Diesel-skandalen

VW-eiere får 30 000 kroner

En domstol i Nederland har tilkjent eiere av VW-biler som er berørt av diesel-skandalen 30 000 kroner hver. Norske eiere får ingenting.

NULL I NORGE: Familiebilen VW Touran, med 105 hesters dieselmotor, er en av bilene som har vært berørt av diesel-skandalen. I Norge er bilen oppgradert, men ingen kompensasjon utbetalt. Illustrasjonsfoto: Rune Korsvoll
NULL I NORGE: Familiebilen VW Touran, med 105 hesters dieselmotor, er en av bilene som har vært berørt av diesel-skandalen. I Norge er bilen oppgradert, men ingen kompensasjon utbetalt. Illustrasjonsfoto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var høsten 2015 at en amerikansk test-organisasjon avslørte at VW hadde installert programvare i sine dieselbiler som kjente igjen når bilen ble testet for typegodkjenning.

Den falske programvaren sørget da for at NOx-utslippene ble så rene at de tilfredsstilte lov-kravene til amerikanske myndigheter. Vel ute på veien igjen gikk bilen tilbake til normalen, med høyere utslipp enn lovlig.

VW innrømmet til slutt at de hadde installert et dataprogram for å lure avgass-testene.

30 000 til hver eier

Nå har en domstol i Nederland slått fast at de som har kjøpt en dieselbil fra Volkswagen med den falske programvaren installert, har krav på erstatning. Det er Automotive News som melder dette.

JUKS: VW innrømmet at de manipulerte sine dieselbiler, slik at de skulle klare de strenge avgasskravene i USA. Foto: COTY/Michael McAlleer
JUKS: VW innrømmet at de manipulerte sine dieselbiler, slik at de skulle klare de strenge avgasskravene i USA. Foto: COTY/Michael McAlleer Vis mer

De som har kjøpt en ny Volkswagen, Audi, Seat eller Skoda, har rett til å få tilbake 30 000 kroner fra fabrikken. De som har kjøpt en brukt bil, har rett til en kompensasjon på 15 000 kroner, ifølge dommen. Dommen kommer etter et gruppesøksmål mot flere bilforhandlere og gjelder rundt 150 000 eiere i Nederland.

218 milliarder i USA

VW har fortsatt mulighet til å anke dommen, så den er ennå ikke rettskraftig

Tidligere har VW måttet punge ut med 9,1 milliarder kroner i et forlik med tyske eiere av VW-biler som er berørt av diesel-skandalen.

I 2016 gikk VW-eiere i USA gikk med på et forlik på 25 milliarder dollar – eller 218 milliarder kroner etter dagens dollar-kurs. VW sa den gang at eiere av tilsvarende biler i Europa ikke hadde noen lovgyldig rett til en tilsvarende kompensasjon, fordi lovverket her er annerledes enn i USA.

DYR LÆREPENGE: Så langt har diesel-skandalen kostet VW 320 milliarder kroner i erstatninger, gjenkjøp av biler, reparasjoner og bøter. Foto: VW
DYR LÆREPENGE: Så langt har diesel-skandalen kostet VW 320 milliarder kroner i erstatninger, gjenkjøp av biler, reparasjoner og bøter. Foto: VW Vis mer

Null i Norge

I Norge har 150.000 eiere av dieselbiler fra VW, Audi og Skoda vært berørt av skandalen.

Disse har fått oppgradert dataprogrammene i bilene sine kostnadsfritt, men har ikke fått noen erstatning slik som i USA, Tyskland og Nederland, ifølge den norske VW-importøren.

Noen norske eiere forsøkte å bli med i gruppesøksmålet i Tyskland, men forliket som ble inngått med VW der, omfattet ikke de norske eierne.

Totalt skal diesel-skandalen så lang ha kostet Volkswagen rundt 320 milliarder kroner i bøter, tilbakekjøp av biler, tilbakekalling og reparasjon av bilene, kompensasjon til kunder og utgifter til rettssaker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer