VW-utslippsjuks behandles i tysk domstol

Mandag starter rettssaken om utslippsjuks mot Volkswagen. Over 430.000 personer er med på det tyske massesøksmålet mot bilprodusenten.

STARTER I DAG: 430.000 tyskere krever erstatning fra Volkswagen etter «Dieselgate»-skandalen. Rettssaken starter i dag. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
STARTER I DAG: 430.000 tyskere krever erstatning fra Volkswagen etter «Dieselgate»-skandalen. Rettssaken starter i dag. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Bak søksmålet står den tyske forbrukerrettighetsorganisasjonen Vzbv (Verbraucherzentrale Bundesverband). Saksøkerne krever kompensasjon fra bilprodusenten etter at utslippsjuks med dieselbiler fra VW ble avdekket i 2015.

Vzbv mener Volkswagen med overlegg påførte bilkjøperne skade ved å installere programvare som gjorde at bilene under kontrollert testing slapp ut langt mindre forurensing enn det de gjorde i forbrukernes hender.

– Har ikke vært skadelidende

VWs advokat Martine de Lind van Wijngaarden avviser påstanden og sier bilkjøperne ikke har vært skadelidende.

Hvis saksøkerne skulle få medhold, må deretter hver eneste person som er med på søksmålet, selv legge fram krav overfor bilprodusenten.

VW antyder at en dom vil kunne foreligge tidligst i 2023. Etter det kan det gå minst ett år til for å behandle individuelle krav. På det tidspunktet vil bilenes markedsverdi ha blitt redusert så mye at det vil være billigere for VW å kjøpe dem tilbake.

Forlik?

Vzbv er åpen for å inngå utenomrettslig forlik for å unngå at det går så lang tid, noe organisasjonen mener vil bety at VW likevel må betale ut et betydelig beløp i kompensasjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer