Coronaviruset:

Vit dette før du reiser

Regler fra regjeringa og helsemyndighetene kan kjapt endre seg, også når det gjelder reiser i jula – og det kan være eller oppstå egne lokale råd og regler i tillegg til de nasjonale.

FØLG MED: Skal du reise i jula, er noen av rådene å lese seg opp på gjeldende regler, følge smittevernregler og anbefalinger, samt å møte opp i god tid. Foto: Terje Pedersen / NTB
FØLG MED: Skal du reise i jula, er noen av rådene å lese seg opp på gjeldende regler, følge smittevernregler og anbefalinger, samt å møte opp i god tid. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Et corona-nedstengt Norge, eller ei – julehøytida nærmer seg okke som.

Og for mange betyr den reise.

Over halvparten av alle nordmenn reiser bort hele eller deler av jula, og nesten en tredjedel besøker venner eller familie i Norge, ifølge en pressemelding fra Getaround Norge.

Om man planlegger en reise utenlands er det mange ting man bør sette seg inn i på forhånd. Noen land krever for eksempel dokumentasjon på en gyldig PCR-test, andre land godtar andre tester, eller coronapass.

Ingen nye reiseråd

Kommunikasjonsrådgiver Siri R. Svendsen ved Utenriksdepartementet (UD) sier til Dagbladet at UD vurderer situasjonen løpende i samarbeid med norske helsemyndigheter.

– Det er ikke opprettet nye reiseråd til europeiske land som følge av den nye omikronvarianten av coronaviruset, understreker hun tirsdag, men legger til:

– På grunn av det høye smittetrykket her hjemme oppfordrer vi alle som reiser til å sette seg grundig inn i smittevernregler og karantenetiltak dit de skal.

Til dem som skal på reise har hun følgende råd:

  • Som reisende bør du følge med på UDs reiseinformasjon.
  • Du bør også følge råd og informasjon fra lokale myndigheter.
  • I tillegg bør du registrere deg på reiseregistrering.no, eller i appen Reiseklar, slik at UD kan nå deg med oppdateringer og informasjon.
  • Den enkelte er ansvarlig for egen sikkerhet på reisen og må sjekke innreisevilkår, smittenivå og smitteverntiltak ved reisemålet.
  • Sjekk også at du har gyldig reiseforsikring og hva den dekker.
- IKKE ENIG: Statsminister Jonas Gahr Støre svarer på kritikken rundt omikron-håndteringen. Reporter: Kjetil Kjær Andersland. Video: Christina Korneliussen. Vis mer

– Endrer seg kjapt

Trude Andreassen, som leder for prosjektgruppa for TISK i Helsedirektoratet, oppfordrer hver enkelt utenlandsreisende om å oppdatere seg på informasjonen fra myndighetene i det landet man reiser til.

– Re-open.eu har informasjon om europeiske land. Hvilke konsekvenser det kan ha, er også opp til hvert enkelt land, sier Andreassen til Dagbladet.

På flyplassene i Norge gjør Avinor, politiet, helsemyndigheter og alle andre på flyplassene alt de kan for at smittevernet skal ivaretas på en god måte, skriver Avinor i en pressemelding.

– Et av de viktigste rådene våre er at reisende må lese seg opp på coronareglene før de skal fly, og møte opp i god tid, sier kommunikasjonssjef i Avinor, Joachim Westher Andersen og fortsetter:

– Som vi har sett de siste to ukene kan anbefalinger og regler fra regjeringa og helsemyndighetene endre seg på svært kort varsel. Det kan også være lokale råd og regler i tillegg til de nasjonale. Det er derfor viktig å følge med på det som gjelder der du flyr til og fra, sier han.

Møt i god tid

Kommunikasjonssjef Harald Nygaard Kvam ved Oslo Lufthavn råder alle som skal reise i jula til å lese seg opp på gjeldende regelverk før avreise. Han viser til at det ligger en rekke nyttige lenker ute på Avinors nettsider.

– Vår oppfordring er: Sett deg inn i dette før du skal reise, og møt gjerne opp i god tid, sier Nygaard Kvam til Dagbladet.

– Og hva er god tid?

– Det varierer fra passasjer til passasjer, hvor stresset man er av natur, men et råd fra oss er å møte litt før oppsatt tid på de travleste dagene, altså når flyselskapet ditt sier at du bør være på flyplassen, svarer kommunikasjonssjefen.

Forventer 60 000 onsdag

De travleste dagene er ifølge ham fra 17. til 23. desember.

I en pressemelding opplyser Avinor at den travleste reisedagen før jul ser ut til å bli onsdag 22. desember, for alle de fire største flyplassene; Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger.

– For Oslo Lufthavn blir det nesten 60 000 reisende denne dagen, men dette er et anslag som kan endre seg om det kommer ytterligere endringer i anbefalinger og regelverk, sier Kvam.

For Bergen er det snakk om over 16 000 reisende, Trondheim over 11 000 og Stavanger over 9 000 reisende den 22. desember.

Kan bli kø

Kvam viser til at ettersom jula er ei tid der mange reiser – er det også naturlig at det kan oppstå køer.

– Når så mange skal reise, det er ekstra smitteverntiltak – og mange har med ekstra bagasje med julegaver som kan føre til ekstra runder med skanning, kan ting gå litt saktere enn normalt, sier han til Dagbladet.

– Samtidig vil vi i Avinor gjøre alt vi kan for å informere de reisende så godt som mulig via våre nettsider, lydanlegg og skjermer med informasjon på flyplassen, avslutter han.

Fra den 17. desember og fram til nyttårsaften 31. desember forventer Avinor over 590 000 passasjerer gjennom Oslo Lufthavn, opplyser selskapet i en pressemelding. Dette er en nedgang på 35 prosent fra de 915 000 i samme periode i 2019, men tallene er usikre og kan raskt endres om det kommer nye restriksjoner.

Nissen må i sikkerhetskontrollen

Og selv om han har det aldri så travelt: Selv ikke julenissen kan ta med hva han vil isikkerhetskontrollen, skriver Avinor i pressemeldinga, og  minner om at julegaver ikke er unntatt reglene.

– Mat er stort sett tillatt, men krem, uansett om det er til kake eller fjes, regnes som væske. Derfor er det ikke noe særlig å komme med kremkake i sikkerhetskontrollen.

Ellers er det de vanlige reglene som gjelder. Så knivsettet til svigerfar må, også i år, sendes i innsjekket bagasje, avslutter Nygaard Kvam.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer