Julebord

Ikke gjør disse
julebord-tabbene

Mange tar med seg dårlige vaner til julebordet. Ekspertene gir sine beste råd til hvordan man skal håndtere kvelden ute med kollegaene. - Ikke skei helt ut, sier Reidar Bowitz Helliesen.

VÆR OBS: Det er mange feller man kan gå i på julebordet, skal vi tro ekspertene. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
VÆR OBS: Det er mange feller man kan gå i på julebordet, skal vi tro ekspertene. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er mye å huske på når man skal på julebord - kleskode, alkoholinntak og oppførsel, for å nevne noen.

Den norske skikk og bruk-eksperten Reidar Bowitz Helliesen (52) har flere råd til hvordan man får et vellykket og trivelig julebord, uten de store skandalene.

Første innsats må legges inn allerede før man forlater hjemmet - nemlig gjennom valg av antrekk.

Helliesen påpeker at kleskoden varierer ved ulike arbeidsplasser, og at man bør prøve å lese kulturen der man jobber. Noen forventer at man dukker opp i dress og slips, mens det andre steder holder med en blazer og ei skjorte.

- Du går inn i en situasjon der du skal se presentabel ut, så ikke skei helt ut. Kvinner bør også passe på å ikke ha for dype utringninger, legger han til.

Julebordsesongen står på trappene. Vi har møtt julebordekspert «Candyman» for å vise hvordan man tar rommet. Video: Emilie Fyhn. Reporter: Anton Lier / Dagbladet TV. Vis mer

Rene klær er viktig, og hullete bukser skal man holde seg langt unna. Dersom man jobber mye ute, påpeker Helliesen at man må passe på at hendene og neglene er reine.

- Og om du er forkjøla, ikke snufs rundt. Ta heller med et lommetørkle, eller gå en tur på toalettet. Slike irritasjonsmomenter kan avgjøre om kvelden oppleves som fin eller ikke, sier han.

Mingling er nøkkelen

- Jeg har sett mye rart. Det er ofte en gjenganger at folk blir overberuset, slenger med leppa, eller kommer med utsagn og vitser som ikke slår an, sier 52-åringen.

Helliesen anbefaler å ikke kjøre på med et vorspiel før man drar hjemmefra. Og om man skulle til å få hendene på noen ekstra drikkebonger, kan det være greit å være forsiktig.

KLASSISK TABBE: Reidar Bowitz Helliesen sier at folk som ikke er vant til å dra ut på byen, ofte tar mest av på julebordet. Foto: Privat
KLASSISK TABBE: Reidar Bowitz Helliesen sier at folk som ikke er vant til å dra ut på byen, ofte tar mest av på julebordet. Foto: Privat Vis mer

- Det er ofte de som sjeldent går ut som fryktes mest. De kjenner ikke til hvordan det er å gå ut på byen, og tar helt av når de først gjør det, sier han, og legger til at et stort glass vann ved siden av vinglasset er lurt.

Dersom det er flere på julebordet man ikke kjenner så godt, råder Helliesen til å ankomme festen tidlig. Dermed er det enklere å bli en del av miljøet fra start.

- Bli god på mingling, og finn felles samtaleemner å bygge på. Folk har ofte felles interesser, som å gå tur, fiske, se på fotball eller andre ting. Øv på «small talk», sier eksperten.

Det er derimot enkelte samtaleemner man skal holde seg langt unna under julebord med kollegaer.

- Ikke ta lønnssamtalen under julebordet, eller andre konflikter du vil lufte. Det er ikke sted eller tid for det, sier han.

Lov med krav

Matblogger Jan Henrik «Gladkokken» Syversen sier at dersom man oppdager feil eller mangler ved maten som serveres på julebordet, kan man si ifra til personalet på en diskré måte.

- Det er aldri en god måte å legge fram at svoren ikke er poppa når man drikker øl og akevitt. Ikke rop over bordet at du lager bedre ribbe selv, sier Syversen.

SKAL SMAKE: Jan Henrik «Gladkokken» Syversen sier at det er lov å forvente god julemat. Foto: Gladkokken
SKAL SMAKE: Jan Henrik «Gladkokken» Syversen sier at det er lov å forvente god julemat. Foto: Gladkokken Vis mer

Han sier imidlertid at selv om det er vanskelig å lage perfekt mat til mange mennesker samtidig, er det kjøkkenets ansvar å velge mat de klarer å beherske.

- Maten som serveres skal være god. Prisen på juletallerkener er dyre for tida, og det koster fort 550 til 800 kroner for en julemiddag. Råvarene er rimelige, så da kan man forvente god mat, sier Syversen.

Kokken har selv blitt servert mye dårlig julemat på serveringssteder.

- Man kan forvente at mest mulig lages fra bunn. Jeg merker det hvis jeg får ferdige industripoteter, sier han.

«Gladkokken» har en klar oppfordring til alle som skal på julebord i år.

- Det er mange som har det tøft for tida, så ha det gøy og kos dere. Legg ned mobilen, prat med menneskene rundt dere, og ta det rolig på akevitten.

Kanskje er det du som skal holde damenes eller herrenes tale i år? Her får du nøkkeltipsene du trenger fra julebordekspert «Candyman». Video: Emilie Fyhn. Reporter: Anton Lier / Dagbladet TV. Vis mer

Følg køkulturen

Skikk og bruk-ekspert Helliesen har også råd når det kommer til matserveringen. Dersom det serveres buffé, er det nemlig en køkultur som skal følges.

Vanligvis starter køen der tallerkenene er stablet, ifølge 52-åringen.

- Det er ofte mange som «bare» skal snike seg mellom for å hente noe. Det skaper utfordringer med stans og propp, forklarer han.

Man må også passe på oppførselen rundt bordet. Det er ifølge Helliesen flere gjengangere på hva folk tabber seg ut på, deriblant mobilbruk.

- Noen skjønner ikke at mobiltelefoner skal vekk. Og hvis noen gir en tale, må man konsentrere seg. Ikke drikk eller spis mens talen pågår, det tar vekk oppmerksomheten, og er irriterende.