Ifølge svenske Automotorsport er årsaken til denne noe spesielle distribusjonen, handelskrigen som Trump har satt i gang mot Kina. USA har nemlig tillagt Kina-bygde biler en straffetoll på 25 prosent - og Kina har selvsagt svart med det samme.

Med dette bakteppet blir det uinteressant for Volvo å bygge XC60 i Chengdu-fabrikken i Kina og eksportere bilene til USA - slik det var forespeilet. Av samme grunn blir det også uinteressant å skipe den USA-bygde S60, som nylig ble lansert, til det store markedet i Kina.
Men Volvo vil jo opprettholde volum i begge markedene. Derfor eksporteres en stor del av bilene som blir bygd på fabrikken i Torlanda til USA. Og samtidig kommer det Kina-bygde XC60 til Gent i Belgia - hvor bilene så blir sendt videre ut til markedene i Europa.

Hinter om to nye SUV-er
- Volvo Cars må sjonglere produksjonen av den toppselgende SUVen for å unngå amerikanske importtariffer, sier administrerende direktør Hakan Samuelsson.
Kina-biler til Norge
PR-sjef Erik Trosby i Volvo Cars Norway bekrefter at dette gjelder bilene som kommer til Norge, også.
- Det stemmer at XC60 T8 Twin Engine (plug-in hybrid) fremover vil produseres ved Chengdu-fabrikken i Kina og leveres til Europa, inkludert Norge. Det gjelder også bensinmodellen T4, men den selges ikke i Norge, sier han til Dinside.
XC60 T8 er er den meste populære bilen for norske Volvo-kjøpere, og hele 90 prosent av dem som kjøper XC60 ny i Norge, velger den ladbare hybriden T8.
Trosby opplyser at produksjonen er godt i gang og de første Kina-produserte bilene kom til Norge allerede nå i sommer.

- Dette vil heller ikke påvirke leveringstiden på norske biler fremover, sier han.

Det beste Volvo-kjøpet? Her er XC60 T8
Alle S90-bilene som selges på det europeiske markedet, produseres allerede ved Daqing-fabrikken i Kina.
Tog fra Kina
Heldigvis går forsendelsen bokstavelig talt på skinner. I 2017 etablerte Volvo Cars en jernbanelinje mellom Kina og Gent i Belgia. Transportlinjen går under slagordet «One Belt, One Road», og her blir bilene plassert i togvogner som består av to etasjer.
I 2014 økte Volvo kapasiteten på Torslanda-fabrikken. Med 70 milliarder kroner i investeringer fikk de 24.000 ekstra kvadratmeter - og kunne dermed øke produksjonsvolumet fra 200.000 til 300.000 biler pr. år.

I sommer kunne Volvo Cars rapportere om ny salgsrekord for de seks første månedene av 2019. Volvo solgte 340.826 biler på verdensbasis, en økning på 7,3 prosent sammenlignet med samme periode i 2018. I første halvdel av 2018 solgte Volvo Cars 317.639 biler.
De har solid vekst både i de kinesiske, amerikanske og europeiske markedene. I Kina ble det satt ny salgsrekord i første halvår og i juni. Og i første halvår av 2019 har Volvo vokst raskere enn sine premiumkonkurrenter og dermed tatt nye markedsandeler i alle de tre regionene.
