Skjærtorsdag:

Påskekø overalt: - Ellevilt

Strömstad firedobler politistyrker og grensebutikk ved Narvik har ikke plass til mer alkohol.

KØ - KØ - KØ: Grensekø ved Svinesund i juni i fjor, etter at de strengeste grenserestriksjonene var opphevet. Ikke bli overrasket over samme tilstander på vei til og fra Strömstad skjærtorsdag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KØ - KØ - KØ: Grensekø ved Svinesund i juni i fjor, etter at de strengeste grenserestriksjonene var opphevet. Ikke bli overrasket over samme tilstander på vei til og fra Strömstad skjærtorsdag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Ellevilt med nordmenn og kø, kø.

Stemningsrapporter foran åpen svenskehandel skjærtorsdag og første påske uten grenserestriksjoner i påsketrafikken siden pandemien, er krystallklare fra to av de store grenseovergangene: Svinesund til Strömstad og Narvik til Katterjåkk.

Coop-butikken i Katterjåkk måtte stenge nordmenns bestillinger fra Systembolaget sist helg.

Og de som psyker seg opp til køer skjærtorsdag i Sveriges aller største «polby» Strömstad, bør være forberedt på bilkø i begge retninger over Svinesundsbrua, også.

Strömstads Tidning melder om lange køer over Svinesund allerede fra sist mandag på grunn av vedlikehold og innskrenkinger. Og dette veiarbeidet vil trolig også pågå skjærtorsdag - nettopp fordi det er en vanlig arbeidsdag på svensk side.

COMEBACK-PÅSKE: Strömstad forbereder seg på skjærtorsdag slik det var før pandemien - her et glimt fra skjærtorsdag 2019. Foto: Terje Bendiksby / NTB.
COMEBACK-PÅSKE: Strömstad forbereder seg på skjærtorsdag slik det var før pandemien - her et glimt fra skjærtorsdag 2019. Foto: Terje Bendiksby / NTB. Vis mer

I Strömstad har de firedoblet politistyrken til denne «nasjonaldagen» med råning og såkalt harryhandel.

- Det har vært to stille år, så nå ser vi virkelig fram til liv og røre, sier Strömstad-ordfører Kent Hansson til NTB.

MIMRE MIMRE: Slik så det ut da de norske rånernes inntok Strømstad i 2015. Etter flere år med stillstand er det i 2022 duket for en ny «invasjon». Vis mer

Først Katterjåkk ved malmbanen Kiruna - Narvik, noen 40 talls kilometer fra Narvik.

- Ellevilt allerede tirsdag

- Her var det helt ellevilt med nordmenn allerede tirsdag. Det var visst norsk lønningsdag, det var køer overalt i butikken, sier butikksjef Heidi Tapio i Coop Katterjåkk til Dagbladet.

Det var avisa Fremover som først meldte om stopp i nordmenns handel med det svenske polet Systembolaget via Katterjåkk.

Bestilt alkohol til nordmenn kommer til Coop Katterjåkk fra Systembolaget i Sundsvall.

- Før helgen kom det 20 tonn med norske bestillinger fra Sundsvall. I dag onsdag kommer det 10 tonn til. Vi har ikke mer plass, men alle som har bestilt skal få varene sin til påske, lover butikksjef Heidi Tapio overfor Dagbladet.

- Hva bestiller nordmenn hos Systembolaget?

- Øl, vin, brennevin, cider - alt som kan drikkes med alkohol.

IKKE PLASS TIL MER ALKOHOL: Butikksjef Heidi Tapio i Coop Katterjåkk måtte si nei til norsk handel med Systembolaget. Foto: Privat.
IKKE PLASS TIL MER ALKOHOL: Butikksjef Heidi Tapio i Coop Katterjåkk måtte si nei til norsk handel med Systembolaget. Foto: Privat. Vis mer

Tapte 95 prosent av omsetningen

Da grenserestriksjonene ble opphevet sist sommer, anslo butikksjefen overfor Fremover at Coop Katterjåkk hadde mistet 95 prosent av omsetningen i corona-perioden.

- Hvordan er trafikken nå i forhold til forrige normalpåske i 2019?

- Mye, mye mer. Ikke bare fra Narvik og omegn, men fra Harstad, Lofoten, Vesterålen og fra Tromsø 40 mil herfra, sier en travel og påskeblid butikksjef på svensk side av grensen.

50 nye ansatte

Halden Arbeiderblad siterer Strömstads Tidning på at den store matbutikken Maximat på svensk side av Svinesund har ansatt 50 nye medarbeidere for å håndtere trafikkøkningen etter grensefrislippet.

Og fram til sommeren trenger butikksjef Ole Jørgen Lind - fra Halden - 30 medarbeidere til.

SYSTEMBOLAGET I STRÖMSTAD: Det blir kø skjærtorsdag også. Foto: Geir Olsen / NTB.
SYSTEMBOLAGET I STRÖMSTAD: Det blir kø skjærtorsdag også. Foto: Geir Olsen / NTB. Vis mer

Strömstad med 11 000 innbyggere av Sveriges 10,3 millioner, har Nordens største alkoholomsetning fra utsalg.

Om lag 90 prosent av salget i de to Systembolagene i Strömstad går til norske kunder.

Høsten 2019, noen måneder før corona-pandemien og stengte grenser startet, beregnet Aftenposten at 2,2 milliarder kroner av omsetningen i 13 grensenære Systembolag kommer fra norske kunder.

Det ga 1,35 milliarder kroner i tap av moms og avgifter for den norske stat i forhold til samme handel på Vinmonopolet.

Første skjærtorsdag på mange år

Butikksjef Alexander Johansson og hans medarbeidere ved Systembolagets utsalg på Strömstad Shoppingsenter jobber under høytrykk for å ta imot den norske «invasjonen» skjærtorsdag fra klokka 10.

Han kan ikke beregne hvor stort det norske grensehandelsbesøket vil bli fordi Systembolaget ikke har vært åpent skjærtorsdag på minst 10 år.

- Generelt er omsetningen og norske kunder tilbake på samme nivå som før pandemien, sier Johansson til Dagbladet en travel onsdag ettermiddag.

- Bestem hva du skal kjøpe

- Hvor lange køer må publikum være forberedt på skjærtorsdag?

- Det bør gå unna med 10-15-minutter kø på utsida og kanskje fem-seks minutter inne i utsalget.

- Har du noen gode råd til norske kunder?

- Vær tidlig ute. Og det er viktig for å unngå lengre ventetider inne at kundene i størst mulig grad har bestemt seg for hva de vil kjøpe, sier Systembolag-sjef på Strömstad Shoppingsenter, Alexander Johansson.

Han starter påskeferien en gang etter at butikkdørene har stengt klokka 17.00.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer