VW e-Golf og varmepumper: Hva er sannheten?

Den elektriske Golfen ser ut til å bli en kjempesuksess i Norge - men det er noen temmelig skarpe skjær i sjøen.

FORSINKET: Men hvor lang tid vil det ta før den blir levert? Per nå er leveringsstart estimert til å være ved juletider. Men er det sikkert? Svaret er nei. Foto: VOLKSWAGEN
FORSINKET: Men hvor lang tid vil det ta før den blir levert? Per nå er leveringsstart estimert til å være ved juletider. Men er det sikkert? Svaret er nei. Foto: VOLKSWAGEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stemmer det at de fleste produserte eksemplarene av e-Golf som norske kunder har bestilt er blitt stående i Tyskland - og vil bli stående der i mange uker til?

I så fall: Hva er årsaken?

Sitat fra en leser: «Har dere fått med dere at VW nå holder tilbake alle eGolf med varmepumpe i alle fall til uke 51. De fleste blir stående i Tyskland. »

Opplysningene Dinside har fått, er at produksjonen, som startet i uke 37, kort tid etter ble holdt igjen til uke 45 - så til uke 51.

Test av e-Golf i Norge

DETTE SIER PRODUKTSJEFEN I DAG

Jan Tore Kopperud er produktsjef i Volkswagen med ansvar for e-Golf. Han håper selvsagt på en løsning hos fabrikken så snart som mulig.

Vi spør ham hva den tekniske årsaken til varmepumpe-problemet er.

– Svaret fra fabrikken er at det dreier seg om en ekstra kvalitetssikring som innebærer en teknisk koding for å få systemet til å fungere optimalt.

– Men hvorfor tar det så lang tid?

– Det vet jeg ikke. Men jeg vil anta at det har med programmeringen av software å gjøre.


Varmepumpe-krøll

I praksis kan forskjellen på rekkevidden mellom biler med og uten dette utstyret være på cirka 20 prosent.

De fleste her på berget velger derfor på grunn av klimaet en bil utstyrt med varmepumpe til 6.500 kroner ekstra. Forsinkelsen rammer med andre ord mange norske kunder.

Og den første leseren vi siterer her, viser seg å ikke er den eneste kunden som har dette problemet. En tydelig frustrert e-Golf-kjøper, som ønsker å være anonym, skriver for eksempel til oss:

«Det er et veldig stort antall av de som har bestilt e-Golf som har valgt å legge til varmepumpe i etterkant. Mange følte seg lurt over at det ikke kom info om varmepumpe når bestillingsslusene åpnet.

Uansett. Det er et veldig stort antall kunder som venter på sin varmepumpebiler nå. Det er ingen informasjon å få, og Møller og forhandlere gir hele tiden ulike beskjeder.

Se gjerne denne tråden: http://elbilforum.no

Selv har jeg i en måned fått høre at jeg har bil om en uke.

Saken kan være av interesse da dette vel er den mest bestilte elbilen i år, og VW sliter veldig med leveransen om dagen.
»

Det vil fortsatt være usikkerhet knyttet til levering av Volkswagen e-Golf varmepumpe.


I fora som diskuterer elbil synes denne frustrasjonen å være rimelig utbredt, for eksempel i den nevnte tråden i elbilforum.no.

Vi har kjørt en annen ladbar Golf - med mye lengre rekkevidde.

VELDIG BRA ELBIL, MEN: Vi har gitt bilen veldig godt skussmål her på Dinside - men kundene venter og venter... Foto: ESPEN STENSRUD
VELDIG BRA ELBIL, MEN: Vi har gitt bilen veldig godt skussmål her på Dinside - men kundene venter og venter... Foto: ESPEN STENSRUD Vis mer


Opprinnelig uke 37

Da vi var på lansering av bilen i Berlin i mars, bekreftet Jan Tore Kopperud (produktsjef for VW Golf hos Harald A. Møller) overfor Dinside at varmepumpe først ville komme som ekstrautstyr på e-Golf fra og med produksjonen som startet i august, i uke 37.

Kopperud sa videre at det ble vurdert om man av den grunn skulle utsette import av e-Golf, men kom til at det var riktig tid å lansere modellen også i Norge, da det ellers ville blitt parallellimportert biler fra utlandet - dårligere utstyrt, og også de uten varmepumpe.

Dessuten tilsa ifølge produktsjefen erfaringen med e-up!, at det opprinnelige varmeapparatet fungerer relativt greit også under norske forhold.

Vår prøvekjøring kan du lese om her

I etterkant har vi altså fått flere tilbakemeldinger om at det ikke var fullt så enkelt som det vi ble fortalt under lanseringen. Vi har spurt importøren hva det er som egentlig forårsaker forsinkelsen.

Dette sier importøren:

INFORMASJONSSJEF: Anita Svanes er informasjonssjef i Volkswagen Norge. Foto: VW
INFORMASJONSSJEF: Anita Svanes er informasjonssjef i Volkswagen Norge. Foto: VW Vis mer


Fra Anita Svanes, informasjonssjef hos Volkswagen, har vi mottatt følgende svar i e-post:

- Helt fra starten har det vært usikkerhet rundt levering av Volkswagen e-Golf med varmepumpe, noe vi har vært tydelige på i kommunikasjonen til våre forhandlere og kundene har fått beskjed om dette via forhandler.

Svanes forklarer at dette kun gjelder biler med varmepumpe.

- Vi har gitt kundene mulighet til å bytte til en Volkswagen e-Golf uten varmepumpe for raskere levering.

Les også: Lover de rekkevidde, må de levere

Svanes sier videre at noen få kunder som fikk bekreftet produksjonsuke og dato for levering av sin Volkswagen e-Golf med varmepumpe, dessverre nå har fått beskjed om at dette er blitt ytterligere utsatt.

- For disse kundene ser vi på ulike løsninger for å løse deres behov.

Om årsaken til forsinkelsen sier Svanes at det er relatert til en ekstra kvalitetskontroll som fabrikken vil utføre for å sikre at bilene møter Volkswagens krav.

- Det vil fortsatt være usikkerhet knyttet til levering av Volkswagen e-Golf varmepumpe. Vi gir fortløpende våre forhandlere informasjon om status som de kan gi videre tilbakemelding på i kommunikasjonen med sine kunder, avslutter Svanes.

Les om den helt nye "terreng-Golfen"

Volkswagen-forhandlers forklaring til kunder:

"Vi beklager på det sterkeste utsettelsen av leveringen av din nye Volkswagen e-Golf med varmepumpe! Årsaken til forsinkelsen er relatert til en ekstra kvalitetskontroll som fabrikken vil utføre for å sikre at bilene møter de strenge kvalitetskravene som Volkswagen er kjent for. Kvalitetskontrollen er knyttet til en oppdatering av varmepumpesystemet som fabrikken ønsker å gjøre i forkant slik at du som kunde skal oppleve bilen som optimal i forhold til varmepumpens funksjon og virkemåte.

Dette gjelder alle kunder som har kjøpt Volkswagen e-Golf med varmepumpe med bekreftet produksjon til og med uke 44 i år.(...) Til tross for leveringsutfordringene håper vi at du fortsatt ser frem til å få din nye Volkswagen e-Golf!"

Informasjonen har kommet Dinside i hende fra en leser.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer