- Volvo og Saab nærmer seg konkurs

Det begynner å se stygt ut for de to datterselskapene til henholdsvis Ford og GM...

Publisert
Sist oppdatert

Sveriges televisjon kunne i går kveld melde at både Volvo og Saab kommer "allt närmare en konkurs".

Milliardtap

Den oppsiktsvekkende nyheten burde imidlertid ikke komme som noen overraskelse på noen. Allerede før finanskrisen hadde de to amerikanske bilgigantene Ford og General Motors (GM) store problemer. Produktmessig har de, hovedsaklig i det amerikanske markedet, feiltolket tendensene i markedet og produsert for mye av biler som ble etterspurt i stadig mindre grad. Særlig GM har måttet svi for dette med måned etter måned med milliardtap over lengre tid.

Salgsnedgang

De siste salgstallene fra Saab og Volvo er heller ingen hyggelig lesning. Senest i september falt antall solgte biler fra Saab i Europa med nesten en tredjedel sammenlignet med i fjor. Tilsvarende tall fra Volvo var cirka minus 14 %. Det er i et samlet marked i tilbakegang med minus 8,2 %.

Høy risiko

Finanskrisen og den medfølgende kreddittinnstrammingen har gjort situasjonen for Ford og GM enda mer kritisk, og nå har det kjente kredittvurderingsselskapet Standard & Poor's satt opp begge de to bilprodusentene på en liste over truede firmaer med høy kredittrisiko. Det vil gjøre det enda vanskeligere for dem å finansiere den videre driften.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer