0,75% styringsrente avlyst

Styringsrenten har med 1,25% nådd bunnen. Men boliglån vil stadig kunne bli billigere.

Sjefene for de gode tider:  Hovedstyret i Norges Bank er egentlig ikke så glade for at boliglånskundene er glade. Foto: Sturlason
Sjefene for de gode tider: Hovedstyret i Norges Bank er egentlig ikke så glade for at boliglånskundene er glade. Foto: Sturlason Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hovedstyret i Norges Bank legger ved hver rentebeslutning frem en rapport med en oversikt over hvilke data de har sett på når de har bestemt renten. De viktigste er prisstigningen, rentene i andre land, valutakursen, investeringer i industrien, husholdningenes gjeldgrad, stemningsrapporter fra industri og husholdninger og arbeidsledigheten.

Når man ved forrige rentebeslutning, 17. juni, veide alle disse hensynene mot hverandre, fant man å kunne senke styringsrenten med 0,25%:

Hovedstyrets strategi er at styringsrenten bør ligge i intervallet ¾ - 1¾ prosent fram til neste rapport legges fram 28. oktober 2009 med mindre norsk økonomi blir utsatt for nye store forstyrrelser.

Sterkt prisfall i juli

Ingen overraskelser

Ved rentemøtet i mai sa sentralbanksjef Gjedrem at neste renteendring ble nedover. Denne nedgangen kom i juni. 17. juni var vurderingen om fremtiden ultraullen:

Ny informasjon kan avdekke om det er trekk ved den økonomiske utviklingen som tilsier at norsk økonomi følger andre utviklingsbaner enn anslått. Et hurtigere konjunkturomslag eller en svakere krone kan gi høyere inflasjon enn anslått. Da kan styringsrenten bli høyere enn vi nå ser for oss. På den annen side kan inflasjonen bli lavere enn vi nå anslår hvis kronen styrker seg markert eller lavkonjunkturen ute blir dypere og mer langvarig. I så fall kan det bli nødvendig å forsterke virkemiddelbruken ytterligere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer