- Volvo og Saab nærmer seg konkurs

Det begynner å se stygt ut for de to datterselskapene til henholdsvis Ford og GM...

Publisert
Sist oppdatert

Sveriges televisjon kunne i går kveld melde at både Volvo og Saab kommer "allt närmare en konkurs".

Milliardtap

Den oppsiktsvekkende nyheten burde imidlertid ikke komme som noen overraskelse på noen. Allerede før finanskrisen hadde de to amerikanske bilgigantene Ford og General Motors (GM) store problemer. Produktmessig har de, hovedsaklig i det amerikanske markedet, feiltolket tendensene i markedet og produsert for mye av biler som ble etterspurt i stadig mindre grad. Særlig GM har måttet svi for dette med måned etter måned med milliardtap over lengre tid.

Salgsnedgang

De siste salgstallene fra Saab og Volvo er heller ingen hyggelig lesning. Senest i september falt antall solgte biler fra Saab i Europa med nesten en tredjedel sammenlignet med i fjor. Tilsvarende tall fra Volvo var cirka minus 14 %. Det er i et samlet marked i tilbakegang med minus 8,2 %.

Høy risiko

Volvo V70 Foto: Jogrim Aabakken
Volvo V70 Foto: Jogrim Aabakken Vis mer
Saab 9-3 Turbo X Foto: Knut Moberg
Saab 9-3 Turbo X Foto: Knut Moberg Vis mer


Finanskrisen og den medfølgende kreddittinnstrammingen har gjort situasjonen for Ford og GM enda mer kritisk, og nå har det kjente kredittvurderingsselskapet Standard & Poor's satt opp begge de to bilprodusentene på en liste over truede firmaer med høy kredittrisiko. Det vil gjøre det enda vanskeligere for dem å finansiere den videre driften.

I et intervju med nyhetssendingen Rapport på SVT sier kredittanalytikeren Andreas Zsiga i Standard & Poor's at risikoen for at Ford og GM rett og slett løper tomme for penger, har økt og at det vurderes å senke selskapenes rating (kredittvurdering), ytterligere. Når det gjelder datterselskapene Saab og Volvo er særlig sistnevnte utsatt da Ford har pantsatt størsteparten av Volvo-aksjene i et bankkonsortium.

Dobbelt negativt

To faktorer medvirker altså i feil retning: På den ene siden forventes det at bilsalget kommer til å falle betydelig i inneværende og neste år og på den andre ser man at kredittmarkedet blir stadig tøffere. Standard & Poor's analyse konkluderer med at risikoen for at Ford og GM skal gå konkurs har økt kraftig den siste tiden.

- Det er som i en husholdning, sier Zsiga, - får man ikke tak i pengene ved å ta dem fra oppsparte midler eller redusere kostnadene, må man låne pengene et sted. Finner man ingen som er villige til å låne til deg tar pengene en dag slutt.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer