Coronaviruset:

Vit dette før du reiser

Regler fra regjeringa og helsemyndighetene kan kjapt endre seg, også når det gjelder reiser i jula – og det kan være eller oppstå egne lokale råd og regler i tillegg til de nasjonale.

FØLG MED: Skal du reise i jula, er noen av rådene å lese seg opp på gjeldende regler, følge smittevernregler og anbefalinger, samt å møte opp i god tid. Foto: Terje Pedersen / NTB
FØLG MED: Skal du reise i jula, er noen av rådene å lese seg opp på gjeldende regler, følge smittevernregler og anbefalinger, samt å møte opp i god tid. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Et corona-nedstengt Norge, eller ei – julehøytida nærmer seg okke som.

Og for mange betyr den reise.

Over halvparten av alle nordmenn reiser bort hele eller deler av jula, og nesten en tredjedel besøker venner eller familie i Norge, ifølge en pressemelding fra Getaround Norge.

Om man planlegger en reise utenlands er det mange ting man bør sette seg inn i på forhånd. Noen land krever for eksempel dokumentasjon på en gyldig PCR-test, andre land godtar andre tester, eller coronapass.

Ingen nye reiseråd

Kommunikasjonsrådgiver Siri R. Svendsen ved Utenriksdepartementet (UD) sier til Dagbladet at UD vurderer situasjonen løpende i samarbeid med norske helsemyndigheter.

– Det er ikke opprettet nye reiseråd til europeiske land som følge av den nye omikronvarianten av coronaviruset, understreker hun tirsdag, men legger til:

– På grunn av det høye smittetrykket her hjemme oppfordrer vi alle som reiser til å sette seg grundig inn i smittevernregler og karantenetiltak dit de skal.

Til dem som skal på reise har hun følgende råd:

  • Som reisende bør du følge med på UDs reiseinformasjon.
  • Du bør også følge råd og informasjon fra lokale myndigheter.
  • I tillegg bør du registrere deg på reiseregistrering.no, eller i appen Reiseklar, slik at UD kan nå deg med oppdateringer og informasjon.
  • Den enkelte er ansvarlig for egen sikkerhet på reisen og må sjekke innreisevilkår, smittenivå og smitteverntiltak ved reisemålet.
  • Sjekk også at du har gyldig reiseforsikring og hva den dekker.

– Endrer seg kjapt

Trude Andreassen, som leder for prosjektgruppa for TISK i Helsedirektoratet, oppfordrer hver enkelt utenlandsreisende om å oppdatere seg på informasjonen fra myndighetene i det landet man reiser til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.