Går på strøm

Volvos nye panserbil gjør utrolige ting

Blir dette det nye, pansrete kjøretøyet for det norske forsvaret? Det har både diesel- og elmotor, kjører sideveis som en krabbe og kan slippes fra fly.

STILLEGÅENDE: Batteriene og den elektriske motoren gir en rekkevidde på ni kilometer. Sammen med dieselmotoren gir det en rask akselerasjon og på strøm er bilen helt stillegående. Foto: Arquus
STILLEGÅENDE: Batteriene og den elektriske motoren gir en rekkevidde på ni kilometer. Sammen med dieselmotoren gir det en rask akselerasjon og på strøm er bilen helt stillegående. Foto: Arquus Vis mer
Publisert

Den franske produsenten av militære kjøretøyer, Arquus, eies av Volvo. Deres nyeste oppdrag har vært å utvikle et lett pansret kjøretøy, som kan brukes av militæret.

Navnet er blitt Scarabé, en «bille» på fransk. Den skiller seg ganske dramatisk fra den Volvo-jeepen mange norske menn og kvinner stiftet bekjentskap med under sin tid i militæret. De store hjulene er kanskje det som minner mest.

Sideveis som en krabbe

«Bille» er egentlig ikke noe godt navn på kjøretøyet. «Krabbe» hadde vært riktigere.

En av Scarabés egenskaper er nemlig å kunne bevege seg sideveis. Den kan ikke bare bevege seg rundt hindre som miner og store steiner på denne måten, men er også svært manøvrerbar i terrenget og i trange gater.

Bilen driver på alle hjulene, samtidig som for- og bakhjulene kan svinges i samme retning eller i motsatt retning av hverandre.

Bilen har en skyvedør på hver side, slik at soldatene kan komme seg ut og inn selv i trange gater. For å åpne dørene fra utsiden, må du ha en fjernkontroll. Det er ingen dørhåndtak. Det betyr ekstra sikkerhet for soldatene ombord.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer