1-kronesbløffene

Ta deg tid til å regne på det før du faller for fristende 1-kronestilbud.

Det blir ikke billigere enn dette. Eller? Foto: Faksimile NetCom
Det blir ikke billigere enn dette. Eller? Foto: Faksimile NetCom Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke noe som heter en gratis lunsj. Derfor skal du være naturlig skeptisk til 1-kronestilbudene som florerer, og sette deg godt inn i hva du betaler for.

Mobiltelefon til én krone, alarm til én krone, og sist ut - mobilt bredbånd til én krone.

NetCom og Expert tilbyr PC med abonnement på fri bruk av mobilt bredbånd til én krone, men er dette en god deal?

Faller du for fristelsen, betaler du 599 kroner per måned, altså 7.188 kroner for ett år. Da har du bundet deg til NetCom som leverandør av mobilt bredbånd for ett år. Fortsatt et godt tilbud fra Expert, som gir deg varer for rundt 10.000 kroner i denne pakken. Men det koster altså slettes ikke 1 krone, og du bør undersøke hva du binder deg til og hva konkurrentene kan tilby, før du hopper på kronestilbud.

Så kom PC-en til 1 krone

La oss se på et annet eksempel:
Telenor mobil averterer nå Sony Ericsson W580i Black til 1 krone. Rimeligste totalpris er 1.549 kroner i året (eksklusiv det du ringer for), og da binder du deg til abonnementet Djuice Complete.

Hvilket abonnement som er mest gunstig for deg, avhenger selvsagt av hvor mye du ringer. Men la oss si at du ringer 10 minutter per dag, at gjennomsnittssamtalen din varer i 4 minutter, og at du sender 5 sms og 1 mms i gjennomstnitt hver dag. Videre ringer du 30 prosent av samtalene dine mellom kl 7-18 på hverdager og 40 prosent av dem i helgene. 70 prosent av samtalene dine går til andre mobiltelefoner.

Med dette forbruket bør du velge Tele2 Snakkis, som vil koste deg 2.576 kroner i året. Djuice Complete vil derimot koste deg hele 6.749 kroner i året. Da har du 4.168 kroner til overs som du kan handle mobiltelefon for.

Til sammenligning koster den samme mobilen (riktignok grå) 1.729 kroner hos Elkjøp.no uten abonnement. Med forbruket skissert ovenfor, sparer du altså 2.444 kroner på å kjøpe telefon og abonnement hver for seg.

Gevinsten for leverandørene er at du binder deg til et abonnement, eller en tjeneste. Dette tjener bransjene på, for undersøkelser viser at nordmenn er for late til å spare penger, og sjansen for at du forblir trofast hos din leverandør er derfor stor.

En undersøkelse gjennomført på oppdrag fra mobilselskapet Chess viste at bare en tredjedel av mobilkundene trodde at deres abonnement var billigst i forhold til eget bruksmønster. Likevel svarte 90 prosent at de ikke var interessert i å bytte abonnement.

1 krone er dyrest

En rapport fra Post- og teletilsynet viser at det er dyrt å kjøpe såkalt subsidiert mobiltelefon. Alle de undersøkte abonnementene som selges med subsidiert mobil, ga totalt en høyere pris enn om du kjøper samme mobiltelefon og et rimelig abonnement hver for seg.

"Dette gjelder allerede etter ett år, som ofte er den bindingstiden kundene pålegges når de kjøper subsidierte telefoner", skriver Post- og teletilsynet i rapporten.

Ifølge Markedsrådet skal totalprisen skal oppgis like tydelig som lokketilbudet, men det skjer ikke alltid i praksis.

Ikke la deg lure

Årsaken til at en ”billig” telefon kan bli en dyr investering, er at du samtidig med kjøpet må binde deg til et abonnement som ofte ikke er prisgunstig for mange forbrukere.

- Ikke tro at det som umiddelbart ser billigst ut, faktisk er det. Før du kjøper subsidiert mobiltelefon, bør du sjekke Telepriser.no og finne ut hva det vil koste å velge et rimelig abonnement og telefonen du ønsker deg hver for seg, sier Elisabeth Aarsæther, informasjonsdirektør i Post- og teletilsynet.

Regn ut selv

Post- og teletilsynet anbefaler alle som skal kjøpe mobiltelefon og abonnement følgende tips:

1. Beregn årskostnaden for den aktuelle telefonen med bindingstid.
2. Beregn årskostnaden for alternative abonnement med samme telefon til normal pris.

Forbruket kan du legge inn i DinSides mobilkalkulator, som vil beregne hvilket abonnement som vil lønne seg for deg. Du finner også informasjon på telepriser.no

Vær skeptisk til billigreisene

Det er ikke bare elektronikkbransjen som frister deg med latterlig lave tilbud. Lavprisselskapene innen reise skor seg også på skjulte ekstrakostnader, og billigbillettene koster derfor ofte mer enn du tror. Flere flyselskaper opererer med skjulte ekstrakostnader som ikke legges på billettprisen før du skal betale for moroa.
Les mer: Ikke så billig likevel

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer