SUV-rekken er komplett

VW har lansert sin nye SUV

I sommer ble den testkjørt - nå er bilen omsider presentert for publikum, med brask og bram.

ER PÅ VEI: Den Polo-baserte SUV-en T-Cross blir femte SUV i VW-sortimentet her hos oss. Selv om det er gjort en designmessig innsats for å differensiere den, kan den til en viss grad se ut som en Tiguan i miniatyr. Foto: Volkswagen
ER PÅ VEI: Den Polo-baserte SUV-en T-Cross blir femte SUV i VW-sortimentet her hos oss. Selv om det er gjort en designmessig innsats for å differensiere den, kan den til en viss grad se ut som en Tiguan i miniatyr. Foto: Volkswagen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Blesten Volkswagen skaper rundt denne bilen kan virke disproporsjonert i forhold til størrelsen på den. Under tre koordinerte begivenheter i går kveld, lanserte Volkswagen nok en SUV, som kompletterer sortimentet og gjør det til et av de mest komplette på markedet. Nye VW T-Cross ble lansert både i Amsterdam, i Shanghai og i São Paolo.

Det har tidligere vært testkjøring av bilen, Volkswagens hittil minste SUV. T-Cross plasserer seg dermed størrelsesmessig under T-Roc.

SUV-bonanza

Dette er faktisk den tredje nye SUV-en Volkswagen presenterer på under 18 måneder, etter den kompakte T-Roc og den svære Touareg av tredje generasjon. Og det er heller ikke så lenge siden andre generasjon Tiguan og storebror, 7-seteren Tiguan Allspace, ble lansert.

Og flere skal det bli - som for eksempel produksjonsversjonen av den helelektriske ID Crozz.

TYPISK VOLKSWAGEN: Ingen kjennere av merket vil bli forvirret av dette førermiljøet. Foto: Volkswagen
TYPISK VOLKSWAGEN: Ingen kjennere av merket vil bli forvirret av dette førermiljøet. Foto: Volkswagen Vis mer

Med andre ord: Den tyske giganten, som inntil 2008 var en helt marginal SUV-aktør, er plutselig blitt en av de virkelig store på området. Og med VW-konsernets øvrige produsenter, Audi, Skoda, Seat, Porsche og Lamborghini, vil VW-gruppen snart ha hele 18 SUV-modeller på det europeiske markedet.

FAKTOR KUL? Vi antar at det var med et yngre publikum i tankene Volkswagen hyret inn britiske Cara Delevingne, som har 41 million følgere på Instagram, for å bistå under presentasjonen av T-Cross i Amsterdam. Foto: Volkswagen
FAKTOR KUL? Vi antar at det var med et yngre publikum i tankene Volkswagen hyret inn britiske Cara Delevingne, som har 41 million følgere på Instagram, for å bistå under presentasjonen av T-Cross i Amsterdam. Foto: Volkswagen Vis mer

Formelen er «smått, men høyt»

Denne nykommeren entrer den minste SUV/Crossover-kategorien, som består av småbilbaserte biler som er mer høyreiste, har bedre fremkommelighet og bedre plass enn de typiske småbilene.

Nissan Juke, med sin underlige fremtoning, var av de første i denne klassen hvis vi ser bort fra eldre modeller fra Suzuki og Daihatsu. Senere var Peugeot og Renault på banen med 2008 og Captur og den første modellen fra VW-konsernet prøvekjørte vi i fjor: Seat Arona.

Oppblåst Polo

Nye T-Cross er, som sitt søsken Seat Arona, bygget på generasjon to av den modulære MQB-arkitekturen, i minste versjon, A0, som ble lansert med den nyeste Seat Ibiza, som vi prøvekjørte i sommer.

Den er altså også basert på VW Polo, men den er både noen centimeter lengre og hele 11 centimeter høyere. Bilen har en utpreget SUV-fasong, og sitteposisjonen for føreren er ti centimeter høyere enn i Polo.

HØYREIST: I T-Cross vil du sitte ti centimeter høyere enn i lillebror Polo, som den kompakte SUV-en er basert på. Foto: Volkswagen
HØYREIST: I T-Cross vil du sitte ti centimeter høyere enn i lillebror Polo, som den kompakte SUV-en er basert på. Foto: Volkswagen Vis mer

Den skal være vesentlig romsligere enn nevnte Polo.

Andre seterad kan skyves frem eller tilbake 15 centimeter i lengderetningen for at man skal kunne velge om man vil ha mye bagasjeplass eller mye bakseteplass - eller middels av hver.

Det betyr også at bagasjeromvolumet kan varieres fra et minimum på 385 liter (tross alt som i VW Golf), til hele 455 liter med andre seterad i bruk, og opp til maksimalt 1281 liter med baksetene nedfelt.

MINI-TIGUAN: 411 centimeter lang, 156 centimeter høy. Til tross for at den kan utstyres med 18-tommers felger, er T-Cross i VWs nest minste A0-klasse, som ble initiert av Seat Ibiza. Foto: Volkswagen
MINI-TIGUAN: 411 centimeter lang, 156 centimeter høy. Til tross for at den kan utstyres med 18-tommers felger, er T-Cross i VWs nest minste A0-klasse, som ble initiert av Seat Ibiza. Foto: Volkswagen Vis mer

Tre bensin, én diesel

Motorutvalget består av én TDI diesel- og tre TSI-bensinmotorer, to av de sistnevnte begge med tre sylindre og 1,0 liter slagvolum, og én 1,5-liter med 150 hester. Dieselmotoren er en 1,6-liter som yter 95 hestekrefter og har et maksimalt dreiemoment på 250 newtonmeter.

Bensinmotorene har henholdsvis 95 hester/160 newtonmeter og 115 hester/200 newtonmeter. Sistnevnte og dieselmotoren får en sekstrinns manuell girkasse, mens den svakere bensinmotoren nøyer seg med fem trinn.

VWs presentasjonsvideo:

Produksjonen skal igangsettes mot slutten av året og det skal da bli mulig å bestille bilen her. T-Cross vil i Norge komme med bensinmotoren 115 hk TSI med dobbelclutch-automaten DSG, og kunden vil få valget mellom to utstyrsvarianter, Life og Style.

Det antas at den lille SUV-en vil koste fra under 280.000 kroner. De første bilene skal være hos forhandlerne på vårparten i 2019

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer