Uttak av kontanter

1. januar innføres DNB-gebyret på 10 kroner for minibankuttak

Skal du være sikker på å ta ut penger gebyrfritt, må du gjøre det når du handler på butikken. Men de kan ha begrenset med kontanter i kassa.

UTTAK I BUTIKK: Det er normalt gebyrfritt uavhengig av bank. Men butikkene kan ha begrenset med kontanter i kassa. Foto: Per Ervland
UTTAK I BUTIKK: Det er normalt gebyrfritt uavhengig av bank. Men butikkene kan ha begrenset med kontanter i kassa. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I oktober kunne storbanken DNB varsle sine kunder om at de vil måtte betale 10 kroner for uttak av kontanter i bankens egne minibanker, noe som ikke ble godt mottatt av bankens kunder.

Velger man å bruke bank eller post i butikk som DNB-kunde på nyåret, er dette enda dyrere: Her blir gebyret satt opp til 20 kroner per uttak.

Skal du ta ut kontanter uten gebyrer som DNB-kunde, må det skje i butikken når du handler.

Men vær obs på at butikkene ikke har ubegrenset med kontanter i kassene.

Langt færre minibanker

Som Dinside har omtalt tidligere, har det blitt stadig færre minibanker her til lands de siste årene. Likevel er det fortsatt i minibankene vi tar ut mest kontanter - langt mer enn i butikkene i forbindelse med varekjøp.

Ifølge NTB tok nordmenn i 2015 ut 90 milliarder kroner fra minibanker, og bare 19 milliarder fra butikker i forbindelse med varekjøp.

Generelt tar vi ut stadig mindre kontanter. Men eksempelvis hos dagligvarekjeden Meny, opplever de en økt pågang av kunder som både vil ta ut, men også sette inn, penger,i tillegg til at andelen kunder som betaler med kort øker.

Men kan du regne med å få ta ut kontanter i butikkene?

Begrensninger på kontantuttak

- I de aller fleste butikkene vil kunden få tatt ut kontanter, men det kan i noen unntakstilfeller være at det ikke er nok kontanter tilgjengelig til å ta ut som CashBack i kassa, forteller Informasjonsansvarlig i Meny, Trine Erichsen.

Hun legger til at de generelt prøver å holde kontantandelen i butikkene så lav som mulig av sikkerhetsmessige årsaker.

REMA 1000 er en franchisedrevet kjede hvor alle kjedens kjøpmenn er selvstendig næringsdrivende og selv er ansvarlige for sine butikker. Her er det kjøpmennene selv som avgjør behov for eventuelle begrensninger ved kontantuttak og mengde kontanter de kan oppbevare i kassen, forteller kommunikasjonssjef Øyvind Arum.

- De fleste kjøpmennene følger standardiserte uttaksgrenser. Kontantmengde og uttaksbegrensninger vil variere ut ifra butikkens størrelse, om de har post i butikk, tipping, dato for siste levering av kontanter, lønnsutbetalinger og lignende, forteller Arum.

Trine Erichsen i Meny legger til at hvis kunden tar ut kontanter via Bank i Butikk, som de har i alle sine butikker, eller Post i Butikk, som fins i et mindre antall av deres butikker, er de forpliktet til å ha penger for å kunne betale ut i kontanter til enhver tid.

LES OGSÅ:

Vil nekte deg å betale med kontanter
Nå kan du overføre penger med Messenger og Snapchat

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer