17. mai:

- En suksess

Mye kan tyde på at folk er lei av gnagsår på nasjonaldagen.

«BUNADSSKO»: Sparkjøp har en annerledes bunadssko for salg i år. Foto: Sparkjøp
«BUNADSSKO»: Sparkjøp har en annerledes bunadssko for salg i år. Foto: Sparkjøp Vis mer
Publisert

- Det har vært en suksess for oss, det kan jeg si. Vi har solgt mye av den, sier kjededirektør Lars Ugedal i Sparkjøp.

Han sikter til «bunadsskoen» Sneaker National.

På nettsidene sine prøver Sparkjøp å friste med en «fantastisk lett joggesko, som passer perfekt til bunaden med brodering i nasjonalt mønster og snøring med sort silkebånd.».

«PERFEKT MATCH»: At overdel og såle har samme farge, gjør også at skoen «passer perfekt til de fleste bunadene», beskriver Sparkjøp. De hevder også at skoen ellers er en «perfekt jogge-/ fritidssko.». Foto: Sparkjøp
«PERFEKT MATCH»: At overdel og såle har samme farge, gjør også at skoen «passer perfekt til de fleste bunadene», beskriver Sparkjøp. De hevder også at skoen ellers er en «perfekt jogge-/ fritidssko.». Foto: Sparkjøp Vis mer

Videre beskrives skoen som «perfekt til lange dager på variert underlag, som for eksempel 17. mai». At overdel og såle har samme farge, gjør også at skoen «passer perfekt til de fleste bunadene«, hevder Sparkjøp. I tillegg er skoen «en perfekt jogge-/ fritidssko.», ifølge butikkjeden.

- Nei, hva skal jeg si. Det er et artig påfunn.

Det sier leder Camilla Rossing ved Norsk institutt for bunad og folkedrakt til Dagbladet.

- Vi har vel alle opplevd å få gnagsår i 17. mai-tog, og om man da har et par slike sko i veska for nødtilfeller, så er det selvfølgelig helt i orden.

- Den er sikkert fin til dongeribukse også, legger hun til.

«Bunadspolitiet»

Tradisjonen tro pleier «bunadspolitiet» å være raskt ute om noen forsøker å tukle med tradisjonene, men skoen får altså grønt lys av Rossing.

- Denne skoen har ikke noe å gjøre med tradisjon og vi ser ikke på dette som et problem. Skoen prøver ikke å late som at den er en bunadssko, og konkurrerer derfor ikke med de tradisjonelle skoene, sier hun.

- Det er når noe blir framstilt som at det er håndverk og tradisjonsrikt at det blir et problem. Dette går fint.

VASK FOR HÅND: Bunadskjorta skal man helst unngå å vaske i vaskemaskinen. Her får du tips til hvordan den bør vaskes. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Fantastisk løsning

Bergenser Elin Sebjørnsen skrev nylig et innlegg i Bergens Tidende der hun ber «bunadspolitiet» om å «ta seg en bolle».

«Jeg velger sko etter vær og vind framfor de ubehagelige bunadsskoene. Alt fra å gå barføtt i sandaler til mine favoritt-Nikes eller sjøstøvler. Det regner jo noen ganger på søttendes.», skriver Sebjørnsen, blant annet.

- Når folk påstår at bunadssko er gode å gå i, da kan de ikke ha gått med dem særlig langt. Jeg har gått i hovedprosesjonen i brosteinsgatene i Bergen, med og uten barnevogn, og dette er jo en fantastisk løsning - særlig for barn, sier hun til Dagbladet.

INGEN PEKEFINGER: Elin Sebjørnsen mener folk må få gå med akkurat hva de vil til bunaden. Foto: Privat
INGEN PEKEFINGER: Elin Sebjørnsen mener folk må få gå med akkurat hva de vil til bunaden. Foto: Privat Vis mer

- Bunadsandal

Sebjørnsen sier det ville ha vært rart om et plagg som ble laget for hundrevis av år sida ikke skulle utviklet seg noe, og at folk må få gå med det de vil på beina til bunaden.

- Jeg hadde nok ikke kjøpt disse, men jeg skjønner at folk gjør det. Jeg synes det er kjempesmart å lansere disse. Skoen er veldig søt og jeg ser ingenting negativt med dette, sier hun og legger til:

- Det neste får bli en bunadssandal.

Administrerende direktør og eier av Sparkjøp, Iwan Eide Knudsen, sier til Dagbladet at bunadsskoen nå er fordelt ut i Sparkjøps butikker over hele landet, for å møte etterspørselen i forkant av nasjonaldagen. Derfor er det nå tilnærmet tomt i nettbutikken.

- Så vi er klare for innrykk. Skoen er blitt veldig godt mottatt, og er tilgjengelig for både barn og dame. Jeg har ikke oversikt over hvor mange vi har solgt, men den har solgt veldig bra.

- Blir det neste en bunadssandal?

- Skal aldri si aldri, sier Eide Knudsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer