Nordfjord trekker tilbake flere produkter

Mattilsynet har styrket mistanke til hamburgere som smittekilde til et utbrudd av E. coli (EHEC)-infeksjon. Nordfjord Kjøtt trekker tilbake flere ulike produkter laget med samme råvare.

Foto: Nordfjord Kjøtt AS
Foto: Nordfjord Kjøtt AS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det skriver Mattilsynet i en pressemelding.

I pressemeldingen lyder det at produktene som trekkes tilbake har blitt solgt på Rema 1000. Produktene er fjernet fra butikkene, men forbrukere kan fortsatt ha disse i fryserne sine.

Sålangt er det påvist smitte hos 17 personer. Utbruddet er pågående, og dette er at av de største utbruddene med EHEC i Norge, ifølge FHI.

Produktene som trekkes tilbake:

  • Hamburger classic (Best før-dato 08.03.2024, 09.03.2024, 29.03.2024, 30.03.2024, 01.04.2024)
  • Prima Hamburger (Best før-dato 21.01.2024, 25.03.2024, 30.03.2024, 31.03.2024, 06.04.2024)
  • Trippel cheese hamburger (Best før-dato 26.03.2024)
  • Bacon Burger (Best før-dato 22.01.2024, 05.02.2024)
  • Kjøttdeig 14 % (Siste forbruksdag 21.07.2023)
  • Karbonadedeig (Siste forbruksdag 25.03.2023, 26.03.2023, 28.03.2023, 23.07.2023)
  • Kjøttkakedeig (Siste forbruksdag 15.05.2023)
  • Big Beef burger (Siste forbruksdag 20.07.2023, 22.07.2023)
  • Burger Jalapeño (Siste forbruksdag 14.05.2023, 15.07.2023)

    Nordfjord Kjøtt har allerede trukket tilbake fryst Hamburger Classic, 800g, med best før-dato 24.03.24 og 25.03.24, og Big Beef Burger Thick and Juicy, 360g, med siste forbruksdag 16.07.23.

Nordfjord Kjøtt har allerede trukket tilbake fryst Hamburger Classic, 800g, med best før-dato 24.03.24 og 25.03.24, og Big Beef Burger Thick and Juicy, 360g, med siste forbruksdag 16.07.23.

- Bør gjennomstekes

Ifølge FHI tar frysing ikke knekken på E. coli-bakteriene og alle hamburgere og deigprodukter bør gjennomstekes.

- Frysing tar ikke knekken på E. coli bakteriene og vi understreker at det er viktig å gjennomsteke hamburgere, kjøttdeig, kjøttkaker og andre deigprodukter, uavhengig av om de har vært fryst eller ikke, uttaler overlege Silje Lavoll ved FHI.

Lavoll presiserer viktigheten av god kjøkkenhygiene både når du håndterer ferske og frosne kjøttprodukter, og anbefaler å vaske hendene godt etter håndtering. Dette kan forebygge EHEC-infeksjon og andre bakterier som kan gi sykdom fra mat, legger hun til.

- Fortsetter ytterligere sporing

Mistanken til produktene har blitt styrket som følge av nye pasientintervjuer og et omfattende sporingsarbeid i matkjeden, står det i Mattilsynets pressemeldingen.

- Foreløpige prøveanalyser fra Veterinærinstituttet har bidratt til å styrke mistanken mot hamburgere og mot et nytt parti av samme hamburgertype, står det.

- Mattilsynet fortsetter med ytterligere sporing. Det kan ikke utelukkes at andre produkter også vil bli trukket tilbake, sier Catrine Digne Svindland, seniorrådgiver i seksjon biologisk mattrygghet i Mattilsynet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer