Thatchams resultater viser at overraskende mange bilmodeller er utrustet med hodestøtter som gir svak eller ingen beskyttelse mot nakkeslengskader, også kalt whiplash. Siden Thatcham startet testingen i 2005 har snaue 70 bilmodeller - nesten én av fire - endt opp med den svakeste karakteren; "Poor" (Dårlig). Enda flere - nesten 80 bilmodeller - har blitt tildelt karakteren "Marginal" (I grenseland).
Det betyr at nesten halvparten av de testede bilene ifølge Thatcham gir unødvendig høy risiko for at fører og forsetepassasjer skal pådra seg nakkeslengskader. Og dette er alvorlig. Ifølge Thatcham, som kan sammenlignes med Forsikringsselskapenes Godkjennelsesnevnd, er nettopp nakkesleng den mest utbredte skaden som oppstår i sammenheng med kollisjoner.
To trinn
Thatchams nakkesleng-test består av to trinn. Først analyseres sete og hodestøtte av eksperter, som blant annet ser på hodestøttens størrelse, utforming, plassering og evne til å absorbere energi. Også avstanden mellom hodestøtten og førerens hode er et svært viktig kriterium. Hodestøttene som tildeles karakterene "Dårlig" eller "I grenseland" etter denne analysen, ender opp med sammenlagtkarakteren "Dårlig".
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger