Brødskalaen

Professor hardt ut mot brødskalaen

Birger Svihus mener Baker- og konditorbransjens Landsforenings brødskala er villedende.

BRØDSKALA: De aller fleste brødene man før kjøpt i butikkene er merket med en skala som indikerer grovhetsprosenten i brød. Foto: NTB
BRØDSKALA: De aller fleste brødene man før kjøpt i butikkene er merket med en skala som indikerer grovhetsprosenten i brød. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den såkalte brødskalaen, som indikerer graden av grovhet i et brød, er noe vi kjenner igjen fra de aller fleste brødene man får kjøpt i butikkene.

Professor i ernæring, Birger Svihus, mener imidlertid at skalaen villeder folk.

Mener brødene manipuleres

Til Nettavisen, som først omtalte saken, forklarer han at skalaen, som er delt inn i fire, runder opp til neste «kakestykke».

- Et brød som er 56 prosent grovt rundes opp til tre kakestykker og kan se ut som det er 75 prosent grovt, sier Svihus til avisa.

Under skalaen er det riktignok oppgitt riktig prosent for det aktuelle brødet. Det kan likevel være vanskelig å legge merke til.

Svihus mener også at brød kan manipuleres for å få en høyere grovhetsprosent.

- Det er et problem at grovheten kan manipuleres ved å tilsette mye kli til siktet hvetemel. Man kan få et 100 prosent grovt brød ved å bruke siktet hvetemel og tilsette kli, sier professoren.

Kli er det ytre skallet på et korn og kan øke grovhetsskalaen på brødet dersom det tilsettes.

Svihus etterlyser en ny måte å merke brød på, og ønsker en slutt på brødskalaen som er i dag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer