Kjøring i rus, samt manglende kjøreferdigheter, var medvirkende årsaker til rundt 85 av dødsulykkene på norske veier i 2018.
I tillegg er innsovning bak rattet medvirkende i 13 prosent av ulykkene.

Dette koster deg 8.500 kroner
Dette viser en rapport fra Statens Vegvesen.
Rus- og fartsulykker øker
Seksjonssjef Svein Ringen i Statens Vegvesen forteller om økning i både rus- og fartsulykker:
- I 2018 hadde vi den største andelen rus-ulykker siden vi startet vårt analysearbeid i 2005, sier Ringen.
- I tillegg var høy fart etter forholdene eller kjøring langt over fartsgrensa, en sannsynlig medvirkende årsak i 41 prosent av ulykkene. Etter flere år med klar nedgang i fartsulykkene, gikk disse opp ti prosent i 2018, fortsetter Ringen.

Mål: Ingen drepte i en Volvo
Det er akkurat disse ulykkene Volvo nå tar sikte på å forhindre, som de viste igjen da de i begynnelsen av juni startet produksjonen av sine 2021-modeller:
Bilene vil blant annet ha en maksimal toppfart på 180 km/t for å hindre ulykker i høy fart.
To andre viktige fokus-områder er kjøring i rus og uoppmerksomhet bak rattet.
Volvos visjon er at ingen skal omkomme eller bli alvorlig skadet i en av deres biler. For å nå dette målet mener de at vi også må sikre at personen bak rattet oppfører seg riktig, slik at ulykker ikke oppstår. Det holder ikke bare å bygge biler som tåler kollisjon.

Derfor tilbakekalles alle nye Volvo-er
Kamera overvåker føreren
Derfor vil Volvo nå installere kameraer og sensorer som overvåker føreren av bilen.
Det skal sikre at sjåføren ikke er beruset og har full konsentrasjon om veien og kjøringen.
Kameraene i bilene vil hele tiden «se» førerens ansikt. Dersom kameraene oppdager tegn til at sjåføren er ruset eller uoppmerksom, og bedømmer at dette kan forårsake en alvorlig ulykke, vil bilen gripe inn.
Bilen vil først forsøke å varsle føreren. Dersom dette ikke får føreren til å reagere, vil bilen automatisk senke farten, og til slutt kjøre til siden og stoppe.

Lukker øynene
- Når det gjelder sikkerhet, er målet vårt å unngå ulykker heller enn å redusere skadene etter at en ulykke har inntruffet, sier Henrik Green, som er ansvarlig for forskning og utvikling hos Volvo.

Her smeller det 60 ganger i timen
- Kameraene vi vil installere i bilene vil se etter oppførsel hos føreren som kan føre til ulykker med alvorlige skader eller død, sier Green.
Han forklarer at slik oppførsel kan være mangel på bruk av rattet over lengre distanser, at sjåføren har øynene lukket over lengre tid, at kjøringen er svært vinglete eller at reaksjonstiden til føreren er veldig lang.
Farlig uoppmerksomhet
Malin Ekholm er sjef for Volvos sikkerhetssenter. Hun presiserer at kamerasystemet som Volvo nå utvikler ikke kan avsløre for andre noe av det som skjer i bilen:
- Det er så mange årsaker til at føreren ikke har oppmerksomheten på rett sted under kjøring, for eksempel påvirkning av alkohol og rusmidler, trøtthet og mye mer, sier Ekholm.
- Kameraene vi vil montere i bilene fra 2022, tar ikke opp noe av det som skjer i bilen. De skal bare «se» om du er oppmerksom når du kjører og gi informasjon til bilens datasystemer, forklarer Ekholm videre.
Egen nøkkel til «poden»
Hun peker også på et tredje sikkerhetssystem som den svenske bilprodusenten nå innfører:
En såkalt Care Key er en oransje ekstranøkkel som kan programmeres slik at toppfarten til bilen begrenses.

Skal familiens 18-åring med ferskt førerkort låne bilen, kan «poden» utstyres med denne nøkkelen, som for eksempel er programmert til å gi bilen en maksimal toppfart på 90 km/t.
