1 av 3 leger vil ikke ha vaksine

Også leger ser ut til å være skeptiske til vaksine mot svineinfluensa, ifølge britisk studie.

VAKSINASJON ELLER EI: Flere leger ønsker ikke å vaksinere seg mot svineinfluensa, ifølge to britiske undersøkelser. Foto: Colourbox.com
VAKSINASJON ELLER EI: Flere leger ønsker ikke å vaksinere seg mot svineinfluensa, ifølge to britiske undersøkelser. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nesten en tredel av britiske leger vil ikke ta vaksine mot svineinfluensa. Like mange er usikre på om de vil vaksinere seg.

Det viser en mindre undersøkelse uført av Healthcare Republic for avisa GP, melder The Telegraph.

Les også: Vaksine trolig straks klar

Vil ikke vaksineres

Av de 216 legene som deltok svarte flere enn 7 av 10 at de er bekymret for at vaksinen ikke var blitt tilstrekkelig utprøvd.

En annen undersøkelse, for magasinet Pulse, fant til og med høyere tall – hvor hele 49 prosent av totalt 115 leger sa de ville avslå vaksinen. 1 av 10 hadde fremdeles ikke bestemt seg.

To tredeler av de som oppga at de ville takke nei til vaksinen mente den ikke var testet nok. Flesteparten mente dessuten at den ikke var nødvendig siden de fleste pasienter har fått en forholdsvis mild influensasykdom.

Les også: Svineinfluensa farligere for fete

Har leger plikt til å vaksinere seg?

Smitteverndirektør David Salisbury ved det britiske Department of Health sier at helsepersonell som har personlig kontakt med pasienter er «pliktet» til å vaksinere seg.

- De har en plikt ovenfor sine pasienter, i å ikke infisere dem, og de har en plikt ovenfor sine familier.

- Jeg mener disse forpliktelsene kan løses ved å bli vaksinert, sier han, ifølge telegraph.co.uk.

Les også: Disse er trolig mest utsatt for svineinfluensa

- Vaksinasjon er frivillig

Den norske legeforening har ikke oversikt over norske legers personlige holdning til vaksinasjon, ifølge president Torunn Janbu.

President i Den norske legeforening, Torunn Janbu. Foto: Legeforeningen
President i Den norske legeforening, Torunn Janbu. Foto: Legeforeningen Vis mer


- Vil Legeforeningen gå ut og råde sine medlemmer å vaksinere seg?

- Helsepersonell har selvfølgelig en spesiell utfordring når det gjelder å holde seg frisk, men dette er noe som vi forholder oss til ellers også. Det er imidlertid slik at vaksinasjon er frivillig, sier Janbu.

- Det vi gjør, er å oppfordre medlemmer av Legeforeningen til å følge med på pandemi.no, hvor det kommer informasjon fra norske helsemyndigheter, og på legeforeningen.no, hvor vi har opprettet en egen temaside for svineinfluensa.

Les også: Er det noen vits med munnbind?

Også folket tviler

I Norge forbereder kommunene seg på massevaksinasjon mot svineinfluensa. Myndighetene håper at de kan starte vaksineringen i månedsskiftet september/oktober, ifølge VG.

En undersøkelse analysebyrået InFact har utført blant 1018 nordmenn for avisa i august, viser at hele 59 prosent har bestemt seg for ikke å vaksinere seg.

Nesten 25 prosent er i tenkeboksen, mens bare drøye 16 prosent har bestemt seg for å ta imot tilbudet om vaksinering, skriver VG Nett.

Les også: Twitter skaper unødvendig hysteri

Stem her!

Synes du leger bør vaksinere seg? (Avsluttet)
Nei(51%) 185
Ja(30%) 111
Usikker(19%) 69
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Hvorfor denne skepsisen?

Det er mange forskjellige grunner at folk er så skeptiske, tror Janbu.

- Men det at det er snakk om en ny vaksine gjør at vi ikke kan svare på alle spørsmål nå. Det er imidlertid viktig at rådene som blir gitt til befolkningen har gode faglige begrunnelser, slik at man kan føle seg trygg på den informasjonen som blir gitt. Derfor samarbeider Legeforeningen så tett med norske myndigheter.

- Betyr det at informasjonen som er blitt gitt til nå har vært for dårlig, siden så mange ennå tviler?

- Nei, men siden ny influensa A(H1N1) er forårsaket av et helt nytt virus, må vi akseptere at informasjonen kan endre seg og at det kommer ny kunnskap. Det er en del av utviklingen. Det betyr imidlertid ikke at vaksinen er utrygg.

Les også: Nytt våpen i kampen mot svineinfluensa?

Trygge resultater så langt

De første amerikanske testrapportene om svineinfluensavaksinen viser ingen alvorlige bivirkninger, melder helsenettstedet WebMD.

Stem her!

Kommer du til å vaksinere deg mot svineinfluensa? (Avsluttet)
Nei(64%) 299
Usikker(20%) 94
Ja(16%) 77
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Det er ingen grunn til å heise det røde flagget i frykt for at vaksinen ikke er trygg så langt, sa direktør ved National Institute og Allergy and Infectious Diseases (NAID), Anthony Fauci, på en pressekonferanse sist fredag.

Les også VG Netts versjon av saken her.

Les også: Er du i faresonen?

Medisinsk sjef i Norge ved GlaxoSmithKline, legemiddelfirmaet som produserer vaksinen, tror det vil gå knirkefritt.

– Man har en god oversikt over det som måtte være av bivirkninger. De vil være som ved vanlig vaksine: Smerte og rød hud ved injeksjonsstedet, og eventuelt litt feber og influensalignende sykdom, sier han til NRK Hordaland.

Full oversikt kan man imidlertid ikke ha over en vaksine som er blitt så lite utprøvd.

- Vi kan ikke si noe om veldig, veldig sjeldne bivirkninger, før vaksinen er blitt gitt til veldig mange mennesker, sier Hjelvin.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer