline Business betyr i praksis at du får en stor ekstratutstyrspakke (den koster 50.000 kroner), som inkludererer elektriske vindushevere foran og bak, høyderegulerbare sportsseter med regulerbar korsryggstøtte, sportsratt, midtarmlene foran og bak, metallic lakk, bilstereo, vinterhjul med mer. Prisen på testbilen er i skrivende stund rett i underkant av 300.000 kroner.

Utseende

Selve bilen har gjennomgått en god del ytre forandringer siden ”nye Passat” rullet ut av fabrikkene i 97, den er blant annet blitt noen centimeter lengre, og har fått langt tøffere front og nye baklys.

Lyst interiør er pent, og dessuten ser du ikke støv og skitt så fort som i mørke seter (men fort nok likevel). Legg merke til den gode benplassen, ytterligere forbedret ved å innhule seteryggene.
Lyst interiør er pent, og dessuten ser du ikke støv og skitt så fort som i mørke seter (men fort nok likevel). Legg merke til den gode benplassen, ytterligere forbedret ved å innhule seteryggene. Vis mer
Ikke alle er like begeistret for Volkswagens valg av farger på instrumentene. Vi synes de er kule. (Bildet er manipulert)
Ikke alle er like begeistret for Volkswagens valg av farger på instrumentene. Vi synes de er kule. (Bildet er manipulert) Vis mer


Vår testbil hadde lyst grått interiør, med tekstiltrekk i sportssetene. Rent og pent, enn så lenge; alle som har småbarn med standardutstyr som gjørmete cherrox, is, kinderegg, pølser med ketchup, samt en iboende trang til å spasere i setene, vet at mørkt grått/beige setetrekk med grovrutet mønster alltid er å foretrekke.

Lyset i dashbordet er spesielt. Instrumentene er blå, mens nålene er røde. Det gir en effekt i mørke som du enten liker eller ikke liker. Vi syntes den var tøff. Midtpanelet er oversiktlig og stilrent.

Samtlige i familien likte utseendet, selv om de var skjønt enige om at det finnes langt mer spenstige løsninger på bilmarkedet for tiden.

Karakter: 7 av 10 på utseende.

Plass

Passat byr på mye plass til en familie på fire, og kupeen er utrolig romslig i lengderetningen. Baksetet måler rundt 135 centimeter fra dør til dør, nok til to voksne og ett barn. Med førersetet i foretrukken posisjon for undertegnede (180 centimeter høy) gir nesten 30 centimeter mellom sitteputen i baksetet og ryggen på førersetet. Det er meget bra!

Ingen plassproblemer for bena her, selv når barna sitter i barneseter.
Ingen plassproblemer for bena her, selv når barna sitter i barneseter. Vis mer


Vi opplevde dessuten plassen på førersiden og passasjersiden foran som svært god.

Når du tar med smårollingene på langtur, kan det helt klart være en fordel at de klarer å kikke ut vinduet uten å måtte strekke hals. Det har mye å si for trivselen under turen, men for stor vinduseksponering kan samtidig slå uheldig ut i en eventuell kollisjon. I Passat er det cirka 57 centimeter fra baksetet opp til vinduet. Det er ganske høyt, i forhold til mange andre familiebiler; i Ford Mondeo er for eksempel vindushøyden 50 centimeter.

Plassen i Passat stasjonsvogn er meget bra. Lasteåpningen er dessuten svært bred øverst; hele 123 cm.
Plassen i Passat stasjonsvogn er meget bra. Lasteåpningen er dessuten svært bred øverst; hele 123 cm. Vis mer


Lasterommet er hele 113 cm dypt. Åpningen er 82 cm høy og 101 cm bred på det smaleste, og 123 cm på det bredeste. Vi hadde absolutt ingen problemer med å sette vår barnevogn inn på langs, noe som gav fint plass til to kofferter ved siden av. Fortsatt var det plass til en ganske stor bag, uten å måtte begynne å stable i høyden. Deilig.

Klikk her for å sammenligne plassen med andre populære stasjonsvogner i mellomklassen.

Karakter: 9 av 10 på plass.

Sikkerhet

De siste årene er det gjort mange tekniske forbedringer på Passat, og mange hevder at modellene fra de siste par årene er de beste og sikreste som noen gang er produsert. Du kan lese mer om dette i denne artikkelen.

Modellen vi testet hadde el-vinduer foran og bak. Føreren har full kontroll over låsing av vinduer og dører, samt åpning av bakluke og drivstofflokk via knapper i døren.
Modellen vi testet hadde el-vinduer foran og bak. Føreren har full kontroll over låsing av vinduer og dører, samt åpning av bakluke og drivstofflokk via knapper i døren. Vis mer


Selv om du velger standardutgaven til 249.900 kroner får du kollisjonsputer foran og på sidene, samt blokkeringsfrie bremser (ABS). Dessuten får du det fabelaktige elektroniske stabilitetsprogrammet (ESP), som blant annet sørger for å holde bilen på veien når du får skrens (ESP skulle sittet i vår gamle Passat. Sukk.).

Modellen vi har testet har fire elektiske vinduesheisere som styres fra førersiden, og vinduene i baksetet kan selvsagt barnesikres. Dette er utrolig kjekt når treåringen har bestemt seg for full utlufting av kupeen i 20 minusgrader, eller aller helst vi forlate bilen i fart på vei hjem fra barnehagen. Mange biler er utstyrt med elektriske heiser foran, og manuelle bak. Det burde faktisk vært motsatt i familiebiler, synes vi.

Euro-Ncap har kollisjonstestet Passat i 2001, og gitt den 4 av 5 stjerner i klassen for store familiebiler. Kun Renault Laguna, Mercedes Benz C-klasse, Saab 9-3 og Toyota Avensis har i skrivende stund oppnådd 5 stjerner i klassen.

Karakter: 9 av 10 på sikkerhet.

Praktiske løsninger

Flaske/koppeholder mellom setene foran er veldig praktisk.
Flaske/koppeholder mellom setene foran er veldig praktisk. Vis mer


Det finnes flere praktiske innretninger i kupeen, som oppbevaringsrom med lokk og to flaske/koppeholdere mellom forsetene (pluss to koppeholdere når du åpner hanskerommet) samt sminkespeil med lys både på fører- og passasjersiden. Hanskerommet er dypt, men ikke dypere enn at du rekker det meste fra førersiden.

Under stereoanlegget er det en ganske bred hylle for oppbevaring av telefoner, lommebok etc. Det er også hyller i dørene foran, men ikke bak.

Midtarmlene foran og bak er også supert, synes vi, men vær oppmerksom på at dette ikke er standard utrustning.

Automatisk klimaanlegg er derimot standard, og sørger for jevn temperatur året rundt. En stor fordel. Alle som har sittet og ventet i bilen en gloheit julidag med utålmodige smårollinger i baksetet mens mor har vært en ”kjapp” tur innom butikken, vet hva vi snakker om. Betjeningen er meget enkel, og panelet sitter midt på dashbordet.

Stereoanlegget har standard mål, og er av merke Pioneer. Lys i display og knapper matcher de blå og røde lysene som preger instrumentene i dashbordet. Dessverre er det vanskelig å skille knappene på spilleren fra hverandre i mørke. Standardmål gjør det lett å bytte ut spilleren dersmom du skulle ønske å sette inn ny, men dessverre er spillere av denne typen lette å stjele kontra løsninger som er integrert i dashbordet.

Basshøyttalere er plassert i dørene foran, og diskanthøyttalere sitter på høyde med sidespeilene. Lurt! I tillegg er det gjort klart for samme løsning bak. Lydkvaliteten i vår testbil var helt OK.

Karakter: 7 av 10 på praktiske løsninger.

Komfort og kjøreopplevelse

Volkswagen Passat 1.9 TDI stasjonsvogn


Oppstart av dieselbiler inkluderer gløding før tenningsnøkkelen vris rundt. På denne bilen holdt det å gløde i et knapt sekund.

Dieselmotorer lager vanligvis litt mer støy enn bensinmotorer, men når det gjelder Passat merker du dette knapt under kjøring. Kupeen er nemlig meget godt isolert.

Det er aldri noe problem med sikten i Passat; her er brukt store vinduer rundt hele bilen, og setene foran kan høydereguleres. Setene opplevdes for øvrig som gode og faste med god støtte, som skapt for langturer.

Bilen ligger stødig på veien, selv i høye hastigheter. Vårt inntrykk er at den er meget lettkjørt - og overraskende kjapp! TDI-motoren med 1,9-liters slagvolum yter 100 hestekrefter, og vi savnet aldri ekstra krefter. Dieselmotorer er ikke hva de en gang var! Vi foretok raske aksellerasjoner og forbikjøringer i 4. gir, også i motbakker, og vi ble flere ganger overrasket over hastigheten når vi kikket på speedometeret. Pass på!

Karakter 9 av 10 på komfort og kjøreopplevelse .

Valuta for pengene

Slik skulle alle drivstoffnåler pekt etter 27 mil.
Slik skulle alle drivstoffnåler pekt etter 27 mil. Vis mer


Testbilen har i skrivende stund en prislapp på 299.900 kroner, og vi synes totalt sett det gir deg mye familiebil for pengene. Bilene holder seg dessuten rimelig bra i pris.

Drivstofftanken i Passat rommer 62 liter. Med variert kjøring landevei/by kom vi 36 mil på 20 liter diesel, og da var vi ikke alltid like forsiktige på gasspedalen! Det gir et drivstofforbruk på 0,55 liter per mil, eller cirka 4 kroner og 50 øre med dagens dieselpriser. Det er familievennlig forbruk, det.

Karakter 9 av 10 for valuta for pengene.

Konklusjonene

Volkswagen Passat 1.9 TDI stasjonsvogn


Familie på nybiljakt
Her finner du hovedtestene utført av DinSide Motor

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer