1 av 2 av gravide sliter

Halvparten av alle gravide får bekkenplager. Det må ikke være et smertehelvete.

Mellom 20 og 36 prosent av alle kvinner får muskelskader i bekkenbunnen i forbindelse med fødsel. Foto: Colourbox.com
Mellom 20 og 36 prosent av alle kvinner får muskelskader i bekkenbunnen i forbindelse med fødsel. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tro det eller ei, men bekkenløsning karakteriseres som en normal fysiologisk tilstand hos alle gravide. Årsaken er at det skilles ut hormoner under svangerskapet som fører til at leddbånd i bekkenet blir løsere.

Hvor er bekkenet, spør du. Norsk ekspert gir forklaringen nederst i artikkelen.

Dette kan skje når som helst i løpet av svangerskapet, og noen vil også oppleve å få det etter fødselen.

Les også: Bør trene bekkenet

Og selv om det er smertefullt, så er det en hensiktsmessig prosess for at bekkenet skal kunne utvide seg under fødselen. Men for noen blir smertene så intense at de ikke klarer å fungere i dagliglivet.

- Jeg lekker hver gang jeg presser meg i fysisk aktivitet. Se hva Lommelegen svarer

Men det finnes flere råd for hva du kan gjøre.

Ta signalene alvorlig

Du bør oppsøke noen som har god erfaring innen bekkenløsningsproblematikk, som fysioterapeuter eller manuell terapeuter. De vil gi råd for hva du kan gjøre. I tillegg gir Norsk Fysioterapiforbund følgende råd:

Når det gjelder aktivitet:

 • Beveg deg på måte som gir minst smerte.
 • Gå så avslappet du kan. Tyngden bør plasseres midt over foten, og ikke bakpå. Unngå å skyte magen frem. Tilpass skrittlengden etter smertene.
 • Hold tyngden likt på begge bein.
 • Ikke stå lenge i ro av gangen. Når du jobber stående, prøv å støtte kroppen mot bordet eller benken. Bruk stødige sko med gode såler. Og husk brodder hvis føret er glatt.
 • Glatt stoff på bilsetet gjør det enklere å skli inn og ut av bilen. På samme måte gjør glatt stoff i sengen det lettere å snu seg. Når du skal sette deg opp i sengen, burde du prøve å rulle over på siden og støtte deg med armene.
 • Gjør det vondt å ha samleie, kan du prøve å ligge på siden eller forsøke andre stillinger. Støtt gjerne opp med puter.
 • Senk kravene til deg selv, og få hjelp til husarbeid. Unngå oppgaver som gulvvask, støvsuging og lange handleturer. Stress kan gjøre plagene verre.
Les også på Lommelegen: Slik trener du bekkenbunnen

Når du skal hvile:

 • Varier mellom aktivitet og hvile. Hvil før du får vondt.
 • Finn gode sittestillinger. Varier stillingen du sitter i, og ikke sitt i ro for lenge.
 • Finn gode hvilestillinger. Prøv for eksempel å ligge på siden med en pute mellom beina. Det kan gi god avlastning for bekkenet.
 • Ligger du på ryggen kan en ekstra pute under sideknutene gi god støtte for bekken og korsrygg.

Lytt til kroppen

Et annet viktig råd er å lytte til kroppen. Hold kroppen i et aktivitetsnivå som føles OK. Dette varierer både fra dag til dag og fra kvinne til kvinne. Kjenn på kroppen, og varier mellom hvile og aktivitet – det reduserer plagene best.

Les også:
Treningsanbefalinger for gravide

Bekken og beliggenhet

Er du usikker på hvor bekkenet egentlig ligger, gir fysioterapeut Kjersti Hatlebrekke ved Rosenkrantz Fysioterapi og Manuell Terapi denne forklaringen:

- Bekkenbunnen finner man best ved å snurpe endetarms-og skjedeåpning godt igjen og trekke inn i kroppen, som om man ønsker å stoppe mye tarmluft, knipe rundt en finger/penis eller stoppe strålen mot slutten av vannlating. Riktig sammentrekning gir en liten, synlig bevegelse innover av området mellom skjede og endetarm, sier hun til DinSide Helse.

Ifølge Hatlebrekke vil hver fjerde norske kvinne opplever urinlekkasje i løpet av livet. Man vet ogås at problemet forverres med alder og at trening hjelper.

Ta i med styrketrening

Hatlebrekke mener styrketrening har best effekt når den gjøres systematisk og med fokus på å ta godt i.

- Hold knipet i inntil ti sekunder uten å bruke andre muskler, slipp like lenge som du holder. Tren ti repetisjoner i hver av tre ulike stillinger, for eksempel liggende, sittende og stående, og sjekk med hender på setet at du ikke jukser ved å stramme de ytre musklene i stedet for bekkenbunnen, forklarer hun.

Den viktigste grunnen til å trene opp bekkenbunnen etter en fødsel er for å forebygge urinlekkasje og ivareta bekkenbunnens viktige støttefunksjon for organene i underlivet.

Kilder: Bekkenbunnen.no, Pasienthåndboka, Lommelegen og Norsk Fysioterapiforbund

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer