0,75% styringsrente avlyst

Styringsrenten har med 1,25% nådd bunnen. Men boliglån vil stadig kunne bli billigere.

Sjefene for de gode tider:  Hovedstyret i Norges Bank er egentlig ikke så glade for at boliglånskundene er glade. Foto: Sturlason
Sjefene for de gode tider: Hovedstyret i Norges Bank er egentlig ikke så glade for at boliglånskundene er glade. Foto: Sturlason Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hovedstyret i Norges Bank legger ved hver rentebeslutning frem en rapport med en oversikt over hvilke data de har sett på når de har bestemt renten. De viktigste er prisstigningen, rentene i andre land, valutakursen, investeringer i industrien, husholdningenes gjeldgrad, stemningsrapporter fra industri og husholdninger og arbeidsledigheten.

Når man ved forrige rentebeslutning, 17. juni, veide alle disse hensynene mot hverandre, fant man å kunne senke styringsrenten med 0,25%:

Hovedstyrets strategi er at styringsrenten bør ligge i intervallet ¾ - 1¾ prosent fram til neste rapport legges fram 28. oktober 2009 med mindre norsk økonomi blir utsatt for nye store forstyrrelser.

Sterkt prisfall i juli

Ingen overraskelser

Ved rentemøtet i mai sa sentralbanksjef Gjedrem at neste renteendring ble nedover. Denne nedgangen kom i juni. 17. juni var vurderingen om fremtiden ultraullen:

Ny informasjon kan avdekke om det er trekk ved den økonomiske utviklingen som tilsier at norsk økonomi følger andre utviklingsbaner enn anslått. Et hurtigere konjunkturomslag eller en svakere krone kan gi høyere inflasjon enn anslått. Da kan styringsrenten bli høyere enn vi nå ser for oss. På den annen side kan inflasjonen bli lavere enn vi nå anslår hvis kronen styrker seg markert eller lavkonjunkturen ute blir dypere og mer langvarig. I så fall kan det bli nødvendig å forsterke virkemiddelbruken ytterligere.

Blir det mye vann i luften, kan det tenkes at det regner. Om flaggene står rett ut, kan det være et tegn på vind.

Idag er det klarere tale:

Norges Banks hovedstyre vedtok i juni at styringsrenten bør ligge i intervallet ¾ - 1¾ prosent fram til neste pengepolitiske rapport legges fram 28. oktober 2009 med mindre norsk økonomi blir utsatt for nye store forstyrrelser. Rentepåslagene har gått betydelig ned. Ny informasjon kan samtidig tyde på at produksjonen og sysselsettingen kan avta noe mindre enn vi har ventet. Foreløpig er disse tendensene usikre og nye tall kan endre bildet, men skulle utviklingen fortsette, kan det bli aktuelt å øke renten tidligere enn anslått i siste pengepolitiske rapport.

Dermed blir nok neste renteendring oppover. 0,75% er avlyst.

Boliglån kan likevel falle

18. juni, dagen etter forrige rentemøte, var pengemarkedsrenten 1,59%. Tirsdag denne uken var den 1,46%. Marginen har altså falt fra 0,34% til 0,21%. En margin på rundt 0,25% har vært helt normalt, og man kan si at forholdene i det norske pengemarkedet nå er helt normalisert for dagslån.

Når bankene funder boliglån, bruker de gjerne 3-månedersmarkedet. Her er påslagene stadig noe høyere enn normalt.

Men om konkurransen stadig virker, skulle vi etterhvert få boliglån ned mot 2,5% rente - i tillegg til pengemarkedsrenten bør bankene kunne klare seg med et påslag på ett prosentpoeng.

De billigste bankene i DinSides boliglånskalkulator ligger i dag på 2,8 - 2,9%. Det er altså stadig litt å gå på.

Styringsrenten opp i mars?

Norges Bank har tidligere sagt at renten kan gå opp igjen i annet kvartal 2010. Nå antyder man altså at det kan bli tidligere, selv om signalene foreløpig ikke er veldig sterke. Vi vil anta at det kan bety en renteøkning i første kvartal 2010, kanskje i mars.

Flere økonomer sier til Dagens Næringsliv at styringsrenten kan bli satt opp allerede i oktober, men vi var til stede på pressekonferansen, og hverken der eller i den medfølgende skriftelige begrunnelsen var det noe som tydet på en så rask rentehevning.

Lavere prisstigning, sterkere krone

Den lave prisstigningen i juli var i tråd med sentralbankens prognoser, sa Sven Gjedrem på pressekonferansen. Han varslet også at inflasjonen vil falle ytterligere utover høsten.

Når vi har en rente på 1,25% mens eurosonen har 0,25%, og vi også har signaler om fallende inflasjon, kan den norske kronen bli et veldig fristende spekulasjonsobjekt. Se opp for en euro på 8,5 kroner og et pund under 10!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer