Volvo P 1800: Gloriøs bil fyller 50

Så måtte vi også komme trekkende med gamle Helgenen. Men P1800 er mye mer.

Volvo P1800 har satt spor i mange minner. Den gjorde mer enn de fleste modellene Volvo kjent internasjonalt og særlig i USA. Foto: Produsenten
Volvo P1800 har satt spor i mange minner. Den gjorde mer enn de fleste modellene Volvo kjent internasjonalt og særlig i USA. Foto: Produsenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At Volvo som merke handler om følelser i tillegg til fornuft var denne bilen allerede et bevis for i for 50 år siden. I 1961 lanserte den svenske bilprodusenten denne sportsbilen som skulle ikles rollen som det vi idag kaller "image-bygger" for merket. De lyktes de med over all forventning og Volvo P1800 er i dag en av bilhistoriens store klassikere.

USA-suksess

P1800 er en kompakt sportsbil og det var klart fra starten at den skulle ha en italiensk-inspirert stil. Så hadde da også bilens designer Pelle Petterson studert under Pietro Frua - som ofte får æren for bilens formgivning. Daværende Volvo-sjef Gunnar Engellau ble for øvrig rasende da han fikk vite at det ikke var en italiener som sto bak det vinnende designforslaget. Bilen hadde sin première på bilutstillingen i Brussel i 1961. Den ble bygget i England - av sportsbilprodusenten Jensen - frem til 1963, men det var i USA den fikk sin største suksess og var med å legge en grunnsten for merkets fremtidige gode rykte i Statene. Da produksjonen ble hentet hjem til Sverige fikk modellen navnet 1800 S (ikke for "sport", men for "Sverige").

Volvo hadde gjort et (mislykket) forsøk på å lansere sportsbil tidligere; dengang var det en liten toseter i plast som var presentert under navnet Volvo Sport. Den ble kun produsert i 67 eksemplarer.

Roger Moore med glorie

Designeren av Volvo P1800, Pelle Petterson, går løs på bursdagskaken i anledning bilens 50-årsjubileum.
Designeren av Volvo P1800, Pelle Petterson, går løs på bursdagskaken i anledning bilens 50-årsjubileum. Vis mer


Bilen ville naturligvis ikke ikke ha blitt så verdensberømt hvis ikke Roger Moore hadde hatt en som sin tjenestebil i TV-serien "Helgenen" på 60-tallet. Slik sett har Helgenens glorie smittet over på bilen. I 1971, altså for 40 år siden kom det en "Shooting Brake" (kupé-stasjonsvogn) -versjon av bilen, ved navn 1800ES. Den er inspirasjonskilden bak dagens C30

"Uslitelig"

Volvo P1800, i tillegg til å være stilig, er også solid og robust. Det meste av mekanikken er hentet fra Volvo 122, som de fleste kjenner som Amazon. En mann fra New York, Ivy Gordon, har kjørt over 4,5 millioner kilometer, med samme motor, i sin 1800 S innkjøpt i 1966. Han står med det velfortjent oppført i Guinness' rekordbok.

DinSide Motor slutter seg til gratulantene.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer