Volkswagen Touran har vært en stor suksess i Norge med over 19.000 kjøpte biler - en prosent av salget i verden.
Volkswagens flerbruksbil kommer nå i ny utgave, hele 12 år etter at den aller første Touran kom på markedet. Nye Touran hadde sin premiere på bilutstillingen i Geneve i mars. Bilen har fått vesentlig større innvendig plass, i tillegg til gjenkjennelig, men klart oppdatert design, seks nye motorer og et stort utvalg av infotainment- og assistanseløsninger.
Kommer til høsten
Nye Touran kommer på norske veier i oktober og ifølge importøren selv til konkurransedyktige priser. Så vidt vi kan se av prislisten, har den et høyt nivå av standard- og sikkerhetsutstyr. Touran blir kun tilbudt i de to utstyrsnivåene Businessline og Highline.
Modellutvalget som i Norge er tilgjengelig for forhåndsbestilling er det følgende: (Priser eks. frakt- og leveringsomkostninger)
- Touran Businessline 1,2 TSI 110 hk – 331.000,-
- Touran Businessline 1,4 TSI 150 hk 7-trinns DSG – 381.600
- Touran Businessline 1,6 TDI 110 hk – 347.000,-
- Touran Businessline 2,0 TDI 150 hk – 376.400,-
- Touran Highline 1,2 TSI 110 hk – 360.700,-
- Touran Highline 1,4 TSI 150 hk 7-trinns DSG – 411.300,-
- Touran Highline 1,6 TDI 110 hk – 376.600,-
- Touran Highline 2,0 TDI 150 hk – 406.100,-

Suksessmodell
Fra Touran ble lansert første gang i 2003, da vi også testet den første gang, har den vært en av de mest solgte flerbruksbilene både globalt (1,9 millioner biler), og i Norge. Volkswagen kaller dette tredje generasjonen Touran, og forgjengeren fikk sant nok en kraftig oppgradering i 2010, men var likevel i stor grad basert på første generasjon.
Nykommeren er designmessig en videreutvikling av temaene forgjengeren spilte på og som ga et svært godt forhold mellom ytre størrelse og innvendig plass.
Vi ser raskt at våre spionfotografer i Automedia definitivt var inne på noe med fremtidsvisjonen vi publiserte i 2013. Med andre ord: Mer av det samme, i en noe mer dynamisk og tidsriktig innpakning.
Og vil man at den skal se tøffere ut, kan man gå for R-line designpakke, (den hvite bilen på bildene).
Merkbart større
Og nye Touran er mer annerledes i forhold til forgjengeren enn man skulle tro ved første øyekast. Den er 13 centimeter lengre, og er med sine 453 centimeter nærmere størrelsen til flere av sine konkurrenter, som Opel Zafira Tourer, Toyota Verso, Citroën Grand C4 Picasso, Peugeot 5008 og Kia Carens.

Enda bedre: Nesten hele tilleggslengden er oppnådd gjennom lengre akselavstand (+ 11,3 centimeter - til 279), hvilket skulle borge for meget god innvendig plass.
Allerede utgående modell er jo kjent for eksepsjonelt god plassutnyttelse som eneste syvseter på bare 4,4 meter.
Videre er nye Touran fire centimeter bredere (181 centimeter), men en anelse lavere (163 centimeter uten takrelinger). Det bidrar til mer dynamisk utseende proporsjoner.
Interiøret er selvsagt helt nytt og ut fra bildene minner det ikke så rent lite om det vi finner i nye Passat.

Stikkord: Romslig og praktisk
Den nye bilen har fått et helt nytt interiør. Touran har nå en seteløsning der samtlige bakseter kan felles ned i gulvet. De tre midterste baksetene kan skyves 20 centimeter i lengderetningen. Et bagasjerom på opptil 1.040 liter og 47 ulike oppbevaringsrom burde gjøre Touran svært anvendelig i daglig bruk. 3-sone klimaanlegg med et eget filter, som skal sørge for at den innvendige luften alltid er frisk og ren, er standard i Norge.
Nye Touran er den første flerbruksbilen (vi regner ikke Golf Sportsvan inn under den kategorien), som er basert på Volkswagens MQB-plattform. Dermed deler bilen mye av teknikken fra andre Volkswagen-modeller, som en lang akselavstand og lite overheng, som igjen gjør at bilen blir større innvendig. Til tross for mer plass og bedre sikkerhet har Touran likevel blitt 62 kg lettere, sammenliknet med forrige modell.

Mer effektiv
Dette hjelper naturligvis også på drivstofforbruket til de nye motorene. Bilen tilbys med tre bensinmotorer (110 og 150 hestekrefter) og tre dieselmotorer (110, 150 og 190 hestekrefter), og motorene er nå ifølge produsenten opp til 19 prosent mer drivstofføkonomiske. Alle motorene har stopp/start systemet, som gjør at motoren skrur seg av i for eksempel lyskryss, som standard.
Et helt nytt infotainmentsystem (kommunikasjon/underholdning), er også på plass. Dette inkluderer berøringsskjermer fra 6,5 til 8 tommer og mulighet til oppkobling med smarttelefon gjennom App-Connect og Volkswagens MirrorLink og Apples CarPlay eller Googles Android Auto. DAB+ og fem forskjellige radio- og navigasjonssystemer er tilgjengelig. I Norge får man valget mellom tre forskjellige infotainmentsystemer.

Sikkerhet i høysetet
Av sikkerhetssystemer kan vi nevne automatisk post-kollisjonsbremser, adaptiv cruisekontroll, City nødbrems funksjon, køkjøringsassistent, Pre-Crash proaktiv kollisjonsbeskyttelse, side-assistent med varsel for bakenforliggende trafikk, adaptiv fartsholder med autobrems og tilhengerassistent.
Standard i Businesslineversjonen er Front Assist, multifunksjonsratt, 3-sone Climatronic klimaanlegg, og mørke ruter. Touran Businessline har dessuten infotainmentsystemet Composition Media som standard, samt App-Connect, DAB+ og USB-kontakt til iPod/iPhone.
LED på Highline
Highline-versjonene har i tillegg til utstyret på Businessline følgende utstyr som standard: Adaptiv cruise control, parkeringssensorer foran og bak, 17-tommers alufelger, LED hovedlys med nær- og fjernlys, blanke takrelinger og sidelister rundt vinduene, såkalte Top-Comfort seter og dekoren «Piano Black».
På forespørsel om VW satser på at nye Touran, i likhet med forgjengeren, blir å få kjøpt som varebil, svarer informasjonssjef hos Volkswagen, Anita Svanes, at de ønsker å få nye Touran godkjent som varebil i Norge. Svanes regner med at informasjonenom dette vil bli kjent til høsten.