Emma (14) finnes ikke:

Politiet advarer

En falsk savnetmelding florerer på sosiale medier. - Noe vi ser alvorlig på, sier politiet.

MELDES SAVNET: «Emma Olsen» blir meldt savnet på Facebook. Det stemmer ikke. Foto: Skjermdump
MELDES SAVNET: «Emma Olsen» blir meldt savnet på Facebook. Det stemmer ikke. Foto: Skjermdump Vis mer
Publisert

Et Facebook-innlegg har i den siste tida blitt delt flittig på nett. Innlegget deler budskapet om at 14 år gamle «Emma Olsen» er savnet, og at familien tror hun er bortført.

- Hør her, brukere av sosiale medier! Vi trenger din hjelp for å finne en savnet jente. Vennligst del dette innlegget og spre budskapet om hennes forsvinning. Din hjelp er avgjørende, heter det i et av innleggene som spres.

- Ikke reelt

Savnetmeldingen er imidlertid ikke ekte.

- Man burde kun akseptere å dele etterlysninger som er gjort i samarbeid med myndighetene, noe som ikke er tilfelle med «Emma Olsen fra Gjøvik», skriver Datahjelperne.no i et Facebook-innlegg.

- Man blir ledet til en falsk innlogging for Facebook, og dersom man «logger inn» her, gir man i praksis fra seg brukernavn/passord til Facebook-kontoen sin, skriver de videre.

Også i Danmark har innlegget florert på nett, men med informasjon om at «Sofie Olsen» er savnet. I Danmark ble den falske savnetmeldingen delt i både Jelling, Faxe, Horsens, Nykøbing og en rekke andre byer.

Det danske faktasjekk-nettstedet TjekDet.dk har undersøkt opphavet til savnetmeldingen og konkludert med at «Sofie Olsen» (14) slettes ikke finnes, men at den avbildede jenta i realiteten er Naomi Skye (20), en TikTok-influenser fra USA som ikke er savnet.

FALSK: I Danmark ble «Sofie Olsen» meldt savnet i et falskt Facebook-innlegg. Foto: Skjermdump
FALSK: I Danmark ble «Sofie Olsen» meldt savnet i et falskt Facebook-innlegg. Foto: Skjermdump Vis mer

- Ser alvorlig på det

Politijurist Ragnhild Vik ved Innlandet politidistrikt sier til Dagbladet at de ser alvorlig på slike falske savnetmeldinger.

- Vi er kjent med slike falske savnetmeldinger. Det er noe vi ser alvorlig på. Vi vil foreta en konkret vurdering på det og eventuelt etterforske og undersøke saken nærmere, sier Vik.

Politiet ser at det er forholdsvis utbredt med bedragerier over nett, forteller hun.

- Når det gjelder linker som virker mistenkelige, vil vi råde folk til å ikke trykke på dem og så henvende seg til politiet eller forsikringsselskap, sier Vik.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer