1 av 2 vet ikke dette om alkohol

Visste du det?

58 PROSENT vet ikke at alkohol kan forstyrre søvnen. Var du klar over dette? Foto: Montasje Colourbox og Stock.xchng
58 PROSENT vet ikke at alkohol kan forstyrre søvnen. Var du klar over dette? Foto: Montasje Colourbox og Stock.xchng Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Over halvparten av oss vet ikke at alkohol kan forstyrre nattesøvnen

Rødvin til køys

Det viser en ny undersøkelse utført av YouGov med støtte fra det britiske helsedepartementet, melder BBC.

Var du våken til langt på natt?

58 prosent er uvitende

Nesten halvparten av over 2000 deltakere sa de følte seg trøtte «dagen derpå», hvis de hadde drukket mer enn det daglige anbefalte alkoholinntaket.

Hele 58 prosent av de spurte var imidlertid ikke klar over at for mye alkohol kunne være årsaken.

10 syke søvnlidelser

Dehydrering forstyrre søvnen

Menn rådes til å ikke drikke mer enn fire alkoholenheter daglig – noe som tilsvarer to pints (0.57 liter) med øl, og kvinner bør ikke innta mer enn tre alkoholenheter om dagen – som tilsvarer et stort glass med vin (250 ml), skriver BBC.

Visste du det?

Var du klar over at alkohol kan forstyrre nattesøvnen? (Avsluttet)
Ja(80%) 1095
Nei(14%) 194
(6%) 78
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Resultatene viser at mange ikke er klar over at dehydrering kan påvirke søvnkvaliteten.

Sover du deg syk?

Forstyrrer REM-søvnen

Alkohol hindrer hjernen i å frigi vasopressin - et antidiuretisk hormon – som øker reabsorpsjonen av vann slik at vanntapet i kroppen reduseres. Det er dette som gjør at du er nødt til å gå oftere på do når du drikker alkohol. Væsketapet kan også utløse hodepine.

Alkohol forstyrrer dessuten den såkalte REM-søvnen - søvnstadiet hvor hjernebølgene er som når vi er våkne, men skjelettmuskulaturen er avslappet. Det er under REM de fleste drømmer inntreffer, og forskere regner stadiet som viktig for god søvnkvalitet.

Mennesker vil vanligvis oppleve omtrent fire eller fem perioder med REM under en normal natt. De er forholdsvis korte i begynnelsen av natta, men blir lenger mot slutten.

Slumring gjør deg trøttere

Våkner uten å være uthvilt

Hvis du har drukket, faller kroppen rett inn i dyp søvn, og vil ikke entre REM-stadiet før alkoholen er omdannet i kroppens stoffskifte, skriver bbc.co.uk.

Fordi du lett kan bli revet ut av REM-søvn, vil mange som har drukket dagen før oppleve å våkne tidlig om morgenen – uten å føle seg særlig uthvilt.

Spis deg til god nattesøvn

- Kan få alvorlige konsekvenser

- Folk føler gjerne at alkohol hjelper dem med å falle i søvn, men det kan også ødelegge natten ved å forstyrre de kjemiske prosessene i kroppen nødvendige for å sove godt, sier Jessica Alexander, talsperson for The Sleep Council, til BBC.

- Våkner du uten å ha fått den søvnen kroppen trenger, vil du føle deg utmattet. Skjer dette natt etter natt, kan det få alvorlige konsekvenser for både helse og velvære.

- Drikker du mer enn anbefalt de fleste dagene i uka, vil kroppen streve med å hente seg inn igjen og du vil få problemer med å takle stress og andre påkjenninger i hverdagen.

Søvnmangel gjør deg overfølsom

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer