1 av 10 er avhengig

Videospill er ikke bare lek og moro. Mange barn blir avhengige.

Det er dobbelt så stor sjanse for at spilleavhengige barn er hyperaktive.  Foto: colourbox.com
Det er dobbelt så stor sjanse for at spilleavhengige barn er hyperaktive. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ungen din sitter time etter time bak PC-en eller TV-en og befinner seg langt inne i spillverdenen. De bare leker og har det moro, tenker du.

Men innerst inne vet du sikkert at det ikke er sunt å holde på med dette i alt for mange timer i strekk. For dataspillene kan gå utover barnas skoleprestasjoner, påvirke forholdet til foreldre og venner og kan gi helseproblemer.

Nå viser en ny amerikansk studie at 8,5 prosent av barn viser tegn til å være avhengig av videospill, melder Forbes.com. Denne studien er den første som bruker et representativt utvalg av barn og ungdom, for å dokumentere omfanget av spillavhengighet, ifølge Douglas A. Gentile ved Iowa State University, som var med på studien.

- Det som bekymrer meg mest er det store antallet barn som har problemer i sine ordentlige liv, bare fordi de spiller spill. Og de vet kanskje ikke hvordan de kan stoppe det, sier han.

Spiller seg syke på tv-spill
Mann spilte seg i hjel
Kjører villmann etter videospill

Men om denne typen diagnose virkelig finnes, er en annen sak.

Ikke oppført som diagnose

Ekspertene er uenig om barn virkelig kan bli avhengig av dataspill. Foreløpig er denne ”avhengigheten” ikke registrert i Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM), som er de offisielle diagnostiske kriterier for psykiske lidelser i USA.

Den nye studien er basert på en nasjonal undersøkelse på 1.178 amerikanske barn og ungdom mellom 8 og 18 år. Barna svarte på spørreskjemaer og måtte etter beste evne måle videospillvanene deres.

Typiske spørsmål var: ”Har du noen gang spilt videospill for å flykte fra problemer eller vonde følelser?” og ”har du noen gang løyet til familien om hvor lenge du har spilt?”.

For å måle om barn var spilleavhengige måtte barna oppfylle visse kriterier, som Gentile hadde definert på forhånd. Hvis barna fylte minst seks av de 11 kriteriene ble de klassifisert som spilleavhengige.

Dataspill forandrer hjernen

Disse barn skilte seg ofte ut på andre måte.

Vonde hender og håndledd

De spilleavhengige barna spilte videospill oftere og holdt på lengre. De fikk også dårligere karakterer på skolen og hadde oftere større problemer med å konsentrere seg enn de ikke-avhengige barna. De avhengige rapporterte også oftere om helseproblemer, som vonde hender og håndledd.

Det var dobbelt så stor sjanse for at de avhengige barna var hyperaktive (25 prosent mot 11 prosent av de ikke-avhengige). Og det var dobbelt så stor sjanse for at de hadde vært involvert i slåsskamper det siste året.

Spørreskjemaet som ble brukt i studien har imidlertid fått litt kritikk, da samme type spørsmål blir brukt for avdekke avhengighet hos voksne.

(Tegn på data- eller spilleavhengighet)
 
Bruker all tid foran PC-en.
Prioriterer bort tid med venner og familie.
Blir glad og fornøyd foran PC-en, men irritabel og rastløs uten.
Lyver om hvor mye tid som brukes på spilling.
Kilde: Psykisk.no


Kan de minste være helt korrekte?

- En ting er at et barn lyver til moren sin om hvor lenge han/hun har spilt videospill. En helt annen sak er å lyve til konen din om gambling, sier Cheryl K. Olson ved Massachusetts General Hospital.

Hun spør også om åtte år gamle barn virkelig klarer å fylle ut spørsmålsskjemaer helt korrekt, på egenhånd.

Les også: SMS ødelegger søvnen

Gentile presiserer at hvis foreldre tror barna har et problem, så har de nok rett og bør følge instinktene sine. Han legger til at hvis spillingen blir tvangspreget og barna skulker skolen og dropper og leke med venner, kan det være et tegn på mentale helseproblemer.

Her i Norge bruker barn og unge mer tid på dataspill. Faktisk spiller så mye som en tredjedel av guttene i ungdomsskolen dataspill hver dag, viser tall fra NOVA. Tolv prosent av disse spiller mer enn tre timer daglig.

Studien publiseres i mai i tidsskriftet Psychological Science.

(Hva kan foreldre gjøre?)
Her er noen råd:
Vis interesse: Ikke bruk TV- og dataspill som barnevakt. Spill gjerne sammen med barna dine.
Ta ansvar: Ikke la barna alene bestemme hvilke spill de skal få kjøpe.
Vær tydelig: Ikke alle spill er egnet for barn. Si klart fra hvis barnet ikke få spille et spill, og forklar hvorfor.
Begrens tiden: Barn blir fort hektet på spill. Innfør spillfrie tidssoner og/eller en tidskonto hver uke som de kan bruke foran TV-/dataskjermen.
Gi alternativer: Ikke la TV- og dataspill være den viktigste aktiviteten, ta initiativ til felles aktiviteter sammen.
Snakk med andre foreldre: Ikke la deg lure av at ”alle andre får lov”.
Kilde: Helsedirektoratet


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer