10 gode grunner til å ha sex

Mer enn bare nytelse ...

Regelmessig sex har mange gunstige helsefordeler!   Foto: Colourbox
Regelmessig sex har mange gunstige helsefordeler! Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du trenger det kanskje ikke. Men her er ti gode grunner til hvorfor du burde ha sex i kveld.
Alle støttet opp av vitenskapelig forskning.

1. Sex demper stress
Ifølge forskere fra Skottland reduserer sex blodtrykket og virker avstressende. Forskerne registrerte den seksuelle aktiviteten til 24 kvinner og 22 menn og utsatte dem deretter for typiske stressende situasjoner, som å snakke foran en stor forsamling og utføre matematiske utregninger uten hjelpemidler.

Forskerne målte så blodtrykket for å se hvordan de reagerte. Resultatene, publisert i ”Journal Biological Psychology” viser at de som hadde hatt samleie forut for undersøkelsen håndterte stress bedre enn de som ikke hadde det.

En annen studie publisert i samme tidsskrift støtter disse funnene. I denne undersøkelsen studerte forskerne samboerpar og kom fram til at de som hadde regelmessige samleier hadde et lavere diastolisk blodtrykk.

2. Sex styrker immunforsvaret
Et godt seksuelt samliv kan gi deg bedre fysiske helse. Dersom man har sex en eller to ganger i uken øker man nivået av antistoffet immunoglobulin A or IgA, som beskytter mot forkjølelse og infeksjoner.

Forskere ved Wilkes University tok spyttprøver fra 112 studenter og sammenlignet disse med hvor ofte de hadde sex (aldri, sex sjeldnere enn enn gang i uken, sex en til to ganger i uken, har sex ofte – tre eller flere ganger ukentlig). Resultatene viste at de som hadde sex ofte, altså en eller to ganger i uken, hadde høyere nivåer av IgA, enn det de i de andre tre gruppene hadde.

3. Sex brenner kalorier!
30 minutter med sex brenner 85 eller flere kalorier. Det høres i utgangspunktet ikke så mye ut, men dersom man har sex regelmessig kan det raskt utgjøre ganske mange kalorier, noe som også vil kunne gjøre utslag på vekta.

- Sex er en god form for trening. For at det skal være optimalt kreves både fysisk og psykisk arbeid, sier sexologist and president of the American Association of Sexuality Educators and Therapists, Patti Britton.

4. Sex er godt for hjertet
Eldre folk bekymrer seg ofte over at den fysiske innsatsen som kreves for en god omgang sex kan utløse slag. Men ifølge forskere fra England er det lite å bekymre seg for.

De fulgte 914 menn over 20 år og kom fram til at regelmessig sex ikke øker risikoen for slag. Forskerne mener derimot at sex en eller to ganger i uka nærmest halverer risikoen for å dø av hjerteinfarkt, sammenlignet med de som hadde sex sjeldnere enn en gang i måneden.

5. Sex gir bedre selvtillit
I en studie, fant forskere ved University of Texas ut at å fremme selvfølelsen var en av 237 grunner til at folk har sex. Å føle seg tiltrekkende er viktig og kan styrke en persons selvbilde, også den som allerede har god selvtillit.

6. Sex er bra for intimiteten
Sex og orgasmer øker nivåene av hormonet oxytocin, det såkalte kjærlighetshormonet som hjelper oss å knytte bånd og bygge tillit.

Forskere fra University of Pittsburgh og University of North Carolina evaluerte hormonnivået til 59 kvinner før og etter de hadde hatt intim og kjærlig kontakt med sine ektemenn og partnere. Resultatene viste at jo mer kontakt det var mellom partnerne, jo høyere var oxytocinnivået hos kvinnen.

7. Sex reduserer smerte
Når nivået av hormonet oxytocin øker, stiger også nivået av endorfiner, og smerten vil avta. Så dersom hodepinen, leddsmertene eller menssmerter avtar etter sex, kan du høyst sannsynlig takke de økte oxytocin-nivåene.

Ifølge en studie, offentliggjort i Bulletin for Experimental Biology og Medicine, tålte de 48 frivillige dobbelt så mye smerte etter å ha inhalert gass med oxytocin.

8. Sex reduserer risikoen for prostatakreft
Hyppige ejakulasjoner, spesielt for menn i 20-årene, kan redusere risikoen for å bli rammet av prostatakreft senere i livet. Australske forskere studerte en gruppe menn fra de var 20 til 50 år og kom frem til at menn i 20-årene som hadde fem eller flere sædavganger i uka reduserte risikoen for å få denne prostatakreft med en tredel.

En annen studie, publisert i Journal of the American Medical Association, fant at hyppige sædavganger, 21 eller flere i måneden, også reduserte eldre menns risiko for prostatakreft.

9. Sex styrker bekkenmuskulaturen
Urininkontinens er et stort helseproblem særlig blant kvinner. Ett av de beste knepene for å forhindre inkonsistens senere i livet er styrketrening av musklene i bekkenbunnen.

Kvinner som gjør bekkenbunnsøvelser under samleiet kan øke nytelsen både for henne selv og partneren. Øvelsene, for eksempel den såkalte Kegel-øvelsen, styrker bekkenmusklaturen og motvirker urininkontinens.

10. Sex hjelper deg å sove bedre
Det allerede omtalte hormonet oxytocin, som utløses ved orgasme, kan også hjelpe deg å sove bedre. Og at å sove godt er gunstig for helsa, er ingen hemmelighet. Det er blant annet positivt for blodtrykket og kan bidra til å opprettholde ei sunn kroppsvekt.

Kilde: Webmd

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer