DSB: Mange fikk ikke nødvarselet

Var du blant dem som ikke fikk nødvarsel klokka 12 i dag? Du er ikke alene, viser foreløpige tilbakemeldinger.

Oslo 20230214. Demonstrasjon av hvordan nødvarsel på mobil fungerer. Demonstrasjonen finner sted hos Politidirektoratet i Oslo tirsdag.Foto: Hanna Johre / NTB
Oslo 20230214. Demonstrasjon av hvordan nødvarsel på mobil fungerer. Demonstrasjonen finner sted hos Politidirektoratet i Oslo tirsdag.Foto: Hanna Johre / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Klokka 12 i dag gjennomførte Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) den aller første landsomfattende testen av nødvarsel på mobil.

På forhånd hadde de varslet at alle oppdaterte telefoner med 4G og 5G ville vibrere, og spille av en høy sirenelikende lyd i cirka 10 sekunder.

Flere har imidlertid rapportert om at de ikke fikk noe varsel.

DSB viser til foreløpige analyser, som viser at testen teknisk sett har vært vellykket - altså at nødvarsel har blitt sendt ut slik det skulle.

- Nødvarsel kringkastes ut fra mobilmastene på samme måte som et radiosignal og bruker ingen opplysninger om mottakerne. Vi kan derfor ikke se hvor mange som har mottatt testen på sin mobiltelefon, sier Henriette Magnussen, seniorrådgiver i DSB, til Dagbladet.

Samtidig har også de fått med seg at mange ikke har fått varselet:

- Tilbakemeldinger vi har fått direkte til oss, eller registrert gjennom media, viser jo at mange ikke har fått testen i dag, og det må vi undersøke nærmere.

For eksempel viser NRKs uformelle avstemning, der nærmere 30 000 har svart, at 44 prosent ikke fikk varselet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer