Gladnyhet: Lover gratis ferie

Greske myndigheter vil tilby en gavepakke til turistene som fikk ferien sin ødelagt av skogbrannene. - Vanskelig å si nei til gratis ferie, sier rammede Ståle Johansen.

LOKKER TURISTENE TILBAKE: Hellas prøver nå å lokke turistene tilbake med en gavepakke. Foto: ecstk22 / Shutterstock / NTB
LOKKER TURISTENE TILBAKE: Hellas prøver nå å lokke turistene tilbake med en gavepakke. Foto: ecstk22 / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I julis siste uker herjet omfattende skogbranner den greske ferieøya Rhodos. Over 20 000 turister og lokale beboere ble tvunget til å flykte fra hoteller og hjemmene sine, for å unnslippe flammehavet.

I forrige uke meldte greske myndigheter at brannene skulle være under kontroll.

Nå forsøker de å lokke turistene tilbake til ferieparadiset med en skikkelig gavepakke:

De tilbyr nemlig en ukes gratis ferie for alle som ble rammet av skogbrannene.

Det forteller den greske statsministeren Kyriakos Mitsotakis til britiske ITV, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- Gratis ferie neste år

- I samarbeid med lokale myndigheter, vil greske myndigheter tilby ei uke med gratis ferie på Rhodos for alle de som fikk ferien sin avbrutt på grunn av skogbranner, forteller Mitsotakis.

Ifølge statsministeren vil tilbudet gjelde for neste år.

- Det vil bli neste vår, eller neste høst, slik at vi sikrer at de kommer tilbake til øya og kan nyte dens naturlige skjønnhet, sa han.

Mitsotakis ga ingen detaljer om hvordan dette vil gjennomføres.

Lars Vestre (27) og samboeren Amalie Øvrelid (26) måtte evakuere fra skogbrannen som herjer på Rhodos. Video: Tipser. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

- Reelt tilbud

Det er svært viktig for Hellas at potensielle turister ikke blir skremt vekk fra å besøke øya, forteller kommunikasjonssjef i reiseselskapet TUI Norge, Anne Mørk-Løwengreen.

- Vi var klar over at dette tilbudet ville komme, og synes det er kjempeflott at greske myndigheter tar et slikt initiativ. Det viser også at det er utrolig viktig for økonomien på Rhodos at turistene reiser tilbake igjen etter skogbrannene. Så det er nok derfor de nå gir en «ekstra gave» til de som ble rammet, sier hun til Dagbladets DinSide.

Hun mener tilbudet framstår som genuint.

- Jeg oppfatter det absolutt som er reelt tilbud, og at disse feriene skal finne sted enten på våren eller høsten neste år. Men vi har ikke fått noe informasjon om akkurat hva som vil bli inkludert i tilbudet.

HERJET: Skogbrannene ødala store deler av øyas natur, og rundt 45 byggninger på Rhodos ble skadet. Foto: REUTERS / Nicolas Economou / NTB
HERJET: Skogbrannene ødala store deler av øyas natur, og rundt 45 byggninger på Rhodos ble skadet. Foto: REUTERS / Nicolas Economou / NTB Vis mer

Mørk-Løwengreen sier at TUI har vært i dialog med de greske myndighetene.

- Vi har ikke fått noe offisielt skriv fra greske myndigheter, så vidt jeg vet. Men TUI har vært involvert i samtaler rundt dette, og vi vet at tilbudet er på trappene.

- Kjempetilbud

Ståle Johansen og kjæresten Victoria Zieba var blant turistene som fikk ferien sin ødelagt av skogbrannene.

Johansen forteller at han har hørt om den greske statsministerens tilbud, men at han var usikker på om det var ekte eller ei.

Da han blir fortalt om at Mørk-Løwengreen ser på tilbudet som reelt, svarer Johansen følgende:

- Hvis det stemmer så er det veldig sjenerøst av dem. Det er jo et kjempetilbud, det er vanskelig å si nei til en gratis ferie.

Da situasjonen var på sitt verste tenkte paret at det ville være siste gang de besøkte Rhodos.

- Da vi var midt oppi det tenkte vi: «Aldri igjen», fordi det var såpass dramatisk. Vi må selvfølgelig vurdere det, men vi har ikke tenkt så mye over det enda.

Johansen mener det hadde vært synd hvis turistene sluttet å dra til ferieøya på grunn av brannene.

- Jeg tenker jo at brannene ikke er deres feil i det hele tatt. De lokale var jo veldig snille og sjenerøse mot oss da det skjedde, og jeg har veldig stor respekt for dem. Så jeg synes det hadde vært veldig synd hvis folk ikke hadde dratt til Rhodos på grunn av dette.

Turister venter flere timer i kø på den beste solsenga i Spania. Reporter: Mia Engenes Bratlie. Video: Tiktok / Caters / Newsflare Vis mer

- Inkluderer nordmenn

Mørk-Løwengreen sier at rundt hundre av deres norske kunder ble rammet av skogbrannene, og at de trolig vil få det samme tilbudet.

- Slik jeg forstår det, så vil dette tilbudet gjelde alle som ble rammet av skogbrannene, inkludert norske turister. I TUI Norge så var det i underkant av hundre nordmenn som ble evakuert.

Men det er fremdeles ikke helt klart akkurat hvem som vil få tilbud om gratis ferie.

- Hvordan de greske myndighetene vil definere «rammet», og hvor mange som vil få tilbudet om gratis ferie, det vet jeg ikke.

Hvordan de greske myndighetene vil sende potensielt tusenvis av turister til Rhodos på deres regning, har heller ikke blitt forklart.

- Hvordan det skal gjennomføres rent praktisk har man ikke helt funnet ut av ennå, men vi er blant reiseselskapene som samarbeider tettest med greske myndigheter. Vi vil selvfølgelig gi beskjed til våre kunder så fort vi vet noe mer, forteller hun.

Hetebølge og skogbranner herjer i Sør-Europa. Reiseekspert Odd Roar Lange forklarer hvorfor mange vil slutte å reise til land som Hellas, Spania og Italia. Reporter: Mia Engenes Bratlie. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Gode nyheter

En ting er i alle fall sikkert: Det er nok ingen som vil si nei til en gratis ferie.

- Dette er selvsagt gode nyheter for våre kunder, det er jo alltid fint med en gratis tur til et fantastisk reisemål. Jeg regner med at alle blir glade for det, det hadde i alle fall jeg blitt, sier Mørk-Løwengreen.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med den greske ambassaden i Oslo for en kommentar, men har ikke lykkes i dette.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer