Innfører makshastighet på 2021-modellene

Volvo bremser alle bilene

Alle nye Volvo-modeller vil nå få fartssperre som standard.

FULL BREMS: Alle nye Volvo-biler med modellår 2021 får sperre på toppfart. Foto: Volvo
FULL BREMS: Alle nye Volvo-biler med modellår 2021 får sperre på toppfart. Foto: Volvo Vis mer
Publisert

I disse dager lanserer Volvo 2021-modellene på det norske markedet. Den kanskje største nyheten er at alle bilene kommer med redusert hastighet - med en toppfart på «bare» 180 km/t.

Svenskene følger dermed opp sitt eget løfte fra i fjor, og som de sier det selv gjør nok et tiltak som strekker seg forbi lovpålagte krav og regler for å bidra til at færre skal omkomme eller bli hardt skadet i trafikken.

Nyheten gjelder absolutt alle 2021-modellene. I tillegg kommer Volvo nå med ansiktsløftninger på nesten hele 90-serien - utenom den populære SUV-en XC90) - med S90, V90 og V90 Cross Country.

Selskapet understreker imidlertid at - selv om de innfører en begrensning på toppfart - er bilenes motorytelser, som effekt, akselerasjon, dreiemoment og lignende, fortsatt de samme. Det er med andre ord kun toppfarten det er satt en begrensning på.

- Positivt signal, men ...

Hos Trygg Trafikk i Norge mener de Volvos beslutning sender et positivt signal, men de tror neppe det påvirker sikkerheten på kort sikt.

- 180 km/t er for de fleste uansett en svært høy hastighet som lovlig bare kan oppnås på noen få motorveistrekninger i Europa, sier seniorrådgiver Bård Morten Johansen til Dinside.

- Uansett hvilken bil du sitter i - bortsett fra i motorsport - hvis det smeller i 180 km/t er sjansen for å overleve svært liten. Menneskekroppens tåleevne er ikke forandret, og dødsrisikoen øker kraftig fra bråstopp i ca. 70 km/t, forklarer Johansen.

Han forklarer at de som jobber med trafikksikkerhet ser frem til den dagen da samfunnet tar i bruk teknologi som gjør at kjøretøyene ikke går fortere enn fastsatt fartsgrense.

- Intelligent fartsassistanse (ISA) vil kunne redde mange liv, fordi fart er en av de enkeltfaktorene som har størst betydning for ulykker og skader, understreker seniorrådgiveren.

«Fartsblind»

Ifølge Volvo viser forskning at i gjennomsnitt har mennesker svak forståelse av farene knyttet til kjøring i høy hastighet. Som en konsekvens av det, er det mange som kjører for fort og som har dårlig fartstilpasning i trafikksituasjoner.

Manuelle tilpasninger

Men Volvo stopper ikke der. I tillegg til hastighetsbegrensningen kommer 2021-modellene også med en ny sikkerhetsnøkkel som som standard. «Care Key» skal gjøre det mulig for Volvo-eierne selv å kunne sette ytterligere begrensninger på bilens toppfart.

Det kan være for eksempel være aktuelt om man skal låne ut bilen til yngre eller mer uerfarne sjåfører. Dette tiltaket er Trygg Trafikk mer begeistret over.

- Ja. Tiltaket kan hindre ferske førere fra å kjøre i svært høye hastigheter, skryter Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk.

- Volvo har et ansvar

Volvo Cars mener selv fartsbegrensingen og sikkerhetsnøkkelen sender tydelige signaler om farene ved kjøring i høye hastigheter. De mener videre at funksjonene viser hvordan bilprodusentene kan ta et aktivt ansvar for å bidra til at færre blir alvorlig skadet eller omkommer i trafikken.

- ANSVARLIG: Malin Ekholm som leder sikkerhetssenteret til Volvo sier at bilprodusenten har et ansvar for å forbedre trafikksikkerheten. Foto: Volvo Cars
- ANSVARLIG: Malin Ekholm som leder sikkerhetssenteret til Volvo sier at bilprodusenten har et ansvar for å forbedre trafikksikkerheten. Foto: Volvo Cars Vis mer

– Bilprodusenter har et ansvar for å hjelpe til med å forbedre trafikksikkerheten. Vår fartsbegrensende teknologi, og debatten den har skapt, passer godt inn i et slikt tankesett. Hastighetsbegrensningen og Care Key hjelper folk til å reflektere og kanskje innse at råkjøring er farlig, samtidig som de bidrar til å skape en trygghetsfølelse og støtter mer ansvarlig bilkjøring, sier leder Malin Ekholm ved Volvos sikkerhetssenter i en pressemelding onsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer