VW med 0,1 liter per mil

Det ble i fjor kjent at VWs "sparebil" skal selges fra år 2010. Nå foreligger mer informasjon om "enlitersbilen".

Publisert
Sist oppdatert

I følge britiske Car Online begynner det nå å nærme seg produksjonsstart for Volkswagens "enlitersbil", det vil si den super-nøysomme bilen som klarer seg med en liter drivstoff per 100 kilometer - eller 0,1 liter på mila som vi ville si. Styreformannen i VW-konsernet bekreftet at bilen skal i produksjon, og nå har Car Online kommet med mer informasjon om selve produktet.

0,089 l/mil i 2002

Det har lenge vært kjent at VW har greid å lage en slik bil - den ble vist første gang i 2002 som konsept og det ble da offentliggjort at VW-sjefen Ferdinand Pîëch hadde kjørt bilen fra Wolfsburg til Hamburg med et snittforbruk på 0,089 liter per mil.

Turbodiesel-hybrid

VW med 0,1 liter per mil

VW med 0,1 liter per mil

 1. Store bilder


Bilen var dengang utstyrt med en én-sylindret dieselmotor på 8,5 hestekrefter. Produksjonsbilen får istedet en kraftigere og mer raffinert to-sylindret turbodiesel-motor med et såkalt "mild-hybrid"-system som gjør det mulig å gå på strøm over kortere avstander. Girkassen skal være av sekvensiell motorsykkel-type. Bilen har to sitteplasser - en bak den andre som en tandem.

300 kg

I tillegg til en økonomisk drivkilde er to nøkler til suksess naturlig nok lav luftmotstand og lav vekt. Derfor har den sigarformede bilen den smale fasongen som, sammen med den strømlinjede profilen, sørger for en mye lavere aerodynamisk koeffisient enn dagens produksjonsbilder. I tillegg veier ikke bilen mer enn 300 kilo, og da er bilen utstyrt med kollisjonspute for føreren, blokkeringsfrie bremser og antiskrens-system (ESP). Den unike døren åpnes oppover som på et jagerfly. Det er benyttet diodeteknologi både på front- og baklyktene. Konseptet hadde kameraer i stedet for sidespeil - grunnet luftmotstanden. Det gjenstår å se om produksjonsbilen får det også.

Kostnadsreduksjoner

VW med 0,1 liter per mil


Opprinnelig regnet ikke VWs ledelse med å kunne sette bilen i produksjon før 2012, dette fordi man regnet med at det ville ta såpass med tid innen kostnadene forbundet med karbonfiber-monocoque-karosseriet ville gå ned fra 35.000 ¤ (ca. 280.000 kroner), til 5.000 ¤ (ca. 40.000 kroner). Bilen vil altså dukke opp på markedet to år tidligere. Det er tydelig at daværende toppsjef Ferdinand Piëch, som i dag er konsernets styreformann, legger tyngde og prestisje bak prosjektet. Det er nemlig langt fra sikkert at det blir direkte lønnsomt, mens utsalgsprisen, ifølge innside-informasjon Car Online siterer, vil ligge et eller annet sted mellom 160.000 og 240.000 kroner. Imidlertid er det liten tvil om at VWs miljø-image vil bli en god del mer verdt, noe som på sikt turde oppveie kostnadene ved subsidieringen.

Kilde: Car online

 • Se store bilder her!
 • Her finner du mer Volkswagen-stoff:

 • Tester
 • Nyheter
 • Nybillanseringer
 • Spionbilder • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer