Kunstig intelligens:

Løy om å være menneske

Under testingen av en av verdens mest populære chatboter, fikk forskerne seg et sjokk.

CHATGPT: Det var den nyeste versjonen av GPT-4, programvaren som blant annet brukes i den populære chatboten ChatGPT, som lurte mennesket til å løse testen for den. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
CHATGPT: Det var den nyeste versjonen av GPT-4, programvaren som blant annet brukes i den populære chatboten ChatGPT, som lurte mennesket til å løse testen for den. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kan en robot utgi seg for å være et menneske? Eller kan den lyve for å oppnå sine mål?

Dette var det forskere ved Alignment Research Center (ARC) ville finne ut da de skulle teste den nyeste versjonen av chatboten ChatGPT.

Svaret var et klart ja.

Ikke bare klarte den kunstige intelligensen å løse testen som hadde blitt satt opp for den, men måten den gjorde det på overrasket forskerne. Den innhentet nemlig hjelp fra et uvitende menneske.

Det kommer fram i en forskningsartikkel fra ARC og OpenAI, selskapet bak den populære chatboten.

«Jeg er ikke en robot»

ARC ønsket å teste GPT-4 for såkalt «emergent behavior», altså uforutsett oppførsel som chatboten ikke er designet for. For å gjøre dette fjernet forskerne et par av restriksjonene som man finner på offentlig tilgjengelige modeller som ChatGPT.

Hensikten med testen var enkel, den kunstige intelligensen skulle bevise for en nettside at den ikke var et dataprogram. For å gjøre dette måtte den bestå en CAPTCHA-test, en test som bruker kode for å beskytte nettsteder mot roboter og dataprogrammer .

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.