Slår alarm ved feriefavoritt:
- Uholdbart

En lokal miljøorganisasjon mener at øygruppa lider av overturisme. Samtidig vurderer myndighetene å ta grep.

KONSEKVENSER: Stranda i Puerto Rico er et populært reisemål for nordmenn på Gran Canaria. Foto: Borja Suarez / Reuters / NTB
KONSEKVENSER: Stranda i Puerto Rico er et populært reisemål for nordmenn på Gran Canaria. Foto: Borja Suarez / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kanariøyene har i mange år vært en feriefavoritt for nordmenn, og i 2023 gikk det mot rekordår for turisme på øygruppa.

Flere fastboende er imidlertid ikke fornøyde med det økende trykket, og flere steder i Spania har det utviklet seg en «turistfobi» blant befolkningen.

Nå slår miljøorganisasjonen Ben Magec alarm.

De mener at Kanariøyene har nådd en grense for hva de kan tåle av turisme, og at øygruppa har blitt overutnyttet.

Ifølge den spanske avisa El Diario, krever de nå at organiseringen av turismeindustrien endres. Samtidig vil de begrense antall besøkende.

- Presset mot Kanariøyene, som er uten grense eller kontroll, har for lenge siden blitt uholdbart, heter det i en uttalelse fra organisasjonen.

Frykter kollaps

Ben Magecs talsperson, Eugenio Reyes, sier ifølge Expressen at grensen for hva området kan håndtere er overskredet med mer enn sju ganger.

- Det kan resultere i en systemkollaps, på grunn av byutviklingsstrukturen, sier Reyes.

Flere spanske byutviklere har også understreket behovet for å gjøre store endringer på øyene.

De bekymrer seg ikke bare for belastningen på infrastrukturen, men frykter også at hele nabolag kan gjøres om til fritidsboliger for å møte turistenes behov.

En vakt på Tenerife får nok av gjester som tar opp solsenger uten å bruke dem. Nå reagerer flere på løsninga hans på problemet. Reporter: Mathias Moene Rød. Video: Tiktok/@Renovatewithroberta Vis mer

Ifølge Åsa Grahn, førsteamanuensis ved Norsk hotellhøgskole, er dette et velkjent problem i flere spanske byer og feriesteder.

- Utlendinger kjøper opp boliger som de leier ut på Airbnb, som skviser ut lokalbefolkningen, forklarer Grahn overfor Dagbladet.

Dette kan føre til at lokale ikke har råd til å bli værende i områdene selv, samtidig som boligene blir stående tomme deler av året.

De lokales flukt og turistenes tilstrømning kan dessuten føre til overbelastning på offentlige tjenester.

Grahn forklarer at reiselivsbransjen i mange år har strekt seg for å møte turistenes behov, uten å tenke på konsekvensene. Derfor påpeker hun viktigheten av god besøksledelse.

- Det er viktig å opprettholde et samarbeid med lokalbefolkningen. Et godt sted å bo, er et godt sted å besøke, sier hun.

Overturismen kan også føre til flere problemer for infrastrukturen, ved at det for eksempel blir økt trafikk og bruk av offentlig transport.

- Det blir køer, og det kan oppstå farlige situasjoner. Det er heller ikke mye ledig område å bygge ut på, sier hun.

«Turister må hjem»

Kommunikasjonssjef i reisebyrået Ving i Sverige, Claes Pellvik, sier til Expressen at han er i dialog med øygruppas turistminister om situasjonen.

Han sier at man på steder som Las Palmas og nord på Tenerife, ser problemer der boliger i stor grad leies ut gjennom Airbnb.

- Det har blitt vanskeligere for unge og andre å finne et bosted, sier Pellvik.

Situasjonen blir sammenliknet med Barcelona, der byplanleggingen går til fordel for turistene framfor lokalbefolkningen.

- I Barcelona ropes det ut slagord som «turister må hjem», sier Pellvik.

Han påpeker imidlertid at myndighetene på Kanariøyene er opptatt av at turismen skal fungere side om side med lokalbefolkningen, ettersom turismen er viktig for det lokale næringslivet.

- Det var der turismen begynte på 50-tallet. Vi vil være der på lang sikt, og vil opprettholde vår virksomhet på en holdbar og respektfull måte. Det synes jeg at vi gjør, sier kommunikasjonssjefen.

Ønsker kjøpevillige turister

Misnøyen fra lokalbefolkningen i turistområdet har fått den spanske reiselivsnæringen og regjeringen til å ta grep.

De ønsker nå å prioritere turister med høyere kjøpekraft.

Her skyter båtmannskapet mot en nærgående spekkhogger utenfor Gibraltarstredet 17. august. Reporter: Edward Stenlund. Video: Storyblocks / Partido Pacma / Guardia Civil Vis mer

Landets turistdepartement skal ifølge kilder til avisa El Diario jobbe med å redusere avhengigheten av europeiske turister. Samtidig vil de øke turismen fra andre deler av verden, som Asia og Latin-Amerika. Det skriver Expressen.

Flere konsekvenser

Ifølge Grahn har flere europeiske feriedestinasjoner begynt å ta grep mot problemene som turismen byr på.

I Barcelona har de satt begrensninger knyttet til utleie av AirBnb-leiligheter, ettersom det har ført til konsekvenser for boligmarkedet i byen.

I Amsterdam i Nederland har de blant annet bannlyst cruiseskip fra sentrum, for å begrense strømmen av masseturisme til byen.

Cruiseturisme byr på problemer ved flere populære reisemål, ifølge Grahn. Både på grunn av utslippene, men også fordi de besøkende sjeldent legger igjen penger til det lokale næringslivet når de går i land.

- Mange byer har begynt å stramme inn på cruise-turisme. De kan for eksempel kreve overnatting, for å få folk til å legge igjen penger lokalt. Skal vi oppnå bærekraftig turisme, må man få folk til å bli lenger på et sted, forklarer Grahn.