Bytte av julegaver

Dette må du huske

Fikk du noe til jul du ikke vil ha, noe du har fra før eller noe som ikke var riktig størrelse? Nå er det på tide å planlegge hvordan det kan byttes.

DEN STORE BYTTEDAGEN: Tredje juledag er den store byttedagen for julepresanger. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB
DEN STORE BYTTEDAGEN: Tredje juledag er den store byttedagen for julepresanger. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Forbrukerrådet er det rundt halvparten av oss som bytter en eller flere julegaver, men andelen kunne vært høyere. Selv om det ikke er en lovfestet rettighet, er det god mulighet for å få byttet julegaver i noe du heller vil ha - eller en tilgodelapp.

- Hovedregelen for å få bytte en gave er at butikkene skal kunne selge varen på nytt. I tillegg vil butikkene gjerne være sikre på at det som skal byttes, faktisk er kjøpt i butikken, sier forbrukerjurist Caroline Skarderud i Forbrukerrådet til NTB.

Så sjekk om du har fått byttelapp med presangen, og la gaven du vil bytte ligge i emballasjen, ubrukt og helst uåpnet.

Lurt å vente

Sjekk om byttelappen har en tidsfrist. Hvis den har lang gyldighet, er det lurt å vente med å bytte til over nyttår for å unngå kaos og kø i butikken. Om det ikke er angitt noen byttefrist, bør man bytte i romjula eller eventuelt kontakte utsalgssted og få utvidet tidsfrist.

- Det har ikke kommet faktiske regelendringer om bytting som følge av pandemien i år, men vi ser at butikkene ofte tilbyr en utvidet byttefrist for å unngå trengsel i lokalene i romjula, sier Skarderud.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer