10 gode grunner til at du burde lese ingredienslistene

Vil du vite hva du spiser, må du lese det med liten skrift.

LES INGREDIENSLISTA: På syntetiske produkter som sukkerfri saft finner du mange rare ord. Men også på produkter du tror skal være relativt enkle og naturlige, finner du mange overraskelser. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
LES INGREDIENSLISTA: På syntetiske produkter som sukkerfri saft finner du mange rare ord. Men også på produkter du tror skal være relativt enkle og naturlige, finner du mange overraskelser. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ferdigmat er komplekse greier.

Vår personlige rekord er å finne 65 ingredienser i ett produkt, som også inneholdt spor av hele syv allergener.

De siste årene har vi funnet mye rart i ingredienslistene, og under finner du noe av det som har overrasket oss mest.

Noen av disse oppskriftene kan ha endret seg siden vi omtalte dem, men poengene står seg: Vil du vite hva du putter i deg, må du lese bakpå pakka, ikke foran.

LES OGSÅ: Fem ting du bør vite om isen du skal spise i sommer

TUBEVARIANTER: Pålegget du finner i denne makrelltuben, er noe ganske annet enn pålegget du ser bak.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
TUBEVARIANTER: Pålegget du finner i denne makrelltuben, er noe ganske annet enn pålegget du ser bak. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer1. Annerledes tubeprodukter

Da vi fortalte hva som sjokkerte en amerikaner i norske matbutikker, var tuber en av de tingene han synes var rarest. For nordmenn elsker produkter på tuber.

Men visste du at tubevariantene skiller seg fra de samme produktene på annen emballasje?

Tubevarianten av Stabbur-Makrell hadde mye mindre fisk, Q-Meierienes lettrømme på flaske inneholdt gelatin, remulade-tuben brukte en annen olje og brunosten hadde plutselig mye mindre fett når den inntok tubeform.

LES MER: Slik endrer produktene seg når de legges på tube

ERTER: Old El Paso sin guacamole inneholdt massevis av erter. For farge og konsistens, visstnok. Foto: BERIT B. NJARGA
ERTER: Old El Paso sin guacamole inneholdt massevis av erter. For farge og konsistens, visstnok. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer2. Guacamole av erter

Dinside sjekka innholdet og smaken til diverse guacamole-produkter, og fikk seg noen overraskelser.

Old El Paso sin guacamole inneholdt nemlig erter som sin nest største ingrediens.

- Vi tilsetter erter for fargen og konsistensen på produktet, sa Jessika Hamberg, ansvarlig for Old el Paso i Skandinavia, til Dinside.

LES MER: Alt som er grønt er ikke avokado

MANGE OVERRASKELSER: Leser du bakpå pølser og andre kjøttprodukter, vil du finne kjøtt du ikke drømte om. Foto: BERIT B. NJARGA
MANGE OVERRASKELSER: Leser du bakpå pølser og andre kjøttprodukter, vil du finne kjøtt du ikke drømte om. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer3. Svinehode i leverposteien

Det sies at pølsemakeren ikke spiser pølser. Men også du kan vite hva pølser består av, om du bare leser bakpå pakka. Vi sjekka en rekke kjøttprodukter, og fant mange overraskelser.

Som hestekjøtt i spekemat fra Grillstad, kinesiske tarmer i wienerpølsene til Gilde, svinehode i Gildes leverpostei, hjerte i Gildes Sognemorr og bare 5,2 prosent geitekjøtt i fårepølsa til Gilde.

– I kjakene er det mye kjøtt, som tidligere blant annet ble brukt til sylte. Dette er kjøtt av bra kvalitet, sa kommunikasjonsdirektør Nina Sundquist i Nortura om hodene i leverposteien.

LES MER: ...og hva er egentlig MUK?

MANGOMANGEL: Farris & Juice Mango inneholder langt mer druejuice Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
MANGOMANGEL: Farris & Juice Mango inneholder langt mer druejuice Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer4. Annen juice i juicebrusen

Juice blanda med kullsyrevann, «juicebrus», skal være et sunnere alternativ til vanlig brus. Men står innholdet i stil til etiketten?

Ikke alltid. Farris & Juice Mango inneholdt for eksempel under 3 prosent mangojuice, mens Tine Noisy Orange bare hadde 18 prosent appelsinjuice, og nesten dobbelt så mye druejuice.

- For å få den riktige balansen mellom det søte og forfriskende, og gi en god smaksopplevelse, har vi funnet ut at druejuice er en god base, sa markedssjef Joakim Sande i Ringnes til Dinside.

LES MER: Se hva juicebrusene egentlig består av

HEMMELIG: Vi spurte også Coca-Cola hva de har i sin aroma. Naturlig nok fikk vi ingen svar fra dem heller.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
HEMMELIG: Vi spurte også Coca-Cola hva de har i sin aroma. Naturlig nok fikk vi ingen svar fra dem heller. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer5. Hemmelig aroma kan komme fra beverrumpe

Ordet «aroma» er et eget kapittel i sagaen om norsk ferdigmat. Produsentene kan nemlig deklarere aroma uten å spesifisere den, og hva den faktisk består av, forblir et mysterium.

Vi spurte produsentene, og fikk i mange tilfeller «ingen kommentar». Andre var mer åpne, som at Prior Kalkunskiver Krydder sin aroma var «biffsmak fra grønnsaksbuljong».

Alle vi har snakket med har nektet for å bruke aromastoffet castoreum, som utvinnes fra kjertler nær beverens anus. Tro det eller ei: Stoffet skal kunne brukes til å skape både jordbær- og vaniljesmak.

LES MER: Derfor kan «naturlig aroma» i teorien bery «beverrumpe»

MAJONES: Med så mye olje og fett, kunne denne tzatikien kalles for majones. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
MAJONES: Med så mye olje og fett, kunne denne tzatikien kalles for majones. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer6. Tzatsiki og rømmedressing er majones

Ifølge Store Norske Leksikon skal tzatsiki være en «kald og tyktflytende saus som består av yoghurt, revet agurk og hvitløk».

Men da Dinside sjekka hva ferdig-tzatsiki inneholdt, fant vi mye annet. Bamas inneholdt bare ti prosent yoghurt, og langt mer soyaolje.

Vi fant mye av det samme da vi sjekka rømmedressinger, og konkluderte med at mange produkter i begge klasser i praksis var majones.

LES MER: Bama Tzatziki inneholder mer fett enn yoghurt og agurk

OJDA: Å spise ting som er bestrålt høres ikke bra ut. Men bestrålt krydder skal ikke være farlig, tvert i mot.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
OJDA: Å spise ting som er bestrålt høres ikke bra ut. Men bestrålt krydder skal ikke være farlig, tvert i mot. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer7. Bestrålt krydder

Mange matvarer oppgir «bestrålt krydder» i ingredienslista.

Det høres skummelt ut, men skal være helt ufarlig. Krydderet bestråles tvert imot for å gjøre det tryggere, ved å drepe eventuelle mikroorganismer som bakterier og soppsporer.

I Norge bestråles krydder på gammabestrålingsanlegget til Institutt for energiteknikk (IFE) på Kjeller i Akershus. Slik bestråling skal ifølge dem ha foregått rutinemessig i Norge siden 1982.

LES MER: Alt du lurer på om bestrålt krydder

BITTELITT: Det var ikke mye steinbit å finne i disse steinbitkarbonadene. Foto: Berit B. Njarga
BITTELITT: Det var ikke mye steinbit å finne i disse steinbitkarbonadene. Foto: Berit B. Njarga Vis mer8. Bittelitt steinbit i steinbitkarbonader

Dinside hadde allerede meldt om lite fisk i fiskekaker. Så sjekka vi hvor mye steinbit det var i steinbitkarbonader.

I steinbitkarbonadene til Matmestern, som ble produsert for ICA, fant vi så lite som syv prosent steinbit. Konkurrenten Sjarken hadde 15 prosent steinbit i sine.

- Fisken og krydderet gir steinbitkakene den karakteristiske smaken alle kjenner fra steinbitkaker, og det vil da være riktig å kalle produktene steinbitkarbonader, sa kommunikasjonsrådgiver Lise Mette Kjellberg i ICA Norge til Dinside.

LES MER: Er det lov å kalle produkter med syv prosent steinbit for steinbitkarbonader?

STOR FORSKJELL: Her ser du hvor mye rogn det er i de ulike Mills-kaviarene.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
STOR FORSKJELL: Her ser du hvor mye rogn det er i de ulike Mills-kaviarene. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer9. Lite rogn i kaviar

Man skulle tro at hovedingrediensen i kaviar er rogn. Og at forskjellen mellom variantene Mills Mildrøkt og Ekstra Røkt var hvor røkt kaviaren var.

Men neida. Kavlis kaviarer inneholder alt fra 25 prosent rogn (Kavli Kaviar Mix) til 60 prosent (Kavli Kaviar 60 prosent). Og variantene fra Mills har alt fra 30 til 53 prosent rogn, ut fra hvor røkt det står at kaviaren er.

- Det som står med stor skrift på tuben skal henge sammen med det viktigste for folks valg; altså smaken. Men vi er veldig nøye på å også deklarere innholdet skikkelig, sa kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus i Mills til DinSide.

LES MER: Se hvor mye rogn de ulike kaviarene faktisk inneholder

HVITVIN: Vi fant ikke ren rødvin, men vi fant hvitvin, i denne rødvinsausen. Foto: BERIT B. NJARGA
HVITVIN: Vi fant ikke ren rødvin, men vi fant hvitvin, i denne rødvinsausen. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer10. Rødvinssaus av hvitvin

«Sausen er tilberedt med rødvin og løk, deretter kokt sammen med tomater og krydder» skrev Knorr om sin ferdiglagde rødvinsaus.

Men når vi sjekka innholdslista fant vi bare 0,1 prosent rødvinsekstrakt. Og den rene vinen som faktisk var tilsatt var ikke rød, men hvit.

Nå ser det ut til at sausen har endret navn til det mer dekkende begrepet «vinsaus».

LES MER: Derfor lagde de rødvinsaus med hvitvin

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer