Yaris: Automatisk moro!

Vrroooooom! Selv med den relativt beskjedne 1,0-literen i Yaris får vi sportsbilfølelse når vi nok en gang prøvekjører Yaris – denne gangen uten clutch.

Publisert

Og sportsbilfølelsen får vi nettopp fordi bilen har ”Free Tronic” – Toyotas utgave av den automatiske Clutchen. Nå er det så enkelt å skifte gir at vi gjør det hele tiden – og det er en kjørestil som passer Yaris godt.

Hvordan det fungerer i teorien

En Yaris med automatclutch har en vanlig manuell girkasse, med akkurat de samme utvekslingene som en vanlig Yaris. Men den mangler koblingspedal. Med en gang du begynner å dra i girspaken, oppfattes dette av sensorer, som sørger for å frikoble clutchen – sensorene registerer hvor mye gasspådrag du har, hvor fort du drar i girspaken, og svarer med å clutchingen skjer kjapt og sportslig, eller rolig og mykt.

Hvordan det fungerer i praksis

For å få automat-clutchen til å fungere optimalt, skal du kjøre på akkurat samme måte som om du hadde en manuell girkasse. Det betyr: akselerer, slipp opp gassen litt mens du girer, nytt gasspådrag. La venstrefoten være helt i ro under øvelsen – hvis ikke er det stor sjans for at du tråkker inn bremsen.

Men i motsetning til vanlig automatgir, viser det seg i praksis at tilvenningsperioden til automatclutch er svært kort. Vi lot flere testpersoner, både gamle og unge, erfarne og uerfarne, forsøke seg på bilen – og en Mercedes A-klasse med tilsvarende clutch – og den umiddelbare konklusjonen vi kan trekke er at samtlige vente seg til denne løsningen på et minimum av tid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer