1 av 4 blir ikke brukt

Nye, oppsiktsvekkende tall om gavekort.

Gavekort for millioner av kroner går rett tilbake til butikkene. (Illustrasjon: Kim Jansson)  Foto: Per Ervland
Gavekort for millioner av kroner går rett tilbake til butikkene. (Illustrasjon: Kim Jansson) Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som vi også skrev i fjor: Det er enkelt, det går kjapt, og det ser ut som en passende gave til noen du ikke vet hva du skal kjøpe til. Men altfor mange av gavekortene vil kjøper blir aldri brukt.

Nå viser en amerikansk undersøkelse at så mange som ett av fire gavekort ikke er brukt i løpet av det første året. Undersøkelsen er gjennomført av forbrukernettstedet Consumer Reports. Den viser også at 11 prosent av de som fikk gavekort i fjor, har fire eller flere ubrukte gavekort liggende i skuffen.

- Det er liten grunn til å tro at ikke de samme tallene kan gjelde for Norge, sier Randi Lavik, forsker i Statens institutt for forbruksforskning, til DinSide.

Har du 700,- til gode?

Gavekort

Kjøper du gavekort? (Avsluttet)
Ja, det hender, for det er vanskelig å treffe blink med presanger.(47%)
Nei, det er upersonlig. Jeg liker å finne på noe selv.(27%)
Ja, ofte. Det går raskt, og mottakeren kan kjøpe noe han/hun vil ha.(17%)
Nei, jeg vet de ikke blir brukt.(9%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Butikkene tjener fett

Økonomiprofessor ved Norges Handelshøgskole, Ola Grytten, har tidligere anslått at verdier for svimlende 2,5 milliarder kroner forsvinner hvert år fordi vi ikke bruker gavekortene våre. Anslaget er basert på utenlandske undersøkelser og norske tall.

I gjennomsnitt tilsvarer beløpet omtrent 500 kroner per innbygger, og disse pengene går rett tilbake til butikkene fordi vi ikke bruker gavekortene våre.

Tallene fra USA er naturlig nok enda mer oppsiktsvekkende. Det er anslått at amerikanske butikker tjente åtte milliarder dollar, over 40 milliarder norske kroner, på solgte, men ubrukte gavekort i 2006.

Alt dette kan pantes!

Gry Nergård er avdelingsdirektør og nestleder i Forbrukerombudet. Foto: Forbrukerombudet
Gry Nergård er avdelingsdirektør og nestleder i Forbrukerombudet. Foto: Forbrukerombudet Vis mer


Skal være gyldig i tre år

I Norge skal gavekortene være gyldig i hele tre år, med mindre noe annet er avtalt. Gyldighetstiden står gjerne oppført på gavekortet, og DinSide er kjent med at flere butikker opererer med kortere gyldighet enn ett år.

- Det skal gå klart frem hvor lenge gavekortet er gyldig. Det er et minimum at det står veldig klart på kortet, sier Gry Nergård, avdelingsdirektør i Forbrukerombudet, til DinSide.

Hun oppfordrer forbrukerne til å stille flere spørsmål ved kjøp av gavekort:

- Spør om bytterett og varighet på gavekortet. Det kan også være andre betingelser knyttet til gavekortet, for eksempel at det bare kan benyttes på en bestemt type varer, så dette bør du også spørre om, sier Nergård.

Skaper frustrasjon

En annen amerikansk undersøkelse utført blant 1.500 forbrukere viste at utløpsdato var en av de største frustrasjonene når det kom til gavekort, og dette var bare blant dem som faktisk hadde prøvd å benytte dem.

Det paradoksale er at gavekortene er populære, og ikke bare blant giverne, men også blant mottakerne. Den samme undersøkelsen viser nemlig at mens 62 prosent av forbrukerne planla å gi bort gavekort, så er gavekort også på topp på amerikanske kvinners ønskelister, mens de ligger på tredjeplass på menns ønskelister.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer