XK180: Roadster for år 2000

Vi synes kanskje vi har sett lignende linjer for et halvt års tid siden, men dveler gjerne ved dem en gang til - Jaguar XK 180 er lekker som bare tusan, og vel verdt en nærmere titt!

Titt på en større utgave her
Titt på en større utgave her Vis mer
Publisert

Og sist vi synes vi så lignende linjer var det fra en tysk produsent - nærmere bestemt BMW Z07 (som du kan lese mer om her). I likhet med Z07 er XK180 en bil der linjene er trukket vel så mye tilbake i tid som fremover i tid. Årtusenskiftet skal vel feires med en lang rekke retrospektive og nostalgiske elementer fra alle sportsbilfabrikantene, skulle vi frykte. Skjønt frykte....

Det er flere likhetstrekk mellom Z07 og XK180. Mens tyskeren får en V8'er på 450 hk med normal pust, har Jaguar-åtterne pustehjelp fra en kompressor, som bringer ytelsen opp i...tja...nettopp 450 hk!

Aner fra D-type

Sammenlignet med dagens Jaguar-råskinn XK8, er XK180 hele 34,5 cm kortere. Bilen er designet av Jaguars Keith Helfet, mannen som må ta hovedansvaret for designet av XJ220. Målet var å lage en bil som kunne feire 50-årsdagen for introduksjonen av XK-serien, og man skal ikke dvele lenge ved bildene før man skjønner at hr. Helfet har hentet mesteparten av inspirasjonen fra XK-seriens klassiske D-type.

I likhet med den sportslige D-type er også XK180 bilen som - i XK-serien - skal sette kjøreegenskaper og råskap foran komfort. Og tro det eller ei - bilen er utviklet på i underkant av 10 måneder!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.