Avdekket veggis-gåte: - Overraskende

Flere enn noen gang sier de vil spise mindre kjøtt, likevel går ikke forbruket ned. Forskere mener de har funnet svaret på hvorfor.

DYRERE MED VEGETAR: En kartlegging Dagbladet gjorde sommeren 2022 viser at du må betale nærmest dobbelt så mye i norske butikker for vegetaralternativene. Det er én av grunnene til at kjøttforbruket ikke går ned, ifølge undersøkelsen. Foto: Caisa Linea Hagfors / Dagbladet
DYRERE MED VEGETAR: En kartlegging Dagbladet gjorde sommeren 2022 viser at du må betale nærmest dobbelt så mye i norske butikker for vegetaralternativene. Det er én av grunnene til at kjøttforbruket ikke går ned, ifølge undersøkelsen. Foto: Caisa Linea Hagfors / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det gjentas ofte: Både planeten og helsa vår har godt av at vi reduserer inntaket av særlig rødt kjøtt.

Budskapet synes også å ha sunket inn hos folk.

Det er i hvert fall det de sier.

I en landsdekkende undersøkelse, utført av Kantar på vegne av forskere ved Universitetet i Oslo, svarer nemlig 37 prosent at de spiser mindre kjøtt enn før. 41 prosent sier at de kunne tenke seg dette.

Likevel ble det konsumert rekordhøye 54,9 kilo kjøtt per person i 2021, ifølge Animalias rapport «Kjøttets tilstand». Dessuten økte forbruket av rødt kjøtt med 5 prosent sammenliknet med året før.

- Det mest overraskende er at kjøttforbruket øker, på tross av at såpass mange sier de vil spise mindre kjøtt, sier forsker ved Senter for utvikling og miljø (SUM) ved Universitetet i Oslo (UiO), Arve Hansen, til Dagbladet.

Typisk forbrukeratferd

Hansen leder SUMs forskningsgruppe på bærekraftig forbruk og energi, og har med flere andre forskere sett nærmere på dette paradokset.

1520 personer svarte på spørreundersøkelsen i 2022. I tillegg gjennomførte de dybdeintervjuer med 70 husholdninger i Oslo, Trondheim, Ottadalen i Gudbrandsdalen og på Sunnmøre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer