Z22: Superlett og avansert fra BMW

Z22 presenterer over et hundredetalls fornyelser og oppfinnelser, hvor et par utmerker seg og skal være på plass i serieproduksjon innen få år: "Steer-by-Wire" og karbonfiberforsterket kunststoff (CFK).

Publisert

Gjennom de 15 årene de har eksistert, har utviklingsavdelingen til BMW, BMW Technik GmbH, utviklet en rekke kreative, men virkelighetsnære konsepter. Siste tilskudd i rekken er Z22, som skal være den letteste og mest moderne mekatroniske (mekanisk system med elektronisk styring) bil som har sett offentlighetens lys.

Klausul

Under utviklingen av Z22 var det et par klausuler som måtte oppfylles. Studien måtte ha bedre elastisitet og akselerasjon fra start, enn en 528i Touring av dagens årgang har. Videre var det krav til at bilen skulle nå en hastighet på 180 kilometer i timen, og at den ikke skulle bruke mer enn seks liter bensin per 10 mil.

Ikke nok med dette: Bilen måtte være vel så komfortabel som en 5-serie touring, den måtte kunne produseres i et antall på 100 hver dag, og den måtte være vel så oppdatert hva gjelder miljøvennlighet og resirkulering, som de mest moderne på området i dag. Og til slutt måtte den være en typisk BMW hva gjelder utseende.

Når Z22 nå blir vist for offentligheten, har den oppfylt alle disse kravene til det fulle.

Steer-by-Wire

Z22 er utstyrt med "Steer-by-Wire" styringssystem. På biler i dag er styringen helt mekanisk. "Steer-by-Wire" representerer et system som er mekatronisk, eller et mekanisk system med elektronisk styring. Kort fortalt fungerer dette ved at det sitter en sensor ved rattet, som registrerer de bevegelsene du gjør. Innenfor sensoren sitter det en motor som sørger for at du får den riktige mengden motstand, og "tilbakemeldinger", når du dreier på rattet. Så har systemet en siste motor, til å styre hjulene. For en skjematisk forklaring av hvordan systemet er oppbygd, 13960">klikk her.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer