Diesel-skandalen

VW-eiere får 9,1 milliarder i erstatning

Tyske eiere av VW-biler berørt av diesel-skandalen, får 9,1 milliarder i erstatning. Norske kunder får bilene sine oppgradert, men null kroner.

FORLIK: I forrige uke ble det inngått forlik mellom VW og 260.000 tyske eiere av VW, Audi og Skoda, som er berørt av utslippsjukset på biler med dieselmotor. Totalt får de 9,1 milliarder kroner på deling. Foto: Markus Pentikainen
FORLIK: I forrige uke ble det inngått forlik mellom VW og 260.000 tyske eiere av VW, Audi og Skoda, som er berørt av utslippsjukset på biler med dieselmotor. Totalt får de 9,1 milliarder kroner på deling. Foto: Markus Pentikainen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var høsten 2015 at en amerikansk test-organisasjon avslørte at VW hadde manipulert sine dieselbiler, slik at de skulle klare de strenge avgasskravene i USA. Fabrikken hadde installert et dataprogram som kjente igjen når bilene ble kjørt i avgasstest, og dermed sørget for å justere motoren slik at utslippene av NOx, men også motoreffekten, ble kuttet. Vel ute igjen på veien, var alt tilbake til det normale med høyere utslipp.

Innrømmet juks

VW innrømmet til slutt at de hadde montert et dataprogram for å lure avgasstestene. I 2016 medførte det at eiere av de berørte dieselbilene i USA gikk med på et forlik på 25 milliarder dollar – eller 250 milliarder kroner etter dagens dollar-kurs. VW sa den gang at eiere av tilsvarende biler i Europa, ikke hadde noen lovgyldig rett til en tilsvarende kompensasjon, fordi lovverket her er annerledes enn i USA.

RETTFERDIG ERSTATNING: VW i Tyskland betegner erstatningen som tyske eiere av berørte dieselbiler får, er «rettferdig» og vil betale ut penger så raskt som mulig. Foto: NTB/Scanpix
RETTFERDIG ERSTATNING: VW i Tyskland betegner erstatningen som tyske eiere av berørte dieselbiler får, er «rettferdig» og vil betale ut penger så raskt som mulig. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

Får 9,1 milliarder

Det tyske forbrukerrådet Verbraucherzentrale Bundesverband (vzbv) tok imidlertid saken og gikk til gruppesøksmål mot VW på vegne av 260.000 eiere av berørte dieselbiler. I forrige uke snudde VW og inngikk forlik på 830 millioner euro – rundt 9,1 milliarder kroner – med de tyske eierne. Hvor mye penger de enkelte bileierne får tilbake, avhenger av hvilken modell de har og hvor gammel den er. Dersom alle hadde fått like mye, tilsvarer det 35.000 kroner, som blant annet skal dekke verditapet på bilene.

Ingen erstatning i Norge

I Norge er 150.000 eiere av dieselbiler fra VW, Audi og Skoda berørt av skandalen. Disse får oppgradert dataprogrammene i bilene sine kostnadsfritt, men ingen erstatning slik som i Tyskland. Det forteller Anita Svanes som er informasjonssjef i Harald A Møller, som importerer VW til Norge.

NULL I NORGE: Rundt 150.000 norske eiere av dieselbiler fra VW, Audi og Skoda har vært berørt av diesel-jukset. Bilene blir fikset, men eierne får ingen erstatning slik som i Tyskland, forteller Anita Svanes som er informasjonssjef hos VW i Norge. Foto: Rune Korsvoll
NULL I NORGE: Rundt 150.000 norske eiere av dieselbiler fra VW, Audi og Skoda har vært berørt av diesel-jukset. Bilene blir fikset, men eierne får ingen erstatning slik som i Tyskland, forteller Anita Svanes som er informasjonssjef hos VW i Norge. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

- Forliket som er inngått i Tyskland gjelder kun for kunder bosatt i Tyskland som var registrert i det juridiske registeret for massesøksmålet. VW bekrefter at det ikke er noe søksmål som er vunnet i tysk rett på vegne av norske VW-kunder. Tyske domstoler behandler, etter det vi kjenner til, bare saker fra kunder bosatt i Tyskland, sier Svanes.

Nesten alle biler fikset

Hun forteller at grunnen til at det var forskjell mellom USA og Europa, var at det i Europa ble enighet om reparasjonsløsninger, som ble godkjent av tyske veimyndigheter. Av de berørte bilene i Norge er nå over 91 prosent oppgradert og kampanjen fortsetter.

Hiltrud Werner er styremedlem og juridisk sjef i Volkswagen AG og kommenterer forliket slik:

- Forliket er gode nyheter for kundene. Vi og det tyske forbrukerrådet har kommet fram til en ordning som er rettferdig. Vi vil nå gjøre alt som står i vår makt for å foreta disse engangs-utbetalingene så raskt som mulig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer