Brødskalaen

Professor hardt ut mot brødskalaen

Birger Svihus mener Baker- og konditorbransjens Landsforenings brødskala er villedende.

BRØDSKALA: De aller fleste brødene man før kjøpt i butikkene er merket med en skala som indikerer grovhetsprosenten i brød. Foto: NTB
BRØDSKALA: De aller fleste brødene man før kjøpt i butikkene er merket med en skala som indikerer grovhetsprosenten i brød. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den såkalte brødskalaen, som indikerer graden av grovhet i et brød, er noe vi kjenner igjen fra de aller fleste brødene man får kjøpt i butikkene.

Professor i ernæring, Birger Svihus, mener imidlertid at skalaen villeder folk.

Mener brødene manipuleres

Til Nettavisen, som først omtalte saken, forklarer han at skalaen, som er delt inn i fire, runder opp til neste «kakestykke».

- Et brød som er 56 prosent grovt rundes opp til tre kakestykker og kan se ut som det er 75 prosent grovt, sier Svihus til avisa.

Under skalaen er det riktignok oppgitt riktig prosent for det aktuelle brødet. Det kan likevel være vanskelig å legge merke til.

Svihus mener også at brød kan manipuleres for å få en høyere grovhetsprosent.

- Det er et problem at grovheten kan manipuleres ved å tilsette mye kli til siktet hvetemel. Man kan få et 100 prosent grovt brød ved å bruke siktet hvetemel og tilsette kli, sier professoren.

Kli er det ytre skallet på et korn og kan øke grovhetsskalaen på brødet dersom det tilsettes.

Svihus etterlyser en ny måte å merke brød på, og ønsker en slutt på brødskalaen som er i dag.

Vunnet pris

Det er Baker- og konditorbransjens Landsforening (BKLF) som eier merkeordningen.

Direktør i BKLF, Gunnar Bakke, sier til Nettavisen at de aldri har fått henvendelser om at noen har problemer med å forstå skalaen. Han viser også til at grovhetsprosenten oppgis under skalaen, og at brødskalaen nylig vant en pris for sunn markedsføring utdelt av Helsedepartementet.

TØRT BRØD: Det tørre brødet du har i brødskuffen trenger du ikke å kaste. Med vann og en stekeovn får du det ferskt igjen! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

På spørsmål om hvorfor det er slik at brødet rundes opp til neste kakestykke, selv om det for eksempel inneholder 51 prosent grovhet, svarer Bakke følgende:

- Her har vurderingen hele tiden vært at kakediagrammet viser til kategoriinndelingene som er 0-25, 25-50, 51-75, 76-100 prosent, sier Bakke.

Han legger til at reglene for inndelingen er foretatt etter en omstendelig prosess med innspill fra bransjen og myndigheter.

Han svarer også på Svihus sin kritikk på at kli tilsettes brød for å få opp grovhetsskalaen.

- Kli er naturlig del av kornet og disse skallpartiklene inngår i begrepet sammalt mel. Effekten av å spise kli er den samme som å spise sammalt mel, sier Bakke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer