Rammet av fly-kaos:

Tre av fire fikk dratt

Venninnegjengen på fire hadde gledet seg til den etterlengtede turen til Island. I stedet ble turen alt annet enn planlagt, da bare tre av fire fikk dratt.

PÅ HESTERYGGEN: De tre venninnene på hver sin hest på Snæfellsnes, Island. Foto: Privat
PÅ HESTERYGGEN: De tre venninnene på hver sin hest på Snæfellsnes, Island. Foto: Privat Vis mer
Publisert
✈️

SAS-STREIKEN:

 

Fakta og rettigheter

Les mer  

I tre år har venninnegjengen på fire planlagt tur til Island.

Astrid Olafsdottir (58), som selv har halve slekta si der, gledet seg til å vise venninnene landet.

Turen ble bestilt i vinter og Astrid skulle reise noen uker tidligere for å besøke familie. 3. juli skulle de andre etter planen ankommet Reykjavík, men allerede i juni fikk de melding om at SAS-flyet deres var kansellert.

- Det var et forferdelig kaos med flyrutene. Mye ombookinger og styr, sier Astrid.

En av de tre venninnene tok ingen sjanser på at flyselskapet skulle booke henne om på et annet fly, og valgte å få refundert beløpet, for så å bestille en mye dyrere billett med Icelandair.

De to andre valgte å stole på at SAS ville booke dem om på en annen avgang. Etter å ha punget ut noen tusenlapper ekstra, ordnet det seg for en av dem.

Kom ikke med

Den siste i turfølget, Anna, reiste fra Bergen til Oslo 2. juli. Tidlig på morgenen 3. juli kom beskjeden om at flyet videre til Island var kansellert.

Hun trappet likevel opp på Oslo Lufthavn, hvor det ifølge henne selv var et sant kaos. Der ble hun stående i kø til SAS-skranken, før de til slutt stengte for flere kunder.

- DEMPER PÅ STEMNINGA: Astrid Olafsdottir og to av venninnene hadde en fin tur til Island, til tross for at den siste i turfølget ikke fikk bli med. - Det satte helt klart en demper på stemninga. Foto: Privat
- DEMPER PÅ STEMNINGA: Astrid Olafsdottir og to av venninnene hadde en fin tur til Island, til tross for at den siste i turfølget ikke fikk bli med. - Det satte helt klart en demper på stemninga. Foto: Privat Vis mer

Søndag 3. juli var dagen før SAS-pilotene gikk ut i streik, men allerede før den tid kansellerte flyselskapet en rekke flyginger som følge av bemanningsproblemer.

Stående igjen på flyplassen på Gardermoen ble Anna tilbudt en flybillett hjem til Bergen. Hun kom seg aldri til Island sammen med resten av gjengen.

- Det satte helt klart en demper på stemninga for oss andre. Vi tenkte hele tida på det, sier Astrid til Dagbladet.

Sammen hadde de bestilt både hotellovernatting og busstransport, leid hytte og bil og så videre. De hadde planlagt en rekke utflukter, bant annet til Landmannalaugar, hvor de skulle gå en todagers tur til Thorsmørk. Turen ble gjennomført til tross for at de manglet en person.

- Pilotstreiken som pågår har store konsekvenser for reisende, med over 30 000 passasjerer hver dag som berøres. Vi hadde en fin og opplevelsesrik tur for det, selv om det var synd at Anna ikke fikk være med. Vi hadde jo bestilt to dobbeltrom, men var bare tre. Vi ble hele veien minnet på at vi manglet en.

- Kjempetragisk

- Har du snakket med Anna etter at dere kom hjem?

- Ja, hun var selvfølgelig utrolig lei seg, men fikk seg en fin fjelltur hjemme i Norge. Det er jo bare kjempetragisk, sier Astrid.

Pressesjef i SAS, Tonje Sund, har tidligere uttalt at hun ikke har mulighet til å sjekke opp i alle enkeltsaker, men beklager ulempene deres passasjerer har opplevd.

- Vi anbefaler på generelt grunnlag alltid å dobbeltsjekke at kontaktinformasjonen man har oppgitt stemmer, slik at man får kontakt om noe uforutsett skulle skje. Igjen, vi beklager ulempene som oppstår for våre kunder.

Også hjemturen med SAS ble kansellert. Denne gangen på grunn av streik.

Astrid forteller at det var kaos på flyplassen i Reykjavík, men at hun etter hvert fikk booket om billetten til et annet selskap. 16 timer seinere var hun hjemme på Vestlandet.

- Det var det minste problemet, sier hun.

Astrid er nå innstilt på å ta igjen turen, så også Anna får oppleve det hun beskriver som «magisk» natur på Island.

SAS-streiken er inne på sin 13. dag. I fire dager har partene meklet, men foreløpig har de ikke kommet til en løsning.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer