Diesel-skandalen

VW-eiere får 30 000 kroner

En domstol i Nederland har tilkjent eiere av VW-biler som er berørt av diesel-skandalen 30 000 kroner hver. Norske eiere får ingenting.

NULL I NORGE: Familiebilen VW Touran, med 105 hesters dieselmotor, er en av bilene som har vært berørt av diesel-skandalen. I Norge er bilen oppgradert, men ingen kompensasjon utbetalt. Illustrasjonsfoto: Rune Korsvoll
NULL I NORGE: Familiebilen VW Touran, med 105 hesters dieselmotor, er en av bilene som har vært berørt av diesel-skandalen. I Norge er bilen oppgradert, men ingen kompensasjon utbetalt. Illustrasjonsfoto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var høsten 2015 at en amerikansk test-organisasjon avslørte at VW hadde installert programvare i sine dieselbiler som kjente igjen når bilen ble testet for typegodkjenning.

Den falske programvaren sørget da for at NOx-utslippene ble så rene at de tilfredsstilte lov-kravene til amerikanske myndigheter. Vel ute på veien igjen gikk bilen tilbake til normalen, med høyere utslipp enn lovlig.

VW innrømmet til slutt at de hadde installert et dataprogram for å lure avgass-testene.

30 000 til hver eier

Nå har en domstol i Nederland slått fast at de som har kjøpt en dieselbil fra Volkswagen med den falske programvaren installert, har krav på erstatning. Det er Automotive News som melder dette.

De som har kjøpt en ny Volkswagen, Audi, Seat eller Skoda, har rett til å få tilbake 30 000 kroner fra fabrikken. De som har kjøpt en brukt bil, har rett til en kompensasjon på 15 000 kroner, ifølge dommen. Dommen kommer etter et gruppesøksmål mot flere bilforhandlere og gjelder rundt 150 000 eiere i Nederland.

218 milliarder i USA

VW har fortsatt mulighet til å anke dommen, så den er ennå ikke rettskraftig

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.